Τετάρτη 16 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσικό οδοιπορικό στο «Παρκ»

Μισός αιώνας θα ξετυλίγεται «επί σκηνής» θεάτρου «Παρκ», από τις 24/6, με την πολυπρόσωπη μουσική παράσταση «Μίκης Θεοδωράκης, μια ζωή ...Ελλάδα». Η παράσταση, εκτός από τα τραγούδια και τα χορευτικά, βασίζεται στο θεατρικό κείμενο της Κάκιας Ιγερινού, σε συνεργασία με τον Κοραή Δαμάτη, ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία και χορογραφία. Τα σκηνικά είναι της Δέσποινας Βολίδη, τα κοστούμια του Μιχάλη Σδούγκου, η ενορχήστρωση του Γιώργου Θεοδοσιάδη.

Στιγμιότυπα και γρήγορες εναλλαγές στο χρόνο - χώρο της Ελλάδας χθες και σήμερα, συνθέτουν το «ψηφιδωτό» του έργου. Σε μια γραφική ταβέρνα σε μια γειτονιά της Αθήνας, σκιαγραφούνται τα σημαντικότερα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας. Ξενιτιά, εξορίες, πέτρινα χρόνια, εποχή της αθωότητας που φεύγει. Απλοί άνθρωποι, που παλεύουν τις αδυναμίες τους, αλλά πάντα με δύναμη ψυχής ξέρουν να αγωνίζονται, να ονειρεύονται και να κάνουν τον καημό τους τραγούδι...

«Το έργο είναι η ιστορία της Ελλάδας από το '50-'74, δοσμένη με πολύ ωραίο τρόπο», είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Μ. Θεοδωράκης. «Το σενάριο της Κ. Ιγερινού αντικατοπτρίζει τη ζωή σε μια γειτονιά, με τα πρόσωπα της εποχής και με έντονα τα απόνερα του Eμφυλίου. Η σκηνοθεσία του Κ. Δαμάτη πιάνει την καρδιά της μουσικής μου, που είναι ηρωική». Ο συνθέτης δήλωσε συγκινημένος που επιστρέφει στο «Παρκ» για τέταρτη φορά, ενώ αναφερόμενος στον Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος χτες έκλεινε δέκα χρόνια απουσίας, είπε ότι «τον αγαπάμε πάντα και μας λείπει πάρα πολύ. Η απώλειά του είναι μεγάλη, καθώς "έφυγε" σε πολύ κρίσιμη στιγμή για το ελληνικό τραγούδι. Συνδεθήκαμε από το '44 και κάναμε καλή ομάδα, όχι μόνο στο τραγούδι, αλλά και στη συμφωνική μουσική. Είχαμε όνειρο να κάνουμε ένα κέντρο μουσικής. Ζητήσαμε από τον Μητσοτάκη 60 εκατομμύρια δρχ. για να βάψουμε το "Παλλάς", όμως η πολιτεία δε μας έδωσε τα μέσα. Εμεινα μόνος σε αυτό τον αγώνα και ηττήθηκα κατά κράτος». Απαντώντας σε ερώτηση για τις ευρωεκλογές, είπε πως «τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα».

Τα διαχρονικής αξίας τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ερμηνεύουν: Λένα Αλκαίου, Μαρία Σουλτάτου, Αλέξανδρος Χατζής, Καλλιόπη Βέττα. Παίζουν οι ηθοποιοί: Εύα Κοταμανίδου, Παύλος Ορκόπουλος, Μαρία Γεωργιάδου, Σία Κοσκινά, Μιχάλης Μαρκάτης, Ελευθερία Ρήγου, Γιώργος Χαλεπλής, Νεφέλη Ορφανού.

Παραστάσεις: Kαθημερινά στις 9.45 μ.μ. (εκτός Δευτέρας), λαϊκή απογευματινή κάθε Σάββατο και Κυριακή (6.45 μ.μ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ