ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Εν αναμονή ανακοινώσεων

Τις εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου περιμένουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μέχρι το τέλος Ιούνη, οι οποίες θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της προσυνεδριακής περιόδου και την πορεία προς την ανασυγκρότηση του κόμματος.

Η αναμονή των ανακοινώσεων του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ έχει «παγώσει» προς το παρόν τον καταιγισμό των δηλώσεων που υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα από κορυφαία στελέχη που ασκούσαν κριτική στις επιλογές του Γ. Παπανδρέου και τον... κατηγορούσαν για αδράνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός Πολιτικού Συμβουλίου και μιας Πολιτικής Γραμματείας, όργανα τα οποία θα είναι υπεύθυνα για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει το κόμμα στην πορεία προς το συνέδριο.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όλο αυτό το διάστημα δέχεται εισηγήσεις και προτάσεις από τα στελέχη του κόμματος, τα οποία επιχειρούν με διάφορους τρόπους να... βρουν θέση μέσα στα νέα όργανα του ΠΑΣΟΚ. «Οι τόνοι πράγματι χαμηλώνουν, φτάνει μην πέσουν μαζί με τους τόνους και τα ποσοστά μας», δήλωσε ο Ε. Βενιζέλος. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, ο ίδιος προτίθεται να τοποθετήσει στο Πολιτικό Συμβούλιο και παλαιά αλλά και νέα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιχειρώντας να αναδείξει ότι η «ανανέωση» περνάει μέσα από τη «συνέχεια».

Ολες αυτές οι διεργασίες γίνονται όταν ακόμα κανένας στο ΠΑΣΟΚ δε γνωρίζει την ακριβή περίοδο που θα διεξαχθεί το συνέδριο, ενώ την ίδια στιγμή, τόσο ο Γ. Παπανδρέου, όσο και στενοί του συνεργάτες κάνουν λόγο για «ανοιχτό συνέδριο», με τη συμμετοχή και μη μελών του ΠΑΣΟΚ.

Δεν είναι «άξιος ο μισθός του»...

...επειγόντως αύξηση!

Δεν είχαμε καμία αμφιβολία πως ένας επαγγελματίας (στη λέξη ας δώσει ο καθένας όποια ερμηνεία θέλει...), όπως ο Ι. Κ. Πρετεντέρης, διαβάζει την εφημερίδα μας. Χτες, μας έδωσε και τη δυνατότητα να απολαύσουμε ένα πρώτο δείγμα για το τι προκάλεσε στο σινάφι του το μεγάλο ποσοστό του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές:

«Θα μπορούσε κανείς να ερωτηθεί τι μανία έπιασε όλους αυτούς να διακηρύσσουν ότι αντιστέκονται χωρίς (εμφανώς τουλάχιστον...) να υπάρχει αντικείμενο αντίστασης. Δόξα τω Θεώ, η χώρα ούτε κατέχεται ούτε απειλείται. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση η μανούρα δε γίνεται για την αντίσταση. Γίνεται για το υπονοούμενο. Το υπονοούμενο το πιάσατε ε; Αν αυτοί αντιστέκονται, τότε είναι προφανές ότι οι υπόλοιποι, είτε προσκύνησαν, είτε συμβιβάστηκαν, είτε ξεπουλήθηκαν. Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι κάθε φορά που ο "Ριζοσπάστης" θέλει να βρίσει κάποιον καταλήγει μονότονα στη διαπίστωση "άξιος ο μισθός του". Και λοιπόν; Είναι προφανές ότι στη σημερινή Ελλάδα όλοι πρέπει να αξίζουν τον μισθό τους: Μόνο στα καθεστώτα που υποστηρίζει ο "Ριζοσπάστης" οι άνθρωποι αμείβονται με καθεστωτικά κριτήρια. Αλλά το λένε έτσι για το υπονοούμενο».

Αυτά - και άλλα του ιδίου ύφους και ήθους - έγραφε, χτες, στη στήλη του στο «Βήμα», ο γνωστός (και εδώ δώστε όποια ερμηνεία θέλετε...) Ι. Κ. Πρετεντέρης. Ας δούμε μόνο τρία σημεία:

Πρώτον: Μας λέει, χωρίς ντροπή, πως στη σημερινή Ελλάδα όλοι πρέπει να αξίζουν το μισθό τους και όχι να αμείβονται με καθεστωτικά κριτήρια, όπως θα 'θελε ο «Ρ». Μάλιστα. Εμείς τον κατανοούμε, ο καθένας ορίζει τη λέξη «αξίζει» όπως την καταλαβαίνει. Δεν μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε με τα κριτήρια των «αξίων» που υπηρετεί. Για τον Ι. Κ. Πρετεντέρη, το 1/4 των Ελλήνων που ζουν κάτω απ' το όριο της φτώχειας και οι υπόλοιποι που ματώνουν για να τα βγάλουν πέρα δεν είναι άξιοι. Δεν είναι άξιοι οι 20 εκατ. άνεργοι και οι 50 εκατ. φτωχοί στην Ευρώπη. Αξιοι, προφανώς, γι' αυτόν είναι μόνον οι καλοπληρωμένοι της κάστας του.

Δεύτερον: Υποστηρίζει πως δεν υπάρχει αντικείμενο αντίστασης. Είναι κι αυτό ζήτημα αντίληψης. Συμφωνούμε πως για τον ίδιο δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, αλλά για όλους τους παραπάνω «ανάξιους» είναι επιτακτική ανάγκη επιβίωσης. Οσο για το αν η χώρα μας κατέχεται ή απειλείται, διότι, γι' αυτόν, μόνο γι' αυτούς τους λόγους μπορεί να αντισταθεί κανείς, θα του θυμίσουμε κάτι που προφανώς δεν ...αντιλήφθηκε. Πριν από ελάχιστα χρόνια, στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, πέρασαν ξένα στρατεύματα απ' τη χώρα μας για να δολοφονήσουν ένα λαό, στο όνομα των ιδεών που υπερασπίζεται και ασπάζεται ο Ι. Κ. Πρετεντέρης. Αυτό ήταν κατοχή, θέλει δε θέλει. Εάν μάλιστα έχει αμφιβολίες, μπορεί να διαβάσει και το ελληνικό Σύνταγμα. Οσο για τη βάση στη Σούδα και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ, δε θα πούμε τίποτα, γιατί ξέρουμε πως κάπου εκεί σταματάνε οι ευαισθησίες του. Ξέρουμε, ξέρουμε: Τι άλλο να κάναμε, είμαστε σε μια συμμαχία, έχουμε υποχρεώσεις κτλ. Και την ίδια στιγμή διαμελισμένα πτώματα για τα μεγάλα σας «οράματα»...

Τρίτον: Μην αντιστέκεστε, κύριε Πρετεντέρη, δεν έχετε κανένα συμφέρον να το κάνετε. Τουλάχιστον εάν μπορείτε έχετε τη στοιχειώδη αντίληψη να καταλάβετε πως δεν έχει κανένα υπονοούμενο, όταν ο «Ρ» γράφει «άξιος ο μισθός του». Είναι κάτι πασιφανές και δεν έχει υπονοούμενο. Και αν το θέλετε κι αλλιώς: Μετά και το χτεσινό σας άρθρο, νομίζουμε πως πρέπει να ζητήσετε αύξηση. Ως άξιος...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο νέος ανθύπατος

Ο νυν πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τομ Μίλερ, δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τη θέση του πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις. «Δε θα αποσυρθεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ κληθείς να σχολιάσει την αντικατάσταση του κ. Μίλερ από τον Τσαρλς Ρις, μια μέρα μετά την κατάθεση του τελευταίου ενώπιον της γερουσίας, έκανε γνωστή την πρόθεση του νυν πρέσβη να μη συνεχίσει τη σταδιοδρομία του στη διπλωματική υπηρεσία των ΗΠΑ. «Νομίζω ότι ο πρέσβης Μίλερ έχει επίσης ανακοινώσει ότι στο τέλος του έτους σκοπεύει να μεταπηδήσει στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο κ. Μπάουτσερ, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι δε γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία της αλλαγής, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή θα λάβει χώρα σε πνεύμα ηρεμίας, συνέχειας και υπευθυνότητας.

ΔΗΚΚΙ
Συνεδριάζει σήμερα η ΚΠΕ

Συνεδριάζει σήμερα το πρωί σε ξενοδοχείο της Αθήνας η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) του ΔΗΚΚΙ, κηρύσσοντας την έναρξη των διαδικασιών για την πορεία προς το 2ο Συνέδριο του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.

Συγχρόνως τα μέλη της ΚΠΕ, όπως αναφέρει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ, θα συζητήσουν και θα προχωρήσουν «σε αναλυτική εκτίμηση του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών και των τάσεων που διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα».

Εξάλλου με χτεσινή ανακοίνωσή τους, τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ και συγκεκριμένα οι Γ. Μαρκάκης, Β. Γεωργιάδης και Ν. Σαραντόπουλος, δημοσιοποίησαν την παραίτηση από τα όργανα του κόμματος, εκφράζοντας «την πολιτική τους διαφωνία». Στο κείμενό τους, οι ίδιοι θέτουν στόχο, όπως αναφέρουν, «τη μετεξέλιξη του ΔΗΚΚΙ σε νέο πολιτικό φορέα, με ισότιμη συμμετοχή και συνεργασία ευρύτερων προοδευτικών, πατριωτικών, οικολογικών δυνάμεων, της κοινωνικής Αριστεράς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ