ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»
Ασθενεί βαρέως η τεχνική υποστήριξη

Πανό του σωματείου των εργαζομένων στο «Αγία Ολγα», με το οποίο εκφράζεται η αντίθεση στις ιδιωτικοποιήσεις τομέων των δημόσιων νοσοκομείων
Πανό του σωματείου των εργαζομένων στο «Αγία Ολγα», με το οποίο εκφράζεται η αντίθεση στις ιδιωτικοποιήσεις τομέων των δημόσιων νοσοκομείων
Επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών, εργαζομένων και επισκεπτών του νοσοκομείου «Αγία Ολγα» αποδεικνύεται η τακτική υποβάθμισης της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου - με ευθύνη των διοικήσεών του, αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας - που έχει οδηγήσει στην επισφαλή λειτουργία του.

Εδώ και χρόνια, όπως επισημαίνεται και σε σχετικό υπόμνημα του συλλόγου των εργαζομένων προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, ακολουθείται τακτική υποβάθμισης και διάλυσης της Τεχνικής Υπηρεσίας με δυσμενείς επιπτώσεις στην ασφαλή λειτουργία των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, αλλά και στο οικονομικό κόστος λειτουργίας του νοσοκομείου, αφού μια σειρά από εργασίες, που διεκπεραιώνονταν από συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας, σήμερα είτε ανατίθενται σε εξωτερικά συνεργεία, είτε δεν πραγματοποιούνται καθόλου.

Λεγεωνέλλες στο νερό

Μια ακόμα επικίνδυνη πτυχή αυτής της υποβάθμισης αναδεικνύεται και από τον έλεγχο νερών δικτύου ύδρευσης που έκανε η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Αθηνών στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο μετά από ελέγχους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, προς τη Νομαρχία: «Σε δυο δείγματα από το ζεστό νερό του δικτύου ύδρευσης του νοσοκομείου "Αγία Ολγα" βρέθηκαν λεγεωνέλλες σε αριθμό 4.500 και 2.000 cfu (σ.σ. μονάδες μέτρησης) ανά λίτρο νερού». Πρόκειται για βακτήριο που εντοπίζεται συνήθως σε περιοχές με στασιμότητα νερού και υψηλές θερμοκρασίες και θεωρείται υπεύθυνο σε κάποιες περιπτώσεις για την εμφάνιση μιας μορφής πνευμονίας. Τα συγκεκριμένα δείγματα του «Αγία Ολγα» βρίσκονται πάνω από το όριο ασφαλείας και θεωρούνται επικίνδυνα, ειδικότερα για ένα χώρο όπως το νοσοκομείο, όπου ο οργανισμός των ασθενών είναι εξασθενημένος.

Η συνήθης διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η διενέργεια και νέων δειγματοληπτικών ελέγχων, αλλά η ανάλυση των δειγμάτων χρειάζεται τουλάχιστον δέκα μέρες, προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Πάντως, όπως αναφέρεται σε έκθεση βλαβών του συλλόγου των εργαζομένων προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, το Γενάρη του 2004, στο παλιό κτίριο του νοσοκομείου είχε εντοπιστεί ήδη από τον Ιούνη του 2003 το βακτηρίδιο της λεγεωνέλλας και έως τότε γίνονταν έλεγχοι στους πύργους ψύξης των κλιματιστικών και χώρους όπου παρουσιάστηκε, αλλά δεν πάρθηκαν τα προληπτικά μέτρα (με τη χρήση γενικού αντιμικροβιακού προϊόντος). Το πρόβλημα, δηλαδή, δεν αντιμετωπίστηκε, με αποτέλεσμα να ξαναπαρουσιαστεί και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για ένα μόνον απ' τα προβλήματα που προκύπτουν απ' την κατάργηση προ διετίας της θέσης του μοναδικού υπεύθυνου εργοδηγού της Τεχνικής Υπηρεσίας. Οπως αναφέρει ο σύλλογος των εργαζομένων, η διάλυση αυτή έχει ως συνέπεια την πλήρη διάλυση του ελεγκτικού μηχανισμού και εποπτείας σε ευαίσθητα συστήματα ασφαλείας και υγείας, όπως πυρασφάλειας και υγιεινής διαβίωσης εργαζομένων και ασθενών. Ακόμα, την κατάργηση του ποιοτικού ελέγχου των προσφερόμενων υπηρεσιών των ιδιωτικών συνεργείων και προμηθειών της Τεχνικής Υπηρεσίας, αλλά και την κατάργηση του συνεργείου που σκοπό είχε τη συντήρηση, επισκευή και κατασκευή του νοσοκομείου.

Στην αναλυτική έκθεση βλαβών, ο σύλλογος των εργαζομένων, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: Στην Ψυχιατρική Κλινική, η ηλεκτρογεννήτρια δεν έχει αυτοματισμό εκκίνησης και φόρτιση μπαταρίας, δεν ελέγχεται και δε συντηρείται. Προβλήματα υπάρχουν και με την πυρασφάλεια του κτιρίου, αλλά και με τα φωτιστικά που λόγω πρόχειρης τοποθέτησης ένα ένα πέφτουν, με κίνδυνο τραυματισμού των διερχομένων.

Στο νέο κτίριο του νοσοκομείου, η ηλεκτρογεννήτρια υπολειτουργεί λόγω κακής συντήρησης και υπερβολικού φορτίου. Τις πρωινές ώρες είναι δύσκολο να λειτουργήσει, ενώ κατά διαστήματα βρίσκεται εκτός λειτουργίας μέχρι και 20 μέρες! Αντίστοιχα, οι ηλεκτρικοί πίνακες του 3ου ορόφου (εργαστήρια), αναφέρεται στην έκθεση βλαβών, «είναι σε επικίνδυνη κατάσταση για έκρηξη, ηλεκτροπληξία των εργαζομένων και καταστροφή μηχανημάτων μεγάλης αξίας», ενώ προβλήματα υπάρχουν και στην πυρασφάλεια.

Στο παλαιό κτίριο, το σύστημα πυρανίχνευσης έχει πρόβλημα επί πολλούς μήνες, ενώ πέφτουν κεραμίδια όταν έχει κακοκαιρία, με κίνδυνο τραυματισμού των διερχομένων. Ενώ σε επικίνδυνες συνθήκες, λόγω κακών συντηρήσεων, εργάζονται οι εργαζόμενοι στο Παθολογοανατομικό - Κυτταρολογικό και το Ακτινολογικό Εργαστήριο, στα χειρουργεία και το Κέντρο Ιατρικών Αερίων.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ
Κορυφή του παγόβουνου των εκρηκτικών αναγκών

Οι αυξημένες ανάγκες για τη χρήση ψυχιατρικών υπηρεσιών δημιουργούν το αδιαχώρητο - με δεδομένες τις ελλείψεις της χώρας μας σε ψυχιατρικές δομές - στο «Δρομοκαΐτειο» και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ). Μάλιστα, τους θερινούς μήνες, παρατηρείται αύξηση των εισαγγελικών παραγγελιών για αναγκαστική νοσηλεία, που, πέρα απ' το αδιαχώρητο, δημιουργεί επιστημονικά και δεοντολογικά προβλήματα στις επιστημονικές ομάδες - και ιδιαίτερα τους ψυχιάτρους που έχουν την κύρια ευθύνη - για τις εισαγωγές.

Μάλιστα, οι αυξημένες εισαγγελικές παραγγελίες αποκαλύπτουν μιαν άλλη δραματική διάσταση στην κοινωνική πολιτική: Οτι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αβίωτες καταστάσεις με άτομα που έχουν ειδικές ανάγκες καταφεύγουν στη «λύση» της εισαγγελικής παραγγελίας, θυμίζοντας τον πνιγμένο που πιάνεται απ' τα μαλλιά του. Ετσι, λόγου χάρη, άτομα με αυτισμό ή ηλικιωμένοι με προβλήματα υποδεικνύονται ή αντιμετωπίζονται ως ψυχικώς πάσχοντα και με τη συνδρομή των δικαστικών αρχών κατευθύνονται εν πρώτοις στα ψυχιατρεία και από κει και πέρα ό,τι ήθελε προκύψει. Αποκαλύπτεται, δηλαδή, η γύμνια σε υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της τρίτης ηλικίας, των τοξικομανών, των αποφυλακισμένων και πάει λέγοντας.

Επίσης καταδεικνύεται και μια άλλη διάσταση: Η πολιτική της διάλυσης των ψυχιατρείων μέχρι το 2010 - χωρίς να πραγματοποιηθεί η περίφημη αποασυλοποίηση - που σχεδιάζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης δε δίνει απαντήσεις στις σύγχρονες ανάγκες της χώρας για ψυχιατρικές υπηρεσίες. Αντίθετα, τα ψυχιατρεία χρησιμοποιούνται ως λύση έσχατης ανάγκης.

Τη λύση της έσχατης ανάγκης φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται ή δείχνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται και μαζικοί φορείς άμεσα εμπλεκόμενοι στις περιπτώσεις της αναγκαστικής νοσηλείας, και την αντιμετωπίζουν με την πρακτική του «απεταμάξην απ' εμού το ποτήριον τούτο», αντί να αντιταχτούν συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική που γεννά αυτά τα προβλήματα.

Ετσι, λόγου χάρη, το Σωματείο των Εργαζομένων στο «Δρομοκαΐτειο», ενώ περιγράφει δραματικές στην πραγματικότητα καταστάσεις, τόσο για τους αναγκαστικά εισαγόμενους, όσο και για το ελλιπές προσωπικό, εντούτοις στο «διά ταύτα» περιορίζεται σε μια τρίωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 1 μ.) με αιτήματα όπως ο έλεγχος των εισαγωγών ή η χορήγηση Ολυμπιακού επιδόματος. Το σωματείο εκφράζει ακόμα φόβους, με δεδομένες και τις σχετικές δηλώσεις των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, για τυχόν συμμετοχή τους σε ιδιότυπη γκετοποίηση ανθρώπων, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το σωματείο επισημαίνει ακόμα ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και ειδικά αντρικού νοσηλευτικού, αφού στο νοσοκομείο υπηρετούν 500 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων σε 1.100 οργανικές θέσεις, εκ των οποίων οι 200 είναι νοσηλευτές και μόλις 30 από αυτούς άνδρες. Ζητούν, επίσης, την άμεση προμήθεια ασθενοφόρου.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ

«Στηλιτεύουμε την υποκρισία που κρύβεται πίσω από τις πρακτικές τέτοιου είδους», είναι η απάντηση του Συλλόγου Εργαζομένων του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), ο οποίος, με ανακοίνωσή του, εκφράζει την ανησυχία του για τα δημοσιεύματα του Τύπου και τις δηλώσεις αρμοδίων σχετικά με τις επαπειλούμενες «επιχειρήσεις - σκούπα», εναντίον των τοξικομανών, ψυχασθενών, αστέγων και μεταναστών.

Η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, που η ίδια η κοινωνία γεννά και όχι να το «κρύβει», εγκλείοντας τους κατατρεγμένους σε άσυλα και φυλακές, που, για να ωραιοποιηθούν, ονομάζονται «καταστήματα ήπιας παραβατικότητας». Η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί, παρά να περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων ποιοτικών θεραπευτικών προγραμμάτων, την ενίσχυση των πολιτικών πρόληψης και των προγραμμάτων επανένταξης και όχι την περιθωριοποίηση, τον εγκλεισμό και την καταστολή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου.

Ανθυγιεινά de facto

Την παραίτησή του ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) Πελοποννήσου Οδ. Βουδούρης μετά την απόφαση της κυβέρνησης ότι θα αντικατασταθούν οι 17 πρόεδροι των ΠεΣΥΠ καθώς και την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης ότι λήγει αζημίως η θητεία σε αυτές τις θέσεις.

Ωστόσο όμως οι επισημάνσεις του Οδ. Βουδούρη αποκαλύπτουν ότι η πολιτική της ΝΔ στους καίριους τομείς της υγείας είναι ταυτόσημη με εκείνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. «Η ανακοίνωση της επιλογής των νέων προέδρων για τα ΠεΣΥΠ της χώρας αποτελεί μια πρώτη, έμμεση αλλά σαφή, de facto, αναγνώριση από την κυβέρνηση του ρόλου του θεσμού της υγειονομικής αποκέντρωσης που θέσπισε η Μεταρρύθμιση "Υγεία για τον πολίτη" πριν τρία χρόνια» σημειώνει ο Οδ. Βουδούρης.

Το βασικό, όμως, ερώτημα είναι: Ποιος θα αναγνωρίσει και - πολύ περισσότερο - ποιος θα ικανοποιήσει τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων για δωρεάν υπηρεσίες υγείας;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ