Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Χαμηλοί τόνοι επισήμως στην κρίση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Διογκώνεται, ώρα με την ώρα, η κρίση που προέκυψε στις, ήδη, τεταμένες ιρανο-βρετανικές σχέσεις, μετά τον εντοπισμό και την ακινητοποίηση, πριν από δύο ημέρες, τριών βρετανικών στρατιωτικών πλοίων στα ιρανικά χωρικά ύδατα. Σε εξέλιξη βρίσκεται σειρά διπλωματικών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών, όπως και η διαδικασία ανάκρισης των 8 συλληφθέντων Βρετανών ναυτών.

Σύγχυση επικρατούσε, μέχρι χτες βράδυ, για το ακριβές καθεστώς υπό το οποίο κρατούνται οι Βρετανοί ναύτες και ποια ακριβώς θα είναι η επόμενη κίνηση των ιρανικών αρχών. Το αραβόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Αλάμ» μετέδωσε εικόνες των 8 με δεμένα τα μάτια, να κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο στο πάτωμα, καθώς και εικόνες 2 από αυτών να ομολογούν ότι «όντως» εισήλθαν στα ιρανικά χωρικά ύδατα.

Το δίκτυο, επικαλούμενο ανώτερες ιρανικές στρατιωτικές πηγές, υποστήριζε ότι οι Βρετανοί ναύτες θα παραπεμφθούν σε δίκη. Επίσης, ανέφερε ότι ο εξοπλισμός που βρέθηκε στα πλοία, οι χάρτες, τα βαρέα όπλα, αλλά και η σημαία των ειδικών δυνάμεων του βρετανικού ναυτικού αποδεικνύουν ότι «δεν πρόκειται για απλούς ναύτες».

Εντούτοις, καμία από αυτές τις πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκε από επίσημα χείλη. Ο υπαρχηγός του ιρανικού ΓΕΣ, Αλί Ρεζά Αφσάρ, κατέστησε σαφές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάκρισής του και, μέχρι να ολοκληρωθεί, δεν μπορεί να γίνει καμία εκτίμηση και κανένα σχόλιο. Ο Αφσάρ τόνισε ότι σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι πρόκειται, πράγματι, για λάθος και ότι δεν υπήρχαν κακές προθέσεις, τότε οι 8 Βρετανοί θα αφεθούν ελεύθεροι. Χαμηλούς τόνους τήρησε και ο Ιρανός υπουργός Αμυνας, ναύαρχος Αλι Σαμχάνι, δηλώνοντας ότι «το πρόβλημα με τους 8 Βρετανούς μπορεί να επιλυθεί με ηρεμία».

Πιέζουν σιωπηλά οι Βρετανοί

Την ίδια στιγμή, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών καλούσε τον Ιρανό πρέσβη στο Λονδίνο, Μορτέζα Σαρμαντί, για να του ζητήσει «περαιτέρω εξηγήσεις». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ζητήθηκε από τον Σαρμαντί να «αιτιολογήσει» την κράτηση των Βρετανών, των οποίων ζητήθηκε η άμεση απελευθέρωση και η απρόσκοπτη επικοινωνία με τη βρετανική διπλωματική αποστολή στο Ιράν.

Παράλληλα, ο Βρετανός πρέσβης στην Τεχεράνη προέβη σε ανάλογα διαβήματα προς το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, φέρεται να συνομίλησε με τον Ιρανό ομόλογό του, Καμάλ Χαραζί, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι «θα ασχοληθεί προσωπικά με το ζήτημα».

Η βρετανική κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε παρά αργά το βράδυ της Δευτέρας, μετά από πολύωρη σιωπή, ότι 3 στρατιωτικά της πλοία κρατούνται από τις ιρανικές αρχές. Επισήμως, κανένας Βρετανός αξιωματούχος δεν έχει σχολιάσει τα γεγονότα. Αρκετοί, όμως, τηρώντας την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι «πιθανότατα εξαιτίας κάποιας λανθασμένης εκτίμησης τα βρετανικά πλοία βρέθηκαν εντός των χωρικών υδάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ