Τετάρτη 12 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πορεία υπεράσπισης του ΕΣΥ

Την απόσυρση του νομοσχέδιου απαίτησαν μαχητικά χτες οι νοσοκομειακοί γιατροί

Μετά από 13 χρόνια - τότε που οι νοσοκομειακοί γιατροί κατέβαιναν στους δρόμους της Αθήνας για να δημιουργηθεί το ΕΣΥ - χτες οι νοσοκομειακοί γιατροί βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας για να υπερασπιστούν αυτή τη φορά το ΕΣΥ και τα δημόσια νοσοκομεία.

Οι γιατροί συγκεντρώθηκαν στις 11 π.μ. στο Πεδίον του Αρεως και μια ώρα αργότερα ξεκίνησε η πορεία, με προορισμό το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και με συνθήματα: "Αυτό το νομοσχέδιο το αντιλαϊκό βολεύει τα συμφέροντα και όχι το λαό", "Τα νοσοκομεία να μείνουν κρατικά, όχι στα συμφέροντα τα ιδιωτικά", "Οι γιατροί παλεύουν μαζί με το λαό για σύστημα υγείας φιλολαϊκό".Παράλληλα, γιατροί μοίραζαν στους περαστικούς και στα διερχόμενα αυτοκίνητα ενημερωτικά φυλλάδια της Παναθηναϊκής Απεργιακής Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ εξηγώντας τους λόγους της απεργίας.

Εξω απ' το υπουργείο οι γιατροί φώναξαν το σύνθημα: "Οι γιατροί παλεύουν και θα νικήσουν, το νόμο Πεπονή θα καταργήσουν".Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης από τον "Ευαγγελισμό" και ο Π. Πολλάκης από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας - μέλη της Παναθηναϊκής Απεργιακής Επιτροπής - επέδωσαν το ψήφισμα από την τελευταία γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο "Σωτηρία", στη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Ιω. Πανοπούλου.

Ο Ηλ. Σιώρας,καρδιολόγος στον "Ευαγγελισμό" και γραμματέας της Επιστημονικής Επιτροπής του Νοσοκομείου, εξέφρασε την ανάγκη της μονιμοποίησης των νεοεισερχομένων στο σύστημα γιατρών. "Διαφορετικά - πρόσθεσε - σε λίγο καιρό θα έχουμε δύο κατηγορίες γιατρών στα κρατικά νοσοκομεία: Τους μόνιμους και τους επί θητεία, οι οποίοι είτε θα "γλείφουν", είτε θα τρέχουν να υπερπαράγουν έργο για να τους μονιμοποιήσει ο διευθυντής τους. Αρα, μπαίνει βόμβα στα θεμέλια της αποκλειστικής απασχόλησης". Αναφερόμενος στους γιατρούς και τους πολίτες "που δεν τους έχει αγγίξει η απεργία", έστειλε μήνυμα με το εξής σύνθημα: "Από το κράτος ανθρώπινο μισθό και όχι φακελάκια από το λαό".

Ο Θ. Καραμπέλης,παθολόγος - ογκολόγος στο "Μεταξά", επισήμανε: "Οι γιατροί δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερη υγεία για το λαό μας αν ο λαός μας αδιαφορεί. Πρέπει ο ίδιος ο πολίτης να ευαισθητοποιηθεί κι αυτή είναι η αποστολή των μέσων ενημέρωσης. Να καταλάβουν οι πολίτες ότι τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να διαλυθούν, να γίνουν ιδιοκτησία κάποιων ασφαλιστικών εταιριών και τότε ο ασθενής θα πληρώνει από την τσέπη του σαν να φταίει που αρρώστησε".

Ο Π. Παπανικολάου,ειδικευόμενος νευροχειρουργός στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο φέρνει τα δημόσια νοσοκομεία 20 χρόνια πίσω και τα παραδίδει στην αγκαλιά των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Ανέφερε το κύριο αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών, που λέει να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, ώστε να ξεκινήσει διάλογος με το υπουργείο από μηδενική βάση για σωστή και λαϊκή υγεία.

Σήμερα γίνεται η συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο "Σωτηρία",ώρα 11 π.μ.. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) για 10 - 14 και 17 - 21 Ιούνη και την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει πανελλαδική συγκέντρωση των νοσοκομειακών γιατρών στο υπουργείο Υγείας, ώρα 11 π.μ..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ