ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΡΕΒΕΝΑ
Νέα παρτίδα «μεταλλαγμένων»

Πολιτική «ντε φάκτο» επιβολής τους φαίνεται πως ακολουθούν οι πολυεθνικές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μορφή επιδημίας παίρνει η εισαγωγή επιμολυσμένων σπόρων υβριδίων καλαμποκιού στη χώρα μας, γεγονός που αποδεικνύει ότι στο κυνήγι του κέρδους, οι πολυεθνικές των μεταλλαγμένων είναι αποφασισμένες με κάθε τρόπο να «ρίξουν» στην ελληνική αγορά τα προϊόντα τους, εν αγνοία μάλιστα των παραγωγών και των καταναλωτών.

Το τελευταίο κρούσμα επιμολυσμένης σπορομερίδας υβριδίων καλαμποκιού εμφανίστηκε πριν από μερικές μέρες στο νομό Γρεβενών και αποτελεί - μετά τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία - την τέταρτη κατά σειρά περίπτωση πώλησης «μεταλλαγμένου» σπόρου που βλέπει το φως της δημοσιότητας μέσα σε περίπου ένα μήνα.

Η συγκεκριμένη σπορομερίδα πωλήθηκε από ιδιώτη γεωπόνο των Γρεβενών σε παραγωγούς των χωριών Βατόλακος, Κηπουριό, Ταξιάρχης και Κατάκαλη, οι οποίοι την αξιοποίησαν για τη σπορά 250 περίπου στρεμμάτων με υβρίδια καλαμποκιού. Υστερα από δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το ΚΕΠΥΕΛ Γρεβενών, οι επιμολυσμένη σπορομερίδα ανακαλύφθηκε και οι καλλιέργειες καταστράφηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Η πέτρα του σκανδάλου ήταν για μια ακόμη φορά η αμερικάνικη πολυεθνική «Pioneer Hi Bred Hellas Α.Ε.», η οποία, όπως και στην περίπτωση της Δράμας, διοχέτευσε στη χώρα μας την επιμολυσμένη σπορομερίδα έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει από τις αμερικάνικες αρμόδιες υπηρεσίες πιστοποιητικό που αποδείκνυε την «καθαρότητά» της από επικίνδυνες προσμείξεις. Η εταιρία δεσμεύτηκε να αποζημιώσει τους παραγωγούς για την καταστροφή της καλλιέργειάς τους.

Η αποκάλυψη ενός ακόμη κρούσματος εισαγωγής επιμολυσμένης σπορομερίδας υβριδίων καλαμποκιού, που κατάφερε να φτάσει μέχρι τα χωράφια των παραγωγών, έρχεται να επιβεβαιώσει την απροθυμία της κυβέρνησης να βάλει φρένο στα «μεταλλαγμένα» προϊόντα, αφού κανένα ουσιαστικό μέτρο δε λαμβάνεται στην κατεύθυνση να ενταθούν οι έλεγχοι και να αποτραπεί η είσοδος των επιμολυσμένων σπόρων από την πίσω πόρτα. Ετσι, η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας την ίδια τακτική με εκείνη του ΠΑΣΟΚ, νομιμοποιεί σταδιακά την εισαγωγή των μεταλλαγμένων στη χώρα μας και ταυτόχρονα τα υπερκέρδη των πολυεθνικών της διατροφής, σε βάρος της δημόσιας υγείας και ενάντια στην υπάρχουσα νομοθεσία.

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
«Χρυσώνουν το χάπι»

Τη στιγμή που η ΕΕ ταΐζει μεταλλαγμένα τους πολίτες της, ανακοινώνει και «μέτρα στήριξης» της βιολογικής γεωργίας

Την ώρα που οι πολυεθνικές, αξιοποιώντας τις σχετικές αποφάσεις της ΕΕ, έχουν καταστρώσει απίθανα σχέδια για την επιβολή των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην αγροτική οικονομία και τα κρούσματα, ακόμα και της υπόγειας διοχέτευσής τους, διαδέχονται το ένα το άλλο, οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ έρχονται να καταρτίσουν ένα «σχέδιο δράσης» για την προώθηση των «βιολογικών προϊόντων», με προφανή σκοπό την άμβλυνση των αντιδράσεων της κοινής γνώμης που προκάλεσε η πρόσφατη άρση του μορατόριουμ απαγόρευσης των μεταλλαγμένων.

Στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε χτες στο Λουξεμβούργο, η προώθηση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, αλλά και οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν. Οι Ευρωπαίοι ομόλογοι συμφώνησαν στη «μακροχρόνια στήριξη και προώθηση του τομέα», σκοπεύοντας «στην ενθάρρυνση των Ευρωπαίων παραγωγών» για τη μετατροπή των εκμεταλλεύσεών τους σε βιολογικές, με στόχο «την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την υγεία του Ευρωπαίου καταναλωτή».

Αυτό βέβαια που δεν ξεκαθάρισαν - και δε θα μπορούσαν άλλωστε να το κάνουν - είναι το πώς θα διασφαλιστεί η μη επιμόλυνση των βιολογικών καλλιεργειών από τις μεταλλαγμένες και εντέλει πόση αξία θα έχει «για τη διασφάλιση της ποιότητας του περιβάλλοντος και της υγείας των Ευρωπαίων καταναλωτών» ένα βιολογικό μεν, μεταλλαγμένο δε, προϊόν...

Οσο για τη δήλωση του Ελληνα υπουργού Γεωργίας και Τροφίμων, Σ. Τσιτουρίδη, ότι «για την Ελλάδα βιολογική γεωργία σημαίνει μηδενική παρουσία γενετικής τροποποίησης» και επίσης πως «στο σημείο αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε καμία παραχώρηση», μόνο ως... αστείο μπορεί να θεωρηθεί, από τη στιγμή που κάθε τόσο και μία ακόμη περίπτωση παράνομης εισαγωγής ή και καλλιέργειας μεταλλαγμένων σπόρων, βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ήταν το δεύτερο κύριο ζήτημα που απασχόλησε το χτεσινό Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας. Απ' ό,τι φαίνεται, οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ είναι έτοιμοι, στο όνομα της «στήριξης των λαών του τρίτου κόσμου», με απλά λόγια δηλαδή της δικής τους νεοαποικιακής πολιτικής, να λάβουν ακόμη πιο αρνητικές αποφάσεις για τους μικρομεσαίους αγρότες του μεσογειακού Νότου. Χτες, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία ζήτησαν τη συνέχιση της δασμολογικής προστασίας στο ρύζι, αίτημα που δε φαίνεται να αφορά τους ισχυρούς Βόρειους εταίρους τους, μιας και είναι πιο... συμφέρουσα η εισαγωγή του προϊόντος αυτού, από τις δικές τους εταιρίες που έχουν έδρα χώρες του «τρίτου κόσμου». Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο στόχαστρο της ΕΕ έχει μπει και η ζάχαρη, προϊόν για το οποίο ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Φρ. Φίσλερ, σε πρόσφατες δηλώσεις του, προετοίμασε την άμεση μείωση του ισχύοντος καθεστώτος στήριξης.

ΑΓΡΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Σοβαρές καταστροφές από την κακοκαιρία

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Οι καταστροφές στο Δήμο Αγριάς Μαγνησίας είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας.

Στην Ερώτηση αναφέρεται: «Η κακοκαιρία της 5ης Ιούνη κατέστρεψε μεγάλο μέρος της παραγωγής στη Μαγνησία. Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Δράκειας του Δήμου Αγριάς το χαλάζι έπληξε κατά 70% περίπου την παραγωγή μήλων και λιγότερο τα αχλάδια και κεράσια. Η αγροτική οδοποιία του Δήμου για δεύτερη συνεχή χρονιά έπαθε σοβαρότατες ζημιές - μεγάλα νεροφαγώματα σε πολλά σημεία, κατολισθήσεις - καθώς και στο οδικό δίκτυο. Στη βόρεια πλευρά του ΔΔ Δράκειας συγκεντρώνεται σοβαρότατη ποσότητα νερού και ο κίνδυνος κατολίσθησης είναι άμεσος, αν δε γίνουν σύντομα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα - τάφρος περιμετρικά στα ορεινά του χωριού».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό:

  • Τι μέτρα θα πάρει άμεσα για την κατά 100% αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών;
  • Και τι μέτρα για τη στοιχειώδη αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας του Δήμου Αγριάς, όπως και του οδικού δικτύου;
  • Σκοπεύει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα και μάλιστα άμεσα, ώστε να αποτρέψει τον ορατό κίνδυνο καταστροφής ενός ολόκληρου χωριού από κατολίσθηση, εξαιτίας των σοβαρότατων ποσοτήτων νερού που λιμνάζουν στα βόρεια της Δράκειας με την κατασκευή περιμετρικής αντιπλημμυρικής τάφρου στα ορεινά του χωριού;
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Τριετής αναμονή αποζημιώσεων

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Η καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς του Αχιλλείου Μαγνησίας, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται ότι «αγανακτισμένοι οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί του Αχιλλείου Μαγνησίας απευθύνονται προς κάθε αρμόδιο προκειμένου να μάθουν γιατί δεν τους έχει δοθεί ακόμη η αποζημίωση από την παγωνιά του 2001, παρ' όλο που οι πίνακες έχουν αναρτηθεί εδώ και τρεις μήνες περίπου».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό «γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση και τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από την παγωνιά του 2001 στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς του Αχιλλείου;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ