ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΚΑΒ
Δε θα δουλέψουν απλήρωτοι

Απορρίπτουν τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ έξω απ' το υπουργείο Υγείας
Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ έξω απ' το υπουργείο Υγείας
Σε τεχνάσματα, ώστε να απαλύνει την ασυνέπεια για την καταβολή ολυμπιακής αποζημίωσης στα δημόσια νοσοκομεία καταφεύγει η κυβέρνηση, καθώς και γι' αυτό το περιορισμένο αίτημα αναπτύσσεται μια ιδιαίτερα δυναμική προοπτική στα νοσοκομεία, μέσα απ' την οποία μπορεί να αναδειχτεί η ευρύτερη ανάγκη για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής που προωθεί η νέα κυβέρνηση, βαδίζοντας στα χνάρια της προηγούμενης.

Ετσι, χτες, ο υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης -μετά και το προχτεσινό τελεσίγραφο του υπουργείου Οικονομικών ότι οι εργαζόμενοι στην Υγεία δεν περιλαμβάνονται σε εκείνους που θα πάρουν Ολυμπιακά επιδόματα - προσπάθησε να υπερκεράσει την πολιτική της κυβέρνησης με την πρόταση για χορήγηση κάποιων υπερωριών υπό τη μορφή επιδόματος.

Την πρόταση αυτή έκανε ο Νικ. Κακλαμάνης σε συνάντησή του με αντιπροσωπεία του σωματείου των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, οι οποίοι χτες είχαν 24ωρη πανελλαδική απεργία και πορεία στο υπουργείο Υγείας. Ομως, η πρόταση αυτή -πέραν των άλλων- προσκρούει και σε νομικά ζητήματα καθώς το ανώτερο όριο των υπερωριών δεν ξεπερνά τις εξήντα και όσα θα πάρουν οι εργαζόμενοι για συνεχόμενη και χωρίς ρεπό εργασία είναι μηδαμινά.

Στο αίτημα για επαναχορήγηση του επιδόματος για το λεγόμενο κλειστό χώρο - ανέρχεται σε 15 ευρώ μηνιαίως - ο υπουργός ζήτησε οικονομική μελέτη που θα συνεχίσει στο δρόμο των μελετών και των διαβουλεύσεων...

Ο υπουργός Υγείας στη συνάντησή του με τους εργαζόμενους επανέλαβε ότι μπορούν να πιάσουν άμεσα δουλιά στο ΕΚΑΒ 300 μόνιμοι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Ομως αυτοί οι εργαζόμενοι αποτελούν μόλις το ένα δέκατο εκείνων που προέβλεπε το μνημόνιο - υπογράφτηκε το 2001 - μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του 2004, «ώστε να μείνει και κάτι στο δημόσιο σύστημα υγείας μετά τους αγώνες», όπως έλεγαν τότε.

Πορεία και συγκέντρωση

Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ είχαν χτες 24ωρη απεργία και με ασθενοφόρα απ' τα κεντρικά γραφεία στη Μεσογείων έκαναν πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Εξω απ' το υπουργείο Υγείας έκαναν μαχητική συγκέντρωση, ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον Νικ. Κακλαμάνη. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: «Προσλήψεις, αυξήσεις, ανθυγιεινό, δωρεάν υγεία για το λαό», «τέρμα πια η κοροϊδία, όχι απλήρωτη εργασία» και «φτάνει πια η κοροϊδία, δώστε λεφτά για την υγεία».

Μετά την αρνητική απάντηση του Νικ. Κακλαμάνη οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ έκαναν πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, όπου πήραν και εκεί την ίδια απάντηση.

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΠΡΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Διεκδικούν και τόκους για τα χρέη

Με την απειλή της διεκδίκησης τόκων υπερημερίας από τα νοσοκομεία οι προμηθευτές επιχειρούν να φέρουν στα «μέτρα τους» την υπόσχεση της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων προς αυτούς, που φτάνουν πια τα 2,2 δισ. εκατ. ευρώ, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιστημών Υγείας. Τις εκβιαστικές απειλές τους οι προμηθευτές τις αντλούν από το Προεδρικό Διάταγμα 166/2003, που προώθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2000/35 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την «καταπολέμηση των καθυστερήσεων των πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές».

Ετσι τα νοσοκομεία που έχουν καταδικαστεί από την υποχρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού έχουν δημιουργήσει νέα χρέη παρά τις δύο προηγούμενες ρυθμίσεις της τελευταίας εφταετίας. Η εξαγγελία της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των χρεών, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος των Προμηθευτών, είχε ως αποτέλεσμα να παγώσουν οι τρέχουσες πληρωμές των νοσοκομείων από το μήνα Απρίλη, με τη δικαιολογία -από μεριάς των νοσοκομείων- της επερχόμενης ρύθμισης.

Οι προμηθευτές συμφωνούν με την υπόσχεση της κυβέρνησης που, κάποια στιγμή, θα τους εξασφαλίσει ζεστό χρήμα, αλλά υποστηρίζουν ότι το κόστος της νέας ρύθμισης δεν μπορεί να βαρύνει τους ίδιους και επικαλούνται το «νόμιμο δικαίωμα» που έχουν, βάσει του ΠΔ 166/2003, να «θεωρήσουν ότι τα χρέη αυτά πέραν του κεφαλαίου υπόκεινται και σε τόκους υπερημερίας».

ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ
Ολυμπιακά κενά στη λειτουργία

Με κενές το 35% των οργανικών του θέσεων, με την υπερεντατικοποίηση της δουλιάς του ήδη εξαντλημένου προσωπικού και με σοβαρότατα προβλήματα υποδομής που πλήττουν την ασφαλή λειτουργία του, καλείται να λειτουργήσει το νοσοκομείο Ν. Ιωνίας «Αγία Ολγα», όλο το χρόνο, αλλά και την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αντιδρώντας στα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου, οι εργαζόμενοί του πραγματοποίησαν χτες τετράωρη στάση εργασίας, διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τον απαραίτητο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό για την ασφαλή λειτουργία του, απαιτώντας να μην υπάρξει ούτε μια ώρα απλήρωτης εργασίας. Ακόμα ο σύλλογος κατάγγειλε ότι, λόγω πλημμελούς συντήρησης, οι ηλεκτρογεννήτριες του νοσοκομείου είναι αμφίβολο αν μπορούν να τεθούν σε λειτουργία σε ώρες επείγουσας ανάγκης.

Για την κατάσταση αυτή, υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι του συλλόγου σημαντικές ευθύνες έχουν η Διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο Υγείας που, αν και έχουν ενημερωθεί δεν παίρνουν μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων και συνεχίζουν την υποβάθμιση της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου.

Η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου λειτουργεί χωρίς υπεύθυνο εργοδηγό εδώ και δυο χρόνια και με κενές το 31,8% των οργανικών θέσεών της. Οι ελλείψεις στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αντίστοιχα είναι 30,78% και 27% και στο βοηθητικό, με δεδομένο ότι πολλά κομμάτια του νοσοκομείου έχουν δοθεί στον ιδιωτικό τομέα (καθαριότητα - φύλαξη - εστίαση) κενές είναι το 69,8% των θέσεων.

Διαμαρτυρία
και στο «Σισμανόγλειο»

Συγκέντρωση - διαμαρτυρία στην πύλη του νοσοκομείου, διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, αποζημίωση για όλο το προσωπικό μετά την αναστολή των καλοκαιρινών αδειών, καθώς και αυξήσεις στους μισθούς και αναγνώριση της ανθυγιεινότητας της εργασίας τους, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν νέα συγκέντρωση - διαμαρτυρία αύριο Παρασκευή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Διορισμός νέων προέδρων

Αντί για την κατάργηση των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας - Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) - όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά και μετεκλογικά η ΝΔ - χτες η κυβέρνηση προχώρησε στην αντικατάσταση των 17 προέδρων των ΠεΣΥΠ. Αμέσως μετά την κυβερνητική αλλαγή, 14 πρόεδροι είχαν υποβάλει δυο φορές τις παραιτήσεις τους, οπότε ήταν αμετάκλητες.

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ενέκρινε την πρόταση του υπουργού Υγείας Ν. Κακλαμάνη, που είναι η παρακάτω: Α` ΠΕΣΥΠ Αττικής: Καλοκαιρινός Εμμανουήλ, πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), διευθυντής γιατρός ΕΣΥ. Β` ΠΕΣΥΠ Αττικής: Πρεζεράκος Παναγιώτης, διδάκτωρ Κοινωνικής Ιατρικής MSC στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας. Γ` ΠΕΣΥΠ Αττικής: Καραντανάς Γεώργιος, ΓΓ του ΠΙΣ. ΠΕΣΥΠ Πελοποννήσου: Γιάνναρης Χρήστος, Οικονομολόγος MSC in TQM σε Διοίκηση Ολικής Ποιότητας. ΠΕΣΥΠ Στερεάς Ελλάδας: Βλάχος Αθανάσιος, οικονομολόγος - πτυχιούχος Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας - διευθυντής Διοικητικής Υπηρεσίας Γενικό Νοσοκομείο Παίδων « Η Αγ. Σοφία». ΠΕΣΥΠ Θεσσαλίας: Θεοδώρου Ηλίας, πτυχιούχος Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων. ΠΕΣΥΠ Ηπείρου: Σαββίδης Ιωάννης, χημικός - πτυχιούχος ΑΣΟΕΕ. ΠΕΣΥΠ Δυτ. Ελλάδος: Πεντέας Σταύρος, οδοντίατρος - απόφοιτος Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. ΠΕΣΥΠ Ιονίων Νήσων: Σπύρου Σπύρος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Α` ΠΕΣΥΠ Κεντρικής Μακεδονίας: Χατζητόλιος Απόστολος, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - πτυχιούχος Νομικής. Β` ΠΕΣΥΠ Κεντρικής Μακεδονίας: Βαρτζόπουλος Δημήτριος, ψυχίατρος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βόννης. ΠΕΣΥΠ Αν. Μακεδονίας - Θράκης: Σπυριδόπουλος Θεμιστοκλής, χειρουργός οδοντίατρος, πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Κατερίνης. ΠΕΣΥΠ Δυτ. Μακεδονίας: Ανδριόπουλος Δημοσθένης, οικονομολόγος απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. ΠΕΣΥΠ Βορείου Αιγαίου: Χατζοπούλου Παναγιώτα, δικηγόρος, MSC στο Οικονομικό Δίκαιο.Α` ΠΕΣΥΠ Ν. Αιγαίου: Ευθυβουλίδης Παναγιώτης, οικονομολόγος. Β` ΠΕΣΥΠ Ν. Αιγαίου: Νούσιας Μιχαήλ, παιδίατρος. ΠΕΣΥΠ Κρήτης: Καλαντζάκης Ιωάννης, βιολόγος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ