Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμακώνονται οι επιθέσεις και οι διαβεβαιώσεις

Η πλειοψηφία των Αμερικανών θεωρεί ότι ο «πόλεμος στο Ιράκ δεν άξιζε τον κόπο» και ότι «οι αμερικανικές απώλειες είναι δυσβάσταχτες»

Ιρακινός κρατούμενος στο κολαστήριο του Αμπού Γκράιμπ παρατηρεί τον γιο του, να φιλά το γυαλί που τους χωρίζει...

Associated Press

Ιρακινός κρατούμενος στο κολαστήριο του Αμπού Γκράιμπ παρατηρεί τον γιο του, να φιλά το γυαλί που τους χωρίζει...
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Να «χρυσώσει το χάπι» της συνεχιζόμενης και κλιμακούμενης κατοχής αποπειράθηκε, χθες, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι, ανασκευάζοντας δικές του δηλώσεις, όπου αναφερόταν στο ενδεχόμενο της κήρυξης ολόκληρων περιοχών «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, επέμενε ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν εγκλωβιστεί στο Ιράκ», χωρίς να καταφέρνει να πείσει, πλέον, ούτε τους συμπολίτες του, που, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, κατά πλειοψηφία θεωρούν ότι «ο πόλεμος στο Ιράκ δεν άξιζε τον κόπο».

«Δεν υπάρχει η σκέψη για επιβολή στρατιωτικού νόμου», διαβεβαίωνε, χθες, ο Ιγιάντ Αλάουι διαψεύδοντας τον εαυτό του, λιγότερο από 24 ώρες μετά τις σχετικές δικές του δηλώσεις. Ο Αλάουι, αντιλαμβανόμενος προφανώς την κλιμακούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια προς τη διορισμένη ιρακινή κυβέρνηση πριν καν αυτή αναλάβει επισήμως τον έλεγχο της χώρας, τόνιζε ότι «απλώς θα ληφθούν ορισμένα έκτακτα μέτρα σε περιοχές που έχουν πρόβλημα ασφαλείας μέχρι να αποκατασταθεί η τάξη». Απέφυγε, πάντως, να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Εξίσου κατευναστικός απέναντι στη δική του κοινή γνώμη εμφανιζόταν, χθες, και ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας ο οποίος επέμενε ότι η διαδικασία εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και η σταδιακή μεταβίβαση σε αυτές της ευθύνης της χώρας «βαίνει ικανοποιητικά». Ο Γούλφοβιτς, απαντώντας σε ερωτήσεις γερουσιαστών, επαναλάμβανε ότι οι κατοχικές δυνάμεις δεν έχουν περιέλθει σε τέλμα στο Ιράκ και ότι αντιμετωπίζουν ικανοποιητικά την κατάσταση.

Οι Αμερικανοί πολίτες, πάντως, δε φαίνεται να συμφωνούν μαζί του. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιοποιήθηκαν, χθες, από το δίκτυο ABC και από την «Ουάσιγκτον Ποστ», για πρώτη φορά, η πλειοψηφία των Αμερικανών, το 52%, θεωρεί ότι «ο πόλεμος στο Ιράκ δεν άξιζε τον κόπο». Επίσης, για πρώτη φορά, το 71% εκτιμά ότι είναι «πολύ μεγάλες οι απώλειες των αμερικανικών στρατευμάτων» και εκφράζει βαθιά δυσαρέσκεια γι' αυτό.

Νέες επιθέσεις, τέλος στο θρίλερ

Αποκεφαλίστηκε, τελικά, από τους απαγωγείς του, νωρίς χθες το απόγευμα, μετά από δύο αλλεπάλληλες παρατάσεις των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν δοθεί, ο Νοτιοκορεάτης Κιμ Σουν Ιλ, που είχε απαχθεί πριν από μία εβδομάδα. Αυτό μετέδωσε το δίκτυο «αλ Τζαζίρα» και επιβεβαιώθηκε, λίγο αργότερα, από τη νοτιοκορεατική πρεσβεία. Λίγο νωρίτερα, ο διευθυντής της εταιρίας ασφαλείας NKTS που συνεργάζεται με τις κατοχικές δυνάμεις, στην οποία εργαζόταν ο Κιμ Σουν Ιλ, δήλωνε ότι οι τελευταίοι όροι που διατυπώθηκαν από τους απαγωγείς ήταν «ευνοϊκότεροι».

Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου την ώρα που διερχόταν αυτοκινητοπομπή Αμερικανών στρατιωτών και Ιρακινών αστυνομικών, σκοτώθηκαν 2 περαστικοί. Νωρίτερα, στη βόρεια Βαγδάτη, είχε σκοτωθεί από επίθεση με όλμους 1 Αμερικανός στρατιώτης και είχαν τραυματιστεί 6. Τη νύχτα, αντάρτες είχαν ανατινάξει ένα αστυνομικό τμήμα στα νότια της πρωτεύουσας.

Στη Μοσούλη, δολοφονήθηκε από αγνώστους η πρύτανης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της πόλης, όπως και ο σύζυγός της. Εκτιμάται ότι ρόλο στη δολοφονία της διαδραμάτισε η θετική στάση που τηρούσε απέναντι στην κατοχή. Στην Μπαακούμπα, από έκρηξη βόμβας σκοτώθηκε 1 Ιρακινός αστυνομικός και τραυματίστηκαν άλλοι 2.

Οπως υποστήριζαν διεθνείς ανταποκριτές, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον αριθμό των απαγωγών και των δολοφονιών, οι κατοχικές δυνάμεις απαγόρευσαν, χθες, ακόμη και στους ξένους ανταποκριτές να εισέρχονται σε πόλεις και περιοχές, τις οποίες δεν ελέγχουν πλήρως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ