Τετάρτη 12 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγώνας για τη δημόσια δωρεάν παιδεία

Συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Παιδείας διοργάνωσε χτες η ΕΦΕΕ. Συνεχίζουν την αποχή από μαθήματα και εξετάσεις οι πανεπιστημιακοί

Εντονες αντιδράσεις προκαλούν τα σχέδια διάλυσης της δημόσιας δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που υλοποιεί μεθοδικά η κυβέρνηση. "Οχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς", "το άρθρο 16 δε θα καταργηθεί, η δωρεάν παιδεία να κατοχυρωθεί", βροντοφώναξαν χτες εκατοντάδες φοιτητές, στη διάρκεια συγκέντρωσης και πορείας που διοργάνωσε το ΚΣ της ΕΦΕΕ, ενώ το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των Πανεπιστημίων συνεχίζει την αποχή, αντιδρώντας στη διάταξη που βάζει φραγμούς στην επαγγελματική τους εξέλιξη.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας, από όπου και ξεκίνησαν πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΕΦΕΕ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Πασχαλίδη, στον οποίο δήλωσαν ότι δε θα περάσει η ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ούτε θα αφήσουν να αμφισβητηθεί με οποιονδήποτε τρόπο ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης.

Ο υφυπουργός Παιδείας είπε ότι "σήμερα υπάρχει το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο δεσμεύει την κυβέρνηση". Συνέχισε λέγοντας πως οτιδήποτε λέγεται επί της αναθεώρησης, "είναι απλώς σκέψεις κάποιων προσώπων και δε δεσμεύουν κανέναν". Απαντώντας στις διαμαρτυρίες των φοιτητών για τη λειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου και της Ιονίου Ακαδημίας, είπε ότι "θα λειτουργήσουν ως ΝΠΙΔ, όμως αυτό δε σημαίνει τίποτα, αφού τα δύο παραπάνω ιδρύματα δεν είναι πανεπιστήμια με την κλασική έννοια του όρου".

Μιλώντας στο "Ρ" η Ν. Γεωργοπούλου, στέλεχος των ΠΚΣ, είπε ότι η πάλη των φοιτητών κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ θα έχει συνέχεια. Τόνισε επίσης ότι σε αυτή την πάλη θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι φοιτητές και όλος ο λαός.

Απέχουν οι πανεπιστημιακοί

Με αίτημα την απόσυρση της τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία η εκλογή του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων δε θα γίνεται με βάση το επιστημονικό έργο τους, αλλά αν μένει κενή κάποια θέση, αποφασίζουν κινητοποιήσεις οι σύλλογοι Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των πανεπιστημίων. Η συγκεκριμένη τροπολογία ουσιαστικά περιορίζει τη δυνατότητα εξέλιξης του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων και έχει προκαλέσει αναστάτωση στους συλλόγους ΔΕΠ. Αυτή τη βδομάδα απέχουν από τα διδακτικά και εξεταστικά καθήκοντα σύλλογοι της Αθήνας και της Πάτρας, ενώ αποχή αποφάσισαν και οι διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Μέχρι και την Παρασκευή 14 Ιούνη απέχουν από διδακτικά τους καθήκοντα οι Σύλλογοι Βιολογικού, Χημικού, Φυσικού, Μαθηματικού, Φαρμακευτικής, Γεωλογικού και ο Σύλλογος Φιλοσοφικής μέχρι και τις 17 Ιούνη. Από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή πραγματοποιεί αποχή και ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.Μέχρι και την Παρασκευή απέχει από το διδακτικό και εξεταστικό έργο ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ζητά την αποκατάσταση του δικαιώματος ακαδημαϊκής εξέλιξης των πανεπιστημιακών, την κάλυψη των διδακτικών κενών με άμεση προκήρυξη θέσεων ΔΕΠ και τη στήριξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, ενώ παράλληλα αποφάσισε να ενισχύσει την αναστολή παροχής υπηρεσιών από τους συμβασιούχους και να ζητήσει από τα μέλη ΔΕΠ να μην καταθέσουν τη βαθμολογία μέχρι την πληρωμή των συμβασιούχων και την απόσυρση της τροπολογίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ