ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΤΡΟΜΟ-ΕΚΤΡΩΜΑ» ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Τον «Τρομονόμο Νο 2» που ετοιμάστηκε στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής το Δεκέμβρη του 2001, παρέμεινε επί 2 χρόνια «στα συρτάρια» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, για να ψηφιστεί χτες στην Ολομέλεια της Βουλής από την κυβέρνηση της ΝΔ κατήγγειλε το ΚΚΕ, που αποχώρησε από τη συζήτηση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος δήλωσε ότι φάνηκε το πραγματικό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας με την υιοθέτηση ενός νομοθετήματος που, με το πρόσχημα της τρομοκρατίας, βάλλει κατά των λαϊκών κινημάτων, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Παράλληλα, επισήμανε ότι αποσιωπάται το πραγματικό πρόβλημα των καιρών μας που είναι η κρατική τρομοκρατία, που η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ ασκούν για να πραγματοποιούν επεμβάσεις και να θωρακίζουν την εξουσία τους. Εκανε επίσης λόγο για ένα νόμο που αντιτίθεται ευθέως στα άρθρα του Ελληνικού Συντάγματος. Παράλληλα, σοβαρές ενστάσεις αντισυνταγματικότητας του νόμου επισημαίνονται και στην έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Να υποβαθμίσει τους κινδύνους που προκύπτουν από το «τρομονομοθέτημα» επιχείρησε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσιος Παπαληγούρας, μιλώντας για «χρυσή τομή» μεταξύ ασφάλειας και δημοκρατίας. Το νομοθέτημα καταψήφισε τελικά το ΠΑΣΟΚ, εστιάζοντας όμως την κριτική του όχι στις αποφάσεις - πλαίσιο της ΕΕ, αλλά στον «πρόχειρο» τρόπο προσαρμογής του στην ελληνική νομοθεσία από τη ΝΔ, ενώ κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ΣΥΝ.


ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Στα ... χαρτιά να μείνει ο «τρομονόμος»!
  • Τεράστιες ευθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το νόμο - πλήγμα σε ελευθερίες και δικαιώματα καταλόγισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή
  • Αποχώρησε το ΚΚΕ από την παραπέρα συζήτηση του νομοσχεδίου, μη θέλοντας να νομιμοποιήσει την ψήφισή του

Eurokinissi

«Θα κάνουμε το παν για να μη νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του λαού και να μην εφαρμοστεί στην πράξη αυτό το νομοσχέδιο» δήλωσε χτες, στην αίθουσα της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, αναγγέλλοντας την αποχώρηση του ΚΚΕ από τη συζήτηση, αφού όπως είπε «εμείς δε βλέπουμε το λόγο να μείνουμε σε αυτή την αίθουσα. Αποχωρούμε, καταγγέλλουμε και την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ που συμβάλλουν σε μια τέτοια αντιδημοκρατική νομοθεσία»!

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αντώνης Σκυλλάκος, «η ΝΔ δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο», αφού «τέτοιου είδους νομοθεσίες δείχνουν καθαρά για το πού τραβάει η ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι κοινή η ευθύνη που έρχεται το νομοσχέδιο αυτό». Μάλιστα, αναφορικά με το χρόνο κατάθεσης του νομοθετήματος, σχολίασε ότι «το ΠΑΣΟΚ κράτησε το νομοσχέδιο στο συρτάρι γιατί περίμενε τις βουλευτικές εκλογές και η ΝΔ περίμενε τις ευρωεκλογές».

Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, ο Αντώνης Σκυλλάκος μίλησε για «υποκρισία», αφού όπως επισήμανε «διαπραγματεύτηκε τους 2 νόμους πλαίσιο, ετοίμασε τα νομοσχέδια και τώρα έρχεται και λέει ότι δεν τα ψηφίζουμε». «Καλό είναι αυτό», σχολίασε, «αλλά όχι όταν είσαι στην αντιπολίτευση μονάχα», προσθέτοντας πως το ΠΑΣΟΚ τήρησε τελικά αυτή τη στάση, «επειδή ξέρει ότι πολλοί βουλευτές του δε θα το ψήφιζαν». Παράλληλα προκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας: «Ποια είναι η αυτοκριτική σας; Πέστε ότι κάνατε λάθος!».

Οσον αφορά το «ιδεολογικό περίβλημα» του «τρομονόμου», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ έθεσε το ερώτημα: «Ποιο είναι το κυρίαρχο πρόβλημα; Η τρομοκρατία η πραγματική ή κατασκευασμένη ή η κρατική τρομοκρατία;», σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ, η ΕΕ ή το Ισραήλ «χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα την τρομοκρατία για να κάνουν επεμβάσεις και για να θωρακίσουν το εσωτερικό τους», τονίζοντας ότι «αυτό είναι το κύριο πρόβλημα της εποχής μας» και «εδώ συμπλέουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία»! Επίσης έκανε λόγο για το ασύμβατο ενός τέτοιου νομοσχεδίου με το Ελληνικό Σύνταγμα, τονίζοντας ότι στην ΕΕ «υπήρξε χώρα που κράτησε επιφυλάξεις και δε δεσμεύεται: η Αυστρία», προσθέτοντας ότι «ακόμα όμως και αν υπήρχαν δεσμεύσεις θα μπορούσαμε να πούμε όχι. Αυτά τα πράγματα εξετάζονται πολιτικά»!


ICON

Ο Αντώνης Σκυλλάκος, για την ουσία και τις διατάξεις του νομοσχεδίου, εστίασε σε συγκεκριμένα σημεία:

Οπως είπε,

- «Γίνεται πιο αυστηρός και πιο σκληρός ο προηγούμενος "τρομονόμος". Για πρώτη φορά συνδέονται ορισμένα αδικήματα με τη δράση κάποιων ή κάποιου που μπορεί να καταστρέψει οικονομικές και κοινωνικές δομές». «Τι σημαίνει πολιτική δράση;» αναρωτήθηκε ρητορικά. «Να αλλάξω δομές», απάντησε, τονίζοντας αναφορικά με τη σειρά «τρομοκρατικά» αδικήματα που αναφέρονται στο νομοσχέδιο (π.χ. ασφάλεια μεταφορών κλπ.) ότι «είναι συνηθισμένες συνέπειες μεγάλων κινητοποιήσεων και πολιτικών αγώνων»! Μάλιστα, σχολιάζοντας τις περίφημες ...ρήτρες που επικαλείται το υπουργείο Δικαιοσύνης, σημείωσε ότι «η τάση είναι να συνδέεται η μη αρεστή πολιτική δράση με την τρομοκρατία», ώστε «τα κινήματα τα λαϊκά να χαρακτηρίζονται τρομοκρατία». «Τι θα κάνουν οι δικαστές σε μια τέτοια περίπτωση;» σημείωσε και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο παράδειγμα, θέτοντας το ερώτημα «δεν ήταν συνδικαλιστική δράση ο αγώνας των αγροτών; Αν είναι αυτονόητα αυτά, γιατί είχαμε αγροτοδικεία;».

- Για πρώτη φορά η απειλή μπορεί να θεωρηθεί τρομοκρατία, με φυλάκιση 2 ετών, επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αναρωτώμενος αν αυτό που λέμε εμείς «ανυπακοή και απειθαρχία στην ΕΕ» συνιστά ...απειλή. Επισήμανε ότι «κάτω από ορισμένες πολιτικές συνθήκες αυτά μπορούν να οδηγήσουν στο ότι πρόκειται περί σοβαρής απειλής» και τόνισε ότι «τώρα και η ψυχική συνεργία θεωρείται αδίκημα». Επίσης πρόσθεσε ότι «είμαστε αντίθετοι με το χαρακτηρισμό ως τρομοκράτη ενός μεμονωμένου προσώπου», τονίζοντας ότι θα προκαλέσει ποικίλα προβλήματα.

- Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αντώνης Σκυλλάκος στο χαρακτηρισμό ως τρομοκρατικού αδικήματος της οικονομικής ενίσχυσης οργανώσεων. Οπως δήλωσε, «υπάρχει λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων, από ΗΠΑ και ΕΕ, όπου περιλαμβάνονται απελευθερωτικές οργανώσεις και το ΡΚΚ», σημειώνοντας ότι «όλοι μας δώσαμε κάποια στιγμή οικονομική ενίσχυση και δίνουμε», αναφερόμενος και στην παροχή βοήθειας σε «φάρμακα και κουβέρτες προς παλαιστινιακές οργανώσεις».

- Για τεράστιους κινδύνους μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αναφορικά με τα άρθρα που καθιστούν υπεύθυνες τις εταιρίες, οι υπάλληλοι των οποίων είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Οπως τόνισε, προωθείται η έννοια της συλλογικής ευθύνης και αυτό «θα επεκταθεί και σε κόμματα και σε μαζικές οργανώσεις», ενώ παράλληλα πρόσθεσε πως αυτή η ρύθμιση «οδηγεί σε χαφιεδισμό, μήπως υπάρχουν τρομοκράτες στην επιχείρηση».

- Οσον αφορά τις ρυθμίσεις που αφορούν το ευρω-ένταλμα, ο Αντώνης Σκυλλάκος κατήγγειλε «πληθώρα αντισυνταγματικών διατάξεων». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η ποινική δίωξη είναι εθνική κυριαρχία», προσθέτοντας πως «το ότι δίνουμε ποινική εξουσία και σε άλλες χώρες είναι πρόβλημα» και πως «δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε τέτοιο τμήμα της κυριαρχίας μας». Επισήμανε ότι οι διατάξεις που «δίνουν τη δυνατότητα ημεδαπός να εκδοθεί σε τρίτη χώρα» είναι αντίθετες προς το άρθρο 5 του Συντάγματος. Επίσης σημείωσε ότι με όσα προβλέπονται θα είναι δυνατή η έκδοση ανθρώπων για αδικήματα που δε θεωρούνται παραβάσεις στην Ελλάδα, αφού «στην Ελλάδα δεν είναι ποινικά διώξιμες ορισμένες πράξεις».

- Παράλληλα, ο Αντώνης Σκυλλάκος επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο «κάμπτεται ο κανόνας της ειδικότητας του αδικήματος» έτσι ώστε «θα μας ζητήσουν να εκδώσουμε Ελληνα πολίτη για ένα πλημμέλημα και θα μπορούν να του φορτώσουν κακουργήματα και θα επιτρέπεται η έκδοσή του στις ΗΠΑ». Επίσης ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε πως «επιβάλλουμε για πρώτη φορά στο ελληνικό δίκαιο το καθεστώς του υπόπτου». Ετσι «επειδή οι αστυνομικές αρχές κάποιας χώρας τον έβαλαν στα κομπιούτερ της Σένγκεν να τον εκδίδουμε κι αυτοί να τον εκδίδουν στις ΗΠΑ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ