Τετάρτη 16 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΞΕΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
«Χωλαίνουν» στα βασικά...

Τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί η «αγαστή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα βελτιώνοντας και το νομοθετικό πλαίσιο», έδωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, στους διευθυντές των ξένων αρχαιολογικών σχολών και ινστιτούτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο υπουργείο Πολιτισμού.

Αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι εννοεί με τη φράση «βελτίωση» του «νομοθετικού πλαισίου», ωστόσο ο υφυπουργός είπε ότι «θα παρακολουθούμε με μεγαλύτερη προσοχή την πορεία τους και το έργο τους, ενώ θα υπογράφουμε νωρίτερα τις άδειες». Παρ' όλ' αυτά, φαίνεται πως τα πράγματα δεν πάνε και πολύ καλά σε ό,τι αφορά στο αν και πώς τηρούν τις υποχρεώσεις τους οι ξένες αρχαιολογικές σχολές, αφού ο υφυπουργός είπε πως «εκείνο που τους ζητήθηκε είναι ότι θα πρέπει να τηρούν και να σέβονται το νομοθετικό πλαίσιο, ενώ τα ευρήματα από κάθε κομμάτι της ανασκαφής να συντηρούνται και να υπάρχει και η αντίστοιχη επιστημονική δημοσίευση. Κάτι, που μέχρι τώρα χωλαίνει». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν έχουν καθαρή εικόνα για την αρχαιολογική δραστηριότητα των ξένων αρχαιολογικών σχολών, αφού «χωλαίνουν» τα βασικότερα σημεία της «συνεργασίας» μεταξύ των δύο πλευρών.

Πάντως, ο Π. Τατούλης θέλει να «χρησιμοποιήσει» την παρουσία αυτών των σχολών στην Ελλάδα «και ως μέσο προβολής του δικού μας πολιτισμού στις χώρες τους», ενώ ανακοίνωσε ότι «θα γίνει μια προσπάθεια για να παρουσιαστεί συνολικά το επιστημονικό έργο των Σχολών» σε νέα συνάντηση στο ΥΠΠΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ