Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Αγκάθια» στην αιγυπτιακή διαμεσολάβηση

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Μέσα σε εξαιρετικά αρνητικό κλίμα, αρχίζει σήμερα άλλος ένας γύρος συνομιλιών του επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν, με Ισραηλινούς αξιωματούχους και με την Παλαιστινιακή Αρχή. Αποκλειστικό θέμα, η αναδιαμόρφωση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας υπό αιγυπτιακή κηδεμονία στη Λωρίδα της Γάζας, ενόψει της πολυσυζητημένης αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων.

Χθες, στενοί συνεργάτες του Γιάσερ Αραφάτ, που αποδέχτηκε με επιφυλάξεις τον αιγυπτιακό ρόλο, καθιστούσαν σαφές ότι είναι απαράδεκτο η Αίγυπτος να αναλαμβάνει την εποπτεία των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, αφήνοντας στο περιθώριο, τόσο τον ίδιο τον Παλαιστίνιο ηγέτη, όσο και την Π. Αρχή. Ο ΥΠΕΞ, Ναμπίλ Σάαθ, προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, επαναλαμβάνοντας ότι η αιγυπτιακή διαμεσολάβηση είναι «καλοδεχούμενη».

Την αντίθεσή τους, όμως, εκφράζουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, και οι 10 μεγαλύτερες παλαιστινιακές οργανώσεις, ανάμεσα στις οποίες οι «Χαμάς», «Τζιχάντ» και μια πτέρυγα της «Φατάχ». Οι οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι η ανάληψη ενός τέτοιου ρόλου από την Αίγυπτο αποδέχεται την ισραηλινή αντίληψη ότι «το πρόβλημα είναι ο παλαιστινιακός λαός και όχι η κατοχή».

Ο Σουλεϊμάν θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την ισραηλινή πλευρά, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η ισραηλινή ηγεσία αρνείται να ικανοποιήσει ένα βασικό αιγυπτιακό αίτημα: Τον τερματισμό κάθε στρατιωτικής της επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας από τη στιγμή που θα φθάσουν εκεί οι 200 Αιγύπτιοι ειδικοί που θα αναλάβουν την εκπαίδευση 30.000 Παλαιστινίων αστυνομικών. Χθες, μάλιστα, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην Μπέιτ Χανούν, της Γάζας, όπου σκότωσε 2 Παλαιστινίους και τραυμάτισε άλλους 6.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ