ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΞΕΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
«Χωλαίνουν» στα βασικά...

Τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί η «αγαστή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα βελτιώνοντας και το νομοθετικό πλαίσιο», έδωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, στους διευθυντές των ξένων αρχαιολογικών σχολών και ινστιτούτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο υπουργείο Πολιτισμού.

Αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι εννοεί με τη φράση «βελτίωση» του «νομοθετικού πλαισίου», ωστόσο ο υφυπουργός είπε ότι «θα παρακολουθούμε με μεγαλύτερη προσοχή την πορεία τους και το έργο τους, ενώ θα υπογράφουμε νωρίτερα τις άδειες». Παρ' όλ' αυτά, φαίνεται πως τα πράγματα δεν πάνε και πολύ καλά σε ό,τι αφορά στο αν και πώς τηρούν τις υποχρεώσεις τους οι ξένες αρχαιολογικές σχολές, αφού ο υφυπουργός είπε πως «εκείνο που τους ζητήθηκε είναι ότι θα πρέπει να τηρούν και να σέβονται το νομοθετικό πλαίσιο, ενώ τα ευρήματα από κάθε κομμάτι της ανασκαφής να συντηρούνται και να υπάρχει και η αντίστοιχη επιστημονική δημοσίευση. Κάτι, που μέχρι τώρα χωλαίνει». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν έχουν καθαρή εικόνα για την αρχαιολογική δραστηριότητα των ξένων αρχαιολογικών σχολών, αφού «χωλαίνουν» τα βασικότερα σημεία της «συνεργασίας» μεταξύ των δύο πλευρών.

Πάντως, ο Π. Τατούλης θέλει να «χρησιμοποιήσει» την παρουσία αυτών των σχολών στην Ελλάδα «και ως μέσο προβολής του δικού μας πολιτισμού στις χώρες τους», ενώ ανακοίνωσε ότι «θα γίνει μια προσπάθεια για να παρουσιαστεί συνολικά το επιστημονικό έργο των Σχολών» σε νέα συνάντηση στο ΥΠΠΟ.

Μουσικό οδοιπορικό στο «Παρκ»

Μισός αιώνας θα ξετυλίγεται «επί σκηνής» θεάτρου «Παρκ», από τις 24/6, με την πολυπρόσωπη μουσική παράσταση «Μίκης Θεοδωράκης, μια ζωή ...Ελλάδα». Η παράσταση, εκτός από τα τραγούδια και τα χορευτικά, βασίζεται στο θεατρικό κείμενο της Κάκιας Ιγερινού, σε συνεργασία με τον Κοραή Δαμάτη, ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία και χορογραφία. Τα σκηνικά είναι της Δέσποινας Βολίδη, τα κοστούμια του Μιχάλη Σδούγκου, η ενορχήστρωση του Γιώργου Θεοδοσιάδη.

Στιγμιότυπα και γρήγορες εναλλαγές στο χρόνο - χώρο της Ελλάδας χθες και σήμερα, συνθέτουν το «ψηφιδωτό» του έργου. Σε μια γραφική ταβέρνα σε μια γειτονιά της Αθήνας, σκιαγραφούνται τα σημαντικότερα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας. Ξενιτιά, εξορίες, πέτρινα χρόνια, εποχή της αθωότητας που φεύγει. Απλοί άνθρωποι, που παλεύουν τις αδυναμίες τους, αλλά πάντα με δύναμη ψυχής ξέρουν να αγωνίζονται, να ονειρεύονται και να κάνουν τον καημό τους τραγούδι...

«Το έργο είναι η ιστορία της Ελλάδας από το '50-'74, δοσμένη με πολύ ωραίο τρόπο», είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Μ. Θεοδωράκης. «Το σενάριο της Κ. Ιγερινού αντικατοπτρίζει τη ζωή σε μια γειτονιά, με τα πρόσωπα της εποχής και με έντονα τα απόνερα του Eμφυλίου. Η σκηνοθεσία του Κ. Δαμάτη πιάνει την καρδιά της μουσικής μου, που είναι ηρωική». Ο συνθέτης δήλωσε συγκινημένος που επιστρέφει στο «Παρκ» για τέταρτη φορά, ενώ αναφερόμενος στον Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος χτες έκλεινε δέκα χρόνια απουσίας, είπε ότι «τον αγαπάμε πάντα και μας λείπει πάρα πολύ. Η απώλειά του είναι μεγάλη, καθώς "έφυγε" σε πολύ κρίσιμη στιγμή για το ελληνικό τραγούδι. Συνδεθήκαμε από το '44 και κάναμε καλή ομάδα, όχι μόνο στο τραγούδι, αλλά και στη συμφωνική μουσική. Είχαμε όνειρο να κάνουμε ένα κέντρο μουσικής. Ζητήσαμε από τον Μητσοτάκη 60 εκατομμύρια δρχ. για να βάψουμε το "Παλλάς", όμως η πολιτεία δε μας έδωσε τα μέσα. Εμεινα μόνος σε αυτό τον αγώνα και ηττήθηκα κατά κράτος». Απαντώντας σε ερώτηση για τις ευρωεκλογές, είπε πως «τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα».

Τα διαχρονικής αξίας τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ερμηνεύουν: Λένα Αλκαίου, Μαρία Σουλτάτου, Αλέξανδρος Χατζής, Καλλιόπη Βέττα. Παίζουν οι ηθοποιοί: Εύα Κοταμανίδου, Παύλος Ορκόπουλος, Μαρία Γεωργιάδου, Σία Κοσκινά, Μιχάλης Μαρκάτης, Ελευθερία Ρήγου, Γιώργος Χαλεπλής, Νεφέλη Ορφανού.

Παραστάσεις: Kαθημερινά στις 9.45 μ.μ. (εκτός Δευτέρας), λαϊκή απογευματινή κάθε Σάββατο και Κυριακή (6.45 μ.μ.).

Εικαστικές απόψεις της Αθήνας

«Μοναστηράκι», έργο του Κ. Μαλάμου
«Μοναστηράκι», έργο του Κ. Μαλάμου
Εξήντα Ελληνες ζωγράφοι συμμετέχουν στην έκθεση «Απόψεις της Αθήνας από σύγχρονους Ελληνες ζωγράφους», που εγκαινιάστηκε χτες στο «Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών Βούρου Ευταξία» (Ι. Παπαρηγοπούλου 5-7). Εως τις 29 Σεπτέμβρη εκτίθενται έργα των: Αγγελου Α. Αϊβάζογλου, Τ. Ανδρειάδου, Σ. Ανδρουλιδάκη, Α. Βάλβη, Μ. Βατζιά, Μ. Βενιού, Π. Βυζάντιου, Α. Γκίνη, Α. Δεβετζή, Α. Δρούγκα, Γ. Δρούτσα, Κ. Ευαγγελάτου, Π. Ζουμπουλάκη, Κ. Καπετανόπουλου, Τ. Κατσουλίδη, Ν. Κληρονόμου, Γ. Κούτρικα, Γ. Λολοσίδη, Κ. Μαλάμου, A. Mattioli, Κ. Πανιάρα, Γ. Παπανελόπουλου, Π. Πρέκα, Μ. Πωπ, Χρ. Σαρακατσάνου, Δ. Σκουλάκη, Π. Τέτση, Α. Φασιανού, Ν. Φλέσσα κ.ά.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου «Ποτέ στο παρελθόν δεν καλύφθηκε το θέμα αυτό με τέτοια ευρύτητα και τόσο αξιόλογα έργα. Κάθε καλλιτέχνης καταθέτει την "άποψή του" για την πόλη της Παλλάδος: Κάποιοι βλέπουν μόνο τις αρχαιότητες. Αλλοι τη διαχρονικότητα των πολιτιστικών της φάσεων. Μερικοί στις γραφικότητές της. Αλλοι, μέσω συμβόλων, καταγράφουν την πνευματική αποστολή της ανά τους αιώνες. Δε λείπουν οι ρεαλιστικές ή και σουρεαλιστικές αντιμετωπίσεις, η "μεταφυσική" αξιοποίηση των ερειπίων ή οι κριτικές απόψεις απέναντι στα προβλήματα της μεγαλούπολης». Την έκθεση, σε επιμέλεια Στέλιου Λυδάκη, συνοδεύει καλαίσθητος δίγλωσσος κατάλογος.

Σημειώνουμε ότι στο Μουσείο λειτουργεί ταυτόχρονα και η έκθεση των «Μεγάλων Περιηγητών της Αθήνας», που αναφέρεται στους σπουδαιότερους περιηγητές της πόλης από τον 15ο-19ο αιώνα, παρουσιάζοντας τα περίφημα «Οδοιπορικά» τους. Το ωράριο επίσκεψης των εκθέσεων είναι: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, από 9π.μ- 2μ.μ. (έως 12/8) και από 13/8- 29/9 καθημερινά 10π.μ.-8μ.μ. (εκτός Τρίτης).

Μελωδικό «Σινιάλο»

«Βραδινό σινιάλο» τιτλοφορείται το νέο cd της Βίκυς Μοσχολιού (κυκλοφόρησε από τη «Legend»), που παρουσιάστηκε χτες και περιλαμβάνει κομμάτια, που όπως η ίδια λέει «τα τραγούδησε με την ψυχή της». Το δικό τους κομμάτι ψυχής κατέθεσαν και οι δημιουργοί των τραγουδιών: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Παντελής Θαλασσινός, Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Λιδάκης, Μιχάλης Κουμπιός, Γιάννης Σπυρόπουλος - Μπαχ, Μάνος Ελευθερίου, Θοδωρής Γκόνης, Λίνα Δημοπούλου, Νίκος Μωραΐτης, Τάσος Βουγιατζής, Νίκος Γαλανιάδης, Γιάννης Γιαβάρας, Αργύρης Χατζηνάκης, Γιώργος Ευσταθίου, Δήμητρα Μπλίκα. Μαζί με τα έντεκα τραγούδια των παραπάνω δημιουργών η Β. Μοσχολιού ερμηνεύει και ένα παραδοσιακό τραγούδι της Καλύμνου.

Το... «βιολοντσέλο» της ελληνικής μουσικής, όπως είχε αποκαλέσει ο Μάνος Χατζιδάκις τη Β. Μοσχολιού, συμπλήρωσε τέσσερις δεκαετίες στο τραγούδι, έχοντας τραγουδήσει σπουδαίους συνθέτες: Ξαρχάκο, Ζαμπέτα, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Καλδάρα, Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Πάνου, Μούτση, Σπανό, Μαρκόπουλο, Χατζηνάσιο, Κουγιουμτζή, Πλέσσα, Λεοντή, Κραουνάκη κ.ά.

Περί μουσικής...

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την «Ημέρα Μουσικής» παρουσίασε χτες η δήμαρχος Αθηναίων, την ίδια ώρα που απαξιώνει τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου , αφήνοντάς το εδώ και ένα χρόνο στην απραξία και τους 200 μουσικούς του στην ανεργία. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν από 19 - 22 Ιουνίου και θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, στην Τεχνόπολη, στον Εθνικό Κήπο, στην Πλατεία Κλαυθμώνος και σε άλλα σημεία της πόλης, με δωρεάν είσοδο. Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας (Σάββατο) περιλαμβάνει: Ελεκτρόνικα στην πλατεία Ασωμάτων (Θησείο) από τους Astralon, Decode, Astyplaz, Funkadelica, Bermuda Triangle, Μιχάλης Δέλτα, Νίκος Διαμαντόπουλος, Circulation Live set. Τζαζ στην Τεχνόπολη (Γκάζι) από τους Black Jack, Take the Money and Run, Buzz Sextet, Happy Dog, Julien Loureau Quintet, Τάκη Μπαρμπέρη, Wise.

Από 16/6-4/7 θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής, υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, με τίτλο «Ζωσιμάδων Δράσεις». Στις 17/6 οργανώνεται έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Μπαλάφα από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη, με τη συνεργασία της Δημοτικής Πινακοθήκης. Στις 21/6 εγκαινιάζεται έκθεση έργων του αξέχαστου συντρόφου μας, γλύπτη Στέλιου Τριάντη (Ιτς Καλέ), με τη συνεργασία της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της Σχολής Επιστημών και Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Θα μιλήσει ο καθηγητής Αγγελος Δεληβοριάς, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη. Ακολουθούν: 23/6: Προβολή «ηχοραμάτων», «Ο ονειρικός κόσμος» και «Αινείτε αυτόν εν χορδαίς και οργάνω», με φωτογραφίες και σκηνοθετική επιμέλεια Λάζαρου Σακελλαρίου και κείμενα Ναπολέοντα Λαζάνη. 30/6: Συναυλία σύγχρονης μουσικής με το συγκρότημα «Μουσική Κιβωτός». 1/7: Συναυλία της Αναστασίας Μουτσάτσου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ