Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Βασανιστήρια με την υπογραφή Ράμσφελντ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Εγγραφα με την υπογραφή του Ντόναλντ Ράμσφελντ, όπου, ουσιαστικά, δίνεται το «πράσινο φως» για βασανιστήρια στο Γκουαντανάμο, δημοσιοποιεί το Πεντάγωνο, εξαναγκαζόμενο ουσιαστικά μετά το μπαράζ των αποκαλύψεων παγκοσμίως για την πρακτική των αμερικανικών δυνάμεων που έχουν προκαλέσει, το λιγότερο, σοκ. Την ίδια στιγμή, στο κολαστήριο του Γκουαντανάμο οι αυτοκτονίες αυξάνονται συνεχώς...

Σύμφωνα με πληροφορίες σε διάφορα αμερικανικά μέσα και κυρίως στο CNN, πληροφορίες που προέρχονται από αξιωματούχους του Πενταγώνου, ένα από τα έγγραφα με ημερομηνία Οκτώβρη του 2002, που υπογράφεται από τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, δίνει εξουσιοδότηση για την εφαρμογή στους κρατουμένους μιας τεχνικής που λέγεται «τροφοδοσία νερού».

Πρόκειται για πρακτική βασανισμού, που περιλαμβάνει δέσιμο του κρατούμενου και βύθιση του κεφαλιού του σε δοχείο με νερό, προκειμένου να του δημιουργηθεί η αίσθηση πνιγμού. Αλλη έγγραφη εξουσιοδότηση από τον Ντόναλντ Ράμσφελντ αφορούσε υποχρεωτική ορθοστασία των κρατουμένων επί τέσσερις ώρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κείμενο φέρει υποσημείωση του υπουργού Αμυνας, που αναφέρει ότι ο ίδιος στέκεται επί οκτώ ώρες τη μέρα - ο Ράμσφελντ συνήθως εργάζεται όρθιος, γιατί δεν του αρέσει να κάθεται.

Στο μεταξύ, τρεις μήνες μετά την ανάθεση της διοίκησης της βάσης στο Γκουαντανάμο στον υποστράτηγο Τζέφρι Μίλερ - νυν διοικητή των περιβόητων φυλακών Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ - και ειδικότερα στο διάστημα από το Γενάρη έως το Μάρτη του 2003, οι απόπειρες αυτοκτονίας κρατουμένων αυξήθηκαν κατά 40%.

Ο Μίλερ ανέλαβε τη διοίκηση της βάσης το Νοέμβρη του 2002, μετά από τις κατηγορίες εναντίον της προηγούμενης διοίκησης για χαλαρή και αναποτελεσματική συμπεριφορά απέναντι στους κρατουμένους.

Το επόμενο χρονικό διάστημα σημειώθηκαν 14 κρούσματα απόπειρας αυτοκτονίας, όταν από το άνοιγμα των φυλακών το Γενάρη του 2002 είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 34 απόπειρες από 21 κρατουμένους.

Σύμφωνα με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα αυξημένα κρούσματα απόπειρας αυτοκτονίας ενδεχομένως αποτελούν ενδείξεις ότι στο Γκουαντανάμο πραγματοποιούνται βασανιστήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ