Τετάρτη 12 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΟΝ ΕΣΔΚΝΑ
Αποφάσισαν: Θάνατος στην Πάρνηθα

Για να περάσουν οι επιλογές μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΣΔΚΝΑ φίμωσε την Τεχνική Υπηρεσία και πέταξε στα σκουπίδια νόμους, θεσμούς και επιστημονικές μελέτες 16 χρόνων

Με 41 ψήφους υπέρ, 7 κατά, 1 λευκό και 1 αποχή, η πλειοψηφία της διοίκησης του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων νομού Αττικής που ελέγχεται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το "ΣΥΝ", αποφάσισε χτες το βράδυ να θεμελιώσει τη χωματερή στις βόρειες πλαγιές της Πάρνηθας, ρίχνοντας μέσα σ' αυτήν ως πρώτα σκουπίδια: νόμους με τους οποίους ελέγχεται η νομιμότητα των πράξεων της Αυτοδιοίκησης, θεσμούς της Αυτοδιοίκησης που διασφαλίζουν την εγκυρότητα και το αδιάβλητο των πράξεών της, επιστημονικές μελέτες 16 χρόνων και μαζί με όλα αυτά, βέβαια, το όποιο κύρος διατηρούσε μέχρι τώρα ο Σύνδεσμος.

Με πρώτον, να σέρνει το χορό, τον ιδιώτη μελετητή κ. Παρασκευόπουλο που ζητούσε από προχτές το βράδυ "να πάρουν το κεφάλι" του κομμουνιστή διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΕΣΔΚΝΑ, Μπ. Ζιώγα,γιατί του έμπαινε εμπόδιο, και με την ανοχή του πρύτανη του Πολυτεχνείου Ν. Μαρκάτου και του πανεπιστημιακού Ν. Μαριολάκου που έδωσαν "επιστημονική" κάλυψη σε όσα ευθέως παράνομα συνέβησαν χτες το βράδυ, η πλειοψηφία του ΔΣ μετά από πρόταση του προέδρου του Θ. Καρούτζου αποφάσισε να κάνει δεκτό το κατάπτυστο, οικολογικά εξαιρετικά επικίνδυνο και προπαντός άκρως αντιεπιστημονικό κείμενο που παρουσιάστηκε ως "περιβαλλοντική μελέτη", τις επιπτώσεις της οποίας θα πληρώσουν, βεβαίως, ακριβά, όχι μόνο οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου.

Για να περάσουν μία τέτοια απόφαση, χρειάστηκε πρώτα να "αποκεφαλίσουν" ουσιαστικά τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας που αρνήθηκε να κάνει κουρελόχαρτο τα πτυχία και την επιστημονική του συνείδηση και κατάρτιση. Ετσι, αφού αρχικά επιβλήθηκαν συνοπτικές διαδικασίες και απαγορεύθηκε όποια αναφορά στο ίδιο το κείμενο της "μελέτης", αφού στη συνέχεια δόθηκε βήμα για να μιλήσουν οι εξωθεσμικοί "σύμβουλοι" (Παρασκευόπουλος κ.ά.), απαγορεύθηκε στον κατά νόμο υπεύθυνο, τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας, να εξηγήσει έστω με δίλεπτη τοποθέτηση το γιατί είναι ουσιαστικά παράνομη η έγκριση της "μελέτης". Αυτό το ωμό πραξικόπημα προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και όπως ήταν φυσιολογικό την αποχώρηση του Μπ. Ζιώγα από την αίθουσα καθώς η παρουσία του κρίθηκε περιττή!

Κάλεσμα στο σώμα να μην προχωρήσει σε μια απόφαση ευθέως παράνομη απηύθυνε ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος,ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Χολαργού Δ. Λαζαρίδης, χαρακτήρισε από το βήμα κατάπτυστο το κείμενο Παρασκευόπουλου και κατήγγειλε ότι άλλη μελέτη εγκρίθηκε από το προηγούμενο ΔΣ και άλλη παρουσιάζεται τώρα. "Είναι λαθροχειρία επί όλων των στοιχείων" είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα με τα οποία ανάγλυφα παρουσιάστηκε το μέγεθος της λαθροχειρίας. "Αντισυμβατική" χαρακτήρισε τη "μελέτη", ο δημοτικός σύμβουλος Αγ. Αναργύρων Γ. Θεοδωράτος.

Οι καταγγελίες δεν πάρθηκαν υπόψη από την πλειοψηφία η οποία προτίμησε να ζητήσει για δεύτερη φορά (τους είχε δόσει το λόγο και στην έναρξη) τη συνηγορία των Παρασκευόπουλου, Μαρκάτου, Μαριολάκου. Και οι τρεις δε βρήκαν να πουν λέξη για τη φίμωση του Μπ. Ζιώγα. Στο τέλος όλοι μαζί ψήφισαν εντολή προς την Τεχνική Υπηρεσία να βάλει την υπογραφή της, εντολή, βέβαια, που και αυτή είναι παράνομη.

Η όλη εξέλιξη, παρότι έχει τη σφραγίδα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, γεννά ένα ερώτημα για το αν τελικά θα δεχτεί ο ίδιος να παραλάβει μία ευθέως παράνομη απόφαση. Οπως ανοιχτό μένει πλέον και το αν αυτή η ηγεσία του ΕΣΔΚΝΑ μπορεί να συνεχίσει να εκπροσωπεί τους δήμους και τις κοινότητες της Αττικής από τους οποίους πληρώνεται για άλλο λόγο.

Θ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ