Τετάρτη 12 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΩΔΕΙΟΥ
Παρατείνεται το πρόβλημα των Κούρδων

Μελέτη - που μάλλον συντάχτηκε πρόχειρα - παραδόθηκε στους δημοτικούς συμβούλους Αθήνας, για να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο

Αλυτο παραμένει το πρόβλημα των περίπου 200 Κούρδων, που βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο στην πλατεία Ωδείου, στην οδός Σοφοκλέους, όπου και έχουν φτιάξει ένα μικρό οικισμό. Ο οικισμός αυτός ενόχλησε την "αισθητική" του δημάρχου Αθήνας Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος επιχείρησε την απομάκρυνσή τους, με κίνδυνο οι άνθρωποι αυτοί, που ήρθαν κυνηγημένοι από τις χώρες τους, να μείνουν εκτεθειμένοι στο δρόμο.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη βδομάδα η Αστυνομία, με απόφαση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας του Δήμου Αθήνας, είχε στείλει τελεσίγραφο, με το οποίο καλούσε τους μετανάστες να διαλύσουν τα παραπήγματα, αλλιώς θα απομακρυνθούν διά της βίας. Το ενδεχόμενο αυτό αποτράπηκε μετά από παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λεων. Αυδή,προς τον δήμαρχο Αθήνας. Ο τελευταίος μόνο τότε διαβεβαίωσε ότι δε θα υπάρξει επέμβαση της Αστυνομίας, μέχρι να βρεθεί κάποια λύση.

Χτες, σε συνέντευξη Τύπου, αφού "εκτίμησε" την κατάσταση, με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα, ο δήμαρχος Αθήνας παρουσίασε σχετική μελέτη, που είχε ανατεθεί το Δεκέμβρη του 1995 από το δήμο σε επιστημονική επιτροπή. Η μελέτη αυτή προβλέπει τη δημιουργία ενός φορέα που θα λειτουργεί ως ανοιχτός Σταθμός Κοινωνικής Περίθαλψης και θα καλύπτει ανάγκες, όπως δυνατότητα ατομικής καθαριότητας, στέγνωσης ρούχων, παροχή υγειονομικών υπηρεσιών, γεύματος και ιματισμού, προσωρινή φιλοξενία σε εξαιρετικές περιπτώσεις και αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων. Η μελέτη παραδόθηκε χτες στους δημοτικούς συμβούλους, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου και θα συζητηθεί στο επόμενο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η μελέτη συντάχθηκε τις τελευταίες μόλις μέρες, "στο πόδι", και προφανώς κάτω από την πίεση των γεγονότων και του θορύβου που δημιουργήθηκε.

Πάντως, σύμφωνα με τη μελέτη, για την υλοποίηση του προγράμματος προβλέπεται ως ετήσιο κόστος, για 200 άτομα ημερησίως, το ποσό των 100 εκατομμυρίων δραχμών για κάποιες παροχές, ενώ άλλες προβλέπεται να καλυφθούν από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και την υποδομή του υπουργείου Υγείας.

Η μελέτη θα σταλεί στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, στην Εκκλησία της Ελλάδας και στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

  • Με χτεσινή ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι "οι απελάσεις, τα αστυνομικά μέτρα και η γκετοποίηση δε λύνουν τα κοινωνικά προβλήματα. Μπορεί ο Δήμος Αθήνας, συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, να αναζητήσει μια λύση μετεγκατάστασής τους σ' ένα ακατοίκητο οίκημα ή ξενοδοχείο της περιοχής".

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, τονίζοντας ότι "το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να λυθεί με κοινωνική ευαισθησία και πολιτική, όπως άλλωστε επανειλημμένα έχει διακηρύξει για αντίστοιχα θέματα ο ίδιος ο Δήμος Αθήνας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με προγράμματα φιλανθρωπίας ρίχνει στάχτη στα μάτια του λαού (2010-06-01 00:00:00.0)
Περιορισμοί στις πολεοδομικές αρμοδιότητες των δήμων (2002-11-22 00:00:00.0)
Πολύς θόρυβος για ελάχιστα έργα... (1996-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ