ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Χαμηλοί τόνοι επισήμως στην κρίση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Διογκώνεται, ώρα με την ώρα, η κρίση που προέκυψε στις, ήδη, τεταμένες ιρανο-βρετανικές σχέσεις, μετά τον εντοπισμό και την ακινητοποίηση, πριν από δύο ημέρες, τριών βρετανικών στρατιωτικών πλοίων στα ιρανικά χωρικά ύδατα. Σε εξέλιξη βρίσκεται σειρά διπλωματικών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών, όπως και η διαδικασία ανάκρισης των 8 συλληφθέντων Βρετανών ναυτών.

Σύγχυση επικρατούσε, μέχρι χτες βράδυ, για το ακριβές καθεστώς υπό το οποίο κρατούνται οι Βρετανοί ναύτες και ποια ακριβώς θα είναι η επόμενη κίνηση των ιρανικών αρχών. Το αραβόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Αλάμ» μετέδωσε εικόνες των 8 με δεμένα τα μάτια, να κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο στο πάτωμα, καθώς και εικόνες 2 από αυτών να ομολογούν ότι «όντως» εισήλθαν στα ιρανικά χωρικά ύδατα.

Το δίκτυο, επικαλούμενο ανώτερες ιρανικές στρατιωτικές πηγές, υποστήριζε ότι οι Βρετανοί ναύτες θα παραπεμφθούν σε δίκη. Επίσης, ανέφερε ότι ο εξοπλισμός που βρέθηκε στα πλοία, οι χάρτες, τα βαρέα όπλα, αλλά και η σημαία των ειδικών δυνάμεων του βρετανικού ναυτικού αποδεικνύουν ότι «δεν πρόκειται για απλούς ναύτες».

Εντούτοις, καμία από αυτές τις πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκε από επίσημα χείλη. Ο υπαρχηγός του ιρανικού ΓΕΣ, Αλί Ρεζά Αφσάρ, κατέστησε σαφές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάκρισής του και, μέχρι να ολοκληρωθεί, δεν μπορεί να γίνει καμία εκτίμηση και κανένα σχόλιο. Ο Αφσάρ τόνισε ότι σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι πρόκειται, πράγματι, για λάθος και ότι δεν υπήρχαν κακές προθέσεις, τότε οι 8 Βρετανοί θα αφεθούν ελεύθεροι. Χαμηλούς τόνους τήρησε και ο Ιρανός υπουργός Αμυνας, ναύαρχος Αλι Σαμχάνι, δηλώνοντας ότι «το πρόβλημα με τους 8 Βρετανούς μπορεί να επιλυθεί με ηρεμία».

Πιέζουν σιωπηλά οι Βρετανοί

Την ίδια στιγμή, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών καλούσε τον Ιρανό πρέσβη στο Λονδίνο, Μορτέζα Σαρμαντί, για να του ζητήσει «περαιτέρω εξηγήσεις». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ζητήθηκε από τον Σαρμαντί να «αιτιολογήσει» την κράτηση των Βρετανών, των οποίων ζητήθηκε η άμεση απελευθέρωση και η απρόσκοπτη επικοινωνία με τη βρετανική διπλωματική αποστολή στο Ιράν.

Παράλληλα, ο Βρετανός πρέσβης στην Τεχεράνη προέβη σε ανάλογα διαβήματα προς το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, φέρεται να συνομίλησε με τον Ιρανό ομόλογό του, Καμάλ Χαραζί, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι «θα ασχοληθεί προσωπικά με το ζήτημα».

Η βρετανική κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε παρά αργά το βράδυ της Δευτέρας, μετά από πολύωρη σιωπή, ότι 3 στρατιωτικά της πλοία κρατούνται από τις ιρανικές αρχές. Επισήμως, κανένας Βρετανός αξιωματούχος δεν έχει σχολιάσει τα γεγονότα. Αρκετοί, όμως, τηρώντας την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι «πιθανότατα εξαιτίας κάποιας λανθασμένης εκτίμησης τα βρετανικά πλοία βρέθηκαν εντός των χωρικών υδάτων».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Καναδική αποχώρηση

Αυξάνονται οι κατοχικοί πονοκέφαλοι

Καναδοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Η αποχώρησή τους στα τέλη Ιούλη δημιουργεί «σοβαρό πρόβλημα» στις δυνάμεις κατοχής

Associated Press

Καναδοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Η αποχώρησή τους στα τέλη Ιούλη δημιουργεί «σοβαρό πρόβλημα» στις δυνάμεις κατοχής
ΟΤΑΒΑ - ΚΑΜΠΟΥΛ.- Η κυβέρνηση του Καναδά απέρριψε χθες το αίτημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καθυστερήσει την απόσυρση 2.000 ανδρών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας από το Αφγανιστάν εντός του θέρους, μεγεθύνοντας τους «πονοκεφάλους» των μετεχόντων στην κατοχή, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που οι ΗΠΑ πιέζουν -αναμένεται να κορυφώσουν τις σχετικές προσπάθειες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ισταμπούλ το Σαββατοκύριακο - να ενισχυθεί και να επεκταθεί η κατοχή της χώρας, ενόψει των «εκλογών» του φθινοπώρου.

Οι Αμερικανοί ήθελαν οι Καναδοί να συνεχίσουν σε ρόλο «δύναμης ταχείας αντίδρασης» και να παρατείνουν την παραμονή τους στη χώρα. Οι πιέσεις αυτές «ξεκίνησαν πριν από δύο ή τρεις βδομάδες», δήλωσε στο Κανέιντιαν Πρες ο Ντάρεν Γκιμπ, εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Αμυνας στην Οτάβα, συμπληρώνοντας ότι «αυτό που επιζητούν οι Αμερικανοί δεν είναι ακριβώς που έχουν εκπαιδευτεί οι άνδρες μας να κάνουν». Ο Γκιμπ συμπλήρωσε ότι «έχει ληφθεί η απόφαση» να αποχωρήσουν τα καναδικά στρατεύματα.

Με δεδομένο ότι ο Καναδάς συνεισέφερε το 40% των δυνάμεων της ISAF, της δύναμης αρωγής για την ασφάλεια υπό διοίκηση του ΝΑΤΟ, η οποία «προστατεύει» την Καμπούλ, γίνεται εμφανές το σημαντικό πρόβλημα που εγείρει η (προγραμματισμένη για τα μέσα Ιουλίου έως, το αργότερο, στις αρχές Αυγούστου) αποχώρηση. Η αντικατάστασή τους σχεδιάζεται να γίνει από Ευρωπαίους, ωστόσο το από ποιες χώρες δεν είναι ακόμη σαφές. Ο Καναδάς, πάντως, σχεδιάζει να συνεχίσει να συνεισφέρει στην κατοχή με 700 άνδρες τεθωρακισμένων μονάδων αναγνώρισης και άλλους 200 άνδρες αεροπορικής υποστήριξης το Σεπτέμβρη.

Αν και η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ασκήσει πιέσεις στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για αλλαγή της σχετικής απόφασης, ο Γκιμπ δήλωσε ότι «η απόφαση έχει ληφθεί και είναι σαφής». Αμερικανοί αξιωματούχοι όμως εκτιμούν ότι οι Καναδοί «πρέπει να μείνουν για έναν ακόμα μήνα», ώστε «να έχουμε στο πεδίο τους διπλάσιους στρατιώτες από όσους θα είχαμε».

Χθες πρόσθεσαν και τις δικές τους «εκκλήσεις» σε εκείνες εκπροσώπου του ΟΗΕ να ενισχυθεί η κατοχή και ανθρωπιστικές οργανώσεις, κάνοντας λόγο για «χειροτέρευση της κατάστασης από πλευράς ασφάλειας».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Την «μεγαλύτερη επιχείρησή τους εδώ και 15 ημέρες» εναντίον Κούρδων αυτονομιστών πραγματοποίησαν χτες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στις περιοχές Τούντζελι, Μπινγκιόλ, Ντιάρμπακιρ και Σιρνάκ. Η «Ζαμάν» κάνει λόγο για «θάνατο πέντε τρομοκρατών», περιλαμβανομένης μιας γυναίκας. Κι αυτά ενώ στο Στρασβούργο αποφασιζόταν χτες η «άρση του καθεστώτος παρακολούθησης» της Τουρκίας όσον αφορά τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ενας άνδρας συνελήφθη γιατί «ταχυδρόμησε ένα πιστόλι» και πιθανώς εκρηκτικά στον Πρόεδρο της Ινδίας Αμπντούλ Καλάμ, έγινε γνωστό χτες.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορα επεισόδια ένοπλης βίας στο Κασμίρ τη Δευτέρα και την Τρίτη.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- «Απέκλεισε» την άμεση επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Μαοϊκό αντάρτικο ο αποκατασταθείς στην πρωθυπουργία του Νεπάλ, Σερ Μπαχαντούρ Ντέουμπα. Σε «ενέδρα» των Μαοϊκών χτες σκοτώθηκαν 14 αστυνομικοί και τέσσερις πολίτες.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Μεγεθύνεται το πρόβλημα τοξικομανίας στην Κίνα, με επίσημα στοιχεία να κάνουν λόγο για 1,05 εκατομμύρια περιπτώσεις, εκ των οποίων 643.000 χρήστες ηρωίνης.

ΡΩΜΗ.- Για «εκλογική απάτη» κατηγόρησε χτες την αντιπολίτευση ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Υποτίθεται ότι στα εκλογικά κέντρα «επαγγελματίες» αντιπρόσωποι της αντιπολίτευσης κλέβουν ψήφους από την Φόρτσα Ιτάλια.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Η Ρουάντα προσέφερε χτες άσυλο στον πολέμαρχο Τζουλς Μουτεμπούσι, που είχε πρωτοστατήσει πριν μερικές βδομάδες στην κατάληψη της πόλης Μπουκάβου της ΛΔ Κονγκό, από δυνάμεις στασιαστών. Η κίνηση αναμένεται να ενοχλήσει την ηγεσία της ΛΔ Κονγκό.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Το να αποποιηθεί «κάθε ευθύνης» για την τραγική κατάσταση στο Νταρφούρ και το Σουδάν επιχείρησε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με δηλώσεις του.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα σε σταθμό διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην πρωτεύουσα της Αλγερίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έντεκα άτομα. Η έκρηξη, που «ενδέχεται» να οφείλεται σε επίθεση καμικάζι, έρχεται λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Αμπού Ιμπραήμ Μουστάφα ή Σαχράουι, ηγέτη της Ομάδας Σαλαφιστών για το Κήρυγμα και τη Μάχη (GSPC), οργάνωση που φέρεται συνδεδεμένη με την «Αλ Κάιντα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ