Τετάρτη 12 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΛΟΣ
Αναβλήθηκε η δίκη των 156 αγροτών

Οι κατηγορίες, όμως, παραμένουν, ενώ χτες οι αγρότες της Μαγνησίας πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση, απαιτώντας να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις

Το Πρωτοδικείο Βόλου ανέβαλε, για τις 18 Μάρτη 1997, την εκδίκαση της αγωγής του υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας, εναντίον 156 αγροτών της περιοχής που πήραν μέρος στην αγροτική εξέγερση του περσινού Μάρτη. Το ΚΤΕΛ με την αγωγή του ζητά από τους κατηγορούμενους 50 εκατομμύρια δραχμές ως αποζημίωση για "διαφυγόντα" κέρδη. Στο μεταξύ, σε βάρος 160 αγροτών της Μαγνησίας που πήραν μέρος σ' εκείνη την κινητοποίηση εκκρεμεί και ποινική δίωξη, με την κατηγορία της "παρακώλυσης συγκοινωνιών", η οποία έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί στις 23 Ιούνη 1997.

Χτες το πρωί, στα δικαστήρια του Βόλου έντονη ήταν η αγανάκτηση των αγροτών, που κατήγγειλαν πως η αγωγή του ΚΤΕΛ, καθώς και οι ποινικές διώξεις κρύβουν πολιτικές σκοπιμότητες και αποσκοπούν στην τρομοκράτησή τους για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου για αναβολή της εκδίκασης, οι αγρότες - συνοδευόμενοι από τον Αντ. Σκυλλάκο,κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ - πήγαν με πορεία στη Νομαρχία Μαγνησίας. Στη συνάντηση με τον νομάρχη Π. Σκοτινιώτη,απαίτησαν ν' ασκήσει πίεση στο ΚΤΕΛ - το οποίο εξαρτάται από τη Νομαρχία σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, τα δρομολόγια, τη μεταφορά μαθητών κ.ά. - για να αποσύρει την αγωγή και ταυτόχρονα ζήτησαν να απευθυνθεί στα υπουργεία Συγκοινωνιών και Γεωργίας, ζητώντας να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος των αγροτών και η ποινικοποίηση των αγώνων τους. Ο νομάρχης υποσχέθηκε ότι θα ανταποκριθεί στα αιτήματα και δήλωσε ότι από δω και πέρα οι σχέσεις της Νομαρχίας με το ΚΤΕΛ θα καθοριστούν από τη στάση που θα κρατήσει το ΚΤΕΛ στο θέμα της αγωγής κατά των αγροτών. Οι αγρότες τόνισαν ότι η Νομαρχία πρέπει να συγκεκριμενοποιήσει και να ανακοινώσει τις ενέργειες και τα μέτρα που θα πάρει και δε φτάνει μόνο η κατανόηση του προβλήματος και οι υποσχέσεις. Νομαρχιακοί σύμβουλοι της Μαγνησίας θα ζητήσουν να συνεδριάσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο, όπου θα συζητηθεί το θέμα και θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ο Αντ. Σκυλλάκος

Σε δήλωσή του στο "Ρ", ο Αντ. Σκυλλάκος επισημαίνει: "Είναι η πρώτη φορά που ιδιωτικός φορέας - το ΚΤΕΛ Μαγνησίας, ο οποίος είναι, όμως, "κρατικοδίαιτος" - στρέφεται εναντίον των αγωνιζόμενων αγροτών, ζητώντας αποζημίωση εκατομμυρίων για "διαφυγόντα κέρδη", επειδή οι αγρότες συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις. Υπάρχει, βεβαίως, και η αγωγή του ΟΣΕ που είναι κρατικός, σε βάρος των αγροτών της Βοιωτίας. Είναι, λοιπόν, φανερό ότι πίσω από τις ενέργειες αυτών των φορέων κρύβεται η προσπάθεια της κυβέρνησης, να τρομοκρατήσει τους αγρότες με την ποινικοποίηση των αγώνων, ώστε να σταματήσουν να αγωνίζονται κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της. Η τακτική αυτή δε στρέφεται μόνο κατά του αγροτικού κινήματος - το οποίο σηκώνει το ανάστημά του στην κυβερνητική πολιτική και απειθαρχεί στις εντολές της ΕΕ - αλλά εναντίον γενικότερα του μαζικού λαϊκού κινήματος, κατά των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Είναι πρόβλημα δημοκρατίας.

Φυσικά οι αγρότες, όχι μόνο δε θα τρομοκρατηθούν, αλλά θα δυναμώσουν και θα κλιμακώσουν τους αγώνες, Αναμένεται να έχουμε "θερμό" καλοκαίρι και προπαντός "θερμό" φθινόπωρο".

Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ επισημαίνει ότι η ποινικοποίηση της ταξικής και πολιτικής πάλης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις αποτελεί αναγκαστικό βήμα στον εντεινόμενο αυταρχισμό, στην προσπάθεια να "περάσουν", με κάθε μέσο, την αντιλαϊκή πολιτική τους και τονίζει πως ο μαζικός αγώνας της αγροτιάς, όχι μόνο δεν πρόκειται να κοπάσει, με τις τρομοκρατικές διώξεις, αλλά θα πάρει χαρακτηριστικά εξέγερσης, όσο οι αιτίες που προκαλούν τα προβλήματα παραμένουν. Και καλεί τους αγρότες, τους εργαζόμενους, τους ΕΒΕ, από κοινού, να οργανώσουν την αντίσταση στην επέλαση των μεγάλων συμφερόντων και των κομμάτων τους. Να συντονίσουν τους αγώνες τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Να καταδικάσουν τα κόμματα που υποκριτικά "τους χτυπούν φιλικά στην πλάτη", ενώ στην πράξη προωθούν και εφαρμόζουν τις καταστροφικές πολιτικές. Να στηρίξουν το ΚΚΕ, ως δύναμη αντίστασης κι αντίβαρο σ' αυτόν τον κατήφορο, για να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης και τελικά οι πολιτικές.

Τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους αγρότες εξέφρασαν ο Δήμος Βελεστίνου, οι Ενώσεις Συνεταιρισμών και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Κεντρικής Ελλάδας και άλλοι φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ