Τετάρτη 12 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ
Ολοκληρώνεται η διάλυση του λυκείου

Ανακοίνωση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών". Καλεί καθηγητές, μαθητές και γονείς να αγωνιστούν ενωμένοι και να κατακτήσουν ένα σύγχρονο και δημοκρατικό σχολείο στην υπηρεσία του λαού

"Νέα αντιλαϊκή λύση στα προβλήματα της παιδείας", χαρακτηρίζει το Εθνικό Απολυτήριο η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ). Συνδέει την εξαγγελία του με την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία τμημάτων "Διεθνούς Απολυτηρίου", επισημαίνοντας ότι δεν είναι τυχαία όλα αυτά και δεν μπορούν να κρύψουν τους πραγματικούς στόχους των "κυρίων του ΟΟΣΑ και της "Λευκής Βίβλου"" που είναι η εντεινόμενη ιδιωτικοποίηση της παιδείας, το παραπέρα ύψωμα τειχών στην πρόσβαση των παιδιών από τα οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερα στρώματα στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ειδικότερα η ΔΕΕ τονίζει ότι το Εθνικό Απολυτήριο θέλει να μετατρέψει το λύκειο από παιδαγωγικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, όπως θα 'πρεπε να είναι, σε ένα διαρκές εξεταστικό κέντρο και τους καθηγητές σε επιτηρητές. Τονίζει, επίσης, ότι φαίνεται πολύ πιθανή η υποβάθμιση του απολυτηρίου των Τεχνικών και Πολυκλαδικών Λυκείων σε σχέση με το Εθνικό Απολυτήριο. Οσον αφορά το "πολλαπλό βιβλίο" επισημαίνει ότι "προβάλλεται σαν πανάκεια για την ανάπτυξη κριτικού πνεύματος και της αναλυτικής σκέψης... λες και οι συγκεκριμένοι μαθητές μιας συγκεκριμένης τάξης δε θα μελετούν από ένα και μοναδικό βιβλίο που θα επιλέγει ο συγκεκριμένος καθηγητής".

Επίσης, η ΔΕΕ εκφράζει το φόβο ότι η διάλυση που παρατηρείται στο λύκειο σήμερα, ιδίως στη Γ τάξη, θα κάνει έντονα τα σημάδια της από την Α κιόλας τάξη. Σε ό,τι αφορά το διπλασιασμό των εξεταζόμενων μαθημάτων από τέσσερα που είναι σήμερα σε οχτώ, υπογραμμίζει ότι "αντί να διπλασιάσει την παρεχόμενη μόρφωση θα διπλασιάσει το άγχος, την ανασφάλεια και το τρέξιμό τους στις διάφορες μορφές της παραπαιδείας, όπου θα προσπαθούν απεγνωσμένα να παπαγαλίσουν "κριτικές" απαντήσεις στις πανελλαδικές ερωτήσεις "κρίσης". Φυσικά, θα πηγαίνουν στο σχολείο τους μόνο και μόνο για να μην μείνουν από απουσίες (αναλογιστείτε την εικόνα της μελλοντικής Γ λυκείου, όπου οι περισσότεροι μαθητές της θα έχουν χάσει τις ελπίδες τους για την πολυπόθητη εισαγωγή στα πανεπιστήμια ήδη από τα αποτελέσματα των πανελλαδικών τεστ της Β Λυκείου). Τέλος, θα διπλασιάσει την απόγνωση των γονιών που θα πρέπει να διπλασιάσουν με τη σειρά τους την οικονομική προσφορά τους στα ιδρύματα της παραπαιδείας".

"Πριν από την αξιολόγηση της εκπαίδευσης που προσλαμβάνουν οι μαθητές στο σχολείο, πρέπει αυτή η εκπαίδευση να υπάρξει", επισημαίνει η ΔΕΕ "Πρέπει πρώτα από όλα να πάψει η παιδεία να αποτελεί τον φτωχό συγγενή του 6,7% του κρατικού προϋπολογισμού. Πρέπει να στηθεί μια σωστά οργανωμένη και προσανατολισμένη 12χρονη πραγματικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά του λαού μας που θα τους παρέχει την αναγκαία γενική μόρφωση και επαγγελματική κατάρτιση και που βέβαια η πολιτεία θα φροντίζει, όπως θα 'πρεπε να είναι αυτονόητο για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Είναι ανάγκη να τελειώνουμε με τα αναχρονιστικά αναλυτικά προγράμματα, με τα ξεπερασμένα βιβλία, με τα άθλια σχολικά κτίρια. Είναι ανάγκη να αποκατασταθεί ο ταλαίπωρος "λειτουργός" της εκπαίδευσης οικονομικά και κοινωνικά στη θέση που του αρμόζει".

Η ΔΕΕ καλεί καθηγητές, μαθητές και γονείς να αντισταθούν, να αγωνιστούν ενωμένοι γι' αυτά και να κατακτήσουν κόντρα σ' όλες τις "εκσυγχρονιστικές" αθλιότητες ένα σύγχρονο και δημοκρατικό σχολείο στην υπηρεσία του λαού μας, με: Δίχρονη προσχολική αγωγή - Ενιαίο τύπο λυκείου - Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ