ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ «ΑΣΦΑΛΕΙΑ»
«Επιθεωρητές» των ΗΠΑ στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Τετρακόσιοι Αμερικανοί «ειδικοί» θα χειρίζονται το αμαρτωλό ηλεκτρονικό σύστημα «C4I», την «καρδιά» του συστήματος ασφάλειας

Eurokinissi

Μόλις μια μέρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης στη Βουλή, από τις οποίες προκύπτει η ζοφερή εικόνα της ΝΑΤΟικής κατοχής της χώρας μας, της αστυνόμευσης, του χαφιεδισμού, που θα επικρατούν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, οι ...επιθεωρητές ασφάλειας των ΗΠΑ επισκέφτηκαν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Με επικεφαλής τον πρέσβη τους στην Ελλάδα, Τόμας Μίλερ, συναντήθηκαν με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκη, και συζήτησαν θέματα «διμερούς» ενδιαφέροντος καθώς και θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πρόκειται για την Φραν Τάουνσεντ, σύμβουλο του Προέδρου των ΗΠΑ για θέματα ασφάλειας, και τους πρέσβη Φράνσις Τέιλορ, υφυπουργό σε θέματα διπλωματικής ασφάλειας του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, πρέσβη Κόφερ Μπλακ, συντονιστή σε θέματα αντιτρομοκρατίας του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, και Τζον Λιούις, αναπληρωτή υποδιευθυντή επιχειρήσεων και επικεφαλής σε θέματα αντιτρομοκρατίας του FBI.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο γγ του υπουργείου, Λ. Ευαγγελίδης, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Φ. Νασιάκος, ο διοικητής της ΕΥΠ, Π. Αποστολίδης, και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων, Β. Κωνσταντινίδης.

Εξάλλου, σήμερα ολοκληρώνεται το διήμερο σεμινάριο αντιμετώπισης κρίσιμων περιστατικών Ολυμπιακής Ασφάλειας σε συνδυασμό με άσκηση επί χάρτου. Στην άσκηση παίρνουν μέρος οι διοικητές και υποδιοικητές των επιχειρησιακών κέντρων και Ολυμπιακών εγκαταστάσεων από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, το Βόλο και την Αρχαία Ολυμπία. Από τα 154 κέντρα που έχουν παραγγελθεί, έχουν παραδοθεί τα 130. Οσον αφορά στο μεγαλύτερο από αυτά, το γνωστό «C41», που έχει εγκατασταθεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, θα παραδοθεί στην Αστυνομία στα μέσα του Ιούλη. Για τη λειτουργία τους θα στελεχωθούν από 400 Αμερικανούς ειδικούς στα ηλεκτρονικά και ειδικότερα στο «C41» (σ.σ. πρόκειται για το τεράστιο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης, ελέγχου και διαχείρισης καταστάσεων). Η δικαιολογία που προβάλλεται είναι ότι οι Ελληνες χειριστές αυτού του συστήματος δε διαθέτουν ακόμα την απαραίτητη εμπειρία. Και έτσι, οι «ειδικοί» της αμερικανικής εταιρίας SAIC (γνωστής για τις σχέσεις της με τη CIA, κλπ.) θα φορούν το «μανδύα» του τεχνικού συμβούλου, ενώ τις αποφάσεις θα τις παίρνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ...

Στην άσκηση συμμετέχουν 200 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος, του ΓΕΕΘΑ, της ΕΥΠ, της ΟΕΟΑ «Αθήνα 2004», της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Υγείας, της ΓΓ Τύπου και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

Η άσκηση γίνεται υπό την «εποπτεία» της Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας, στην οποία συμμετέχουν «ειδικοί» από υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Ισραήλ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστραλίας και της Ισπανίας.

Στόχος της, κατά το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, είναι ο καλός συντονισμός, καθώς και η επιχειρησιακή ετοιμότητα των στελεχών εκείνων που εμπλέκονται στην Ολυμπιακή Ασφάλεια και ενδεχομένως να κληθούν να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις.

ΚΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΟΧΙ στη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας

Να αντιδράσουν στη λειτουργία της νέας Δημοτικής Αστυνομίας που αναλαμβάνει αστυνομικά καθήκοντα κατασταλτικού χαρακτήρα, για τα οποία μάλιστα οι κάτοικοι θα επιβαρυνθούν με νέα τέλη, καλεί το λαό της Μυτιλήνης και τους μαζικούς φορείς της πόλης η Κομματική Οργάνωση Μυτιλήνης του ΚΚΕ.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΚΟ Μυτιλήνης του ΚΚΕ καταγγέλλει την απόφαση της Δημοτικής Αρχής (ΝΔ και ΣΥΝ) να «εισαγάγει» στο νησί τη Δημοτική Αστυνομία, «μια καθαρά αστυνομική μονάδα», με το πρόσχημα της διαφύλαξης της εικόνας της πόλης. Εικόνα που «όμως αμαυρώνεται από τους χιλιάδες ανέργους, τους εργαζόμενους που ζουν στην αβεβαιότητα, τους ανθρώπους που ζουν ζητιανεύοντας, τους νέους που αναζητούν διέξοδο στο αδιέξοδο των ναρκωτικών, φαινόμενα που παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις, ανάλογες με τα λαϊκά προβλήματα», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Αναφερόμενη στη λειτουργία του νέου αστυνομικού οργάνου, η ΚΟ Μυτιλήνης τονίζει ότι εκπαιδεύεται με ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ., «δεν ελέγχεται από το δήμαρχο ή το δημοτικό συμβούλιο και θα επιβάλλει αβέρτα πρόστιμα, καθώς έχει ευθύνη σε αρμοδιότητες τροχαίας, καθαριότητας, αισθητικής των πόλεων, υγειονομικού ελέγχου, αγροφυλακής, επιθεώρησης εργασίας, αγορανομίας, παρακάμπτοντας το δημοτικό συμβούλιο». Στην ανακοίνωση υπογραμμίζονται ορισμένες επιπλέον αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, που είναι ενδεικτικές του τρόπου που θα λειτουργήσει: «Στη Δημοτική Αστυνομία ανατίθεται ο έλεγχος της κοινής ησυχίας, της "ευκοσμίας" και "ευταξίας". Εχει δικαίωμα εξακρίβωσης στοιχείων όλων εκείνων που κρίνονται ύποπτοι παραβάσεων. Πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή πολιτικών και συνδικαλιστικών εκδηλώσεων, κυρίως αντίστασης και διεκδίκησης από την "παράνομη" αφισοκόλληση, την απαγορευμένη σαν "παράνομη και καταχρηστική" απεργία και την περιφρούρησή της, μέχρι και τις κινήσεις προετοιμασίας για τα συλλαλητήρια των αγροτών, της σπουδάζουσας, κλπ. και τη διάλυσή τους».

Επιπρόσθετα η ΚΟ αναφέρεται και σε μία άλλη διάσταση του θέματος που σχετίζεται με την επιβάρυνση των Μυτιληναίων. «Η Δημοτική Αστυνομία φορτώνει νέα ανταποδοτικά τέλη στις πλάτες των δημοτών, αφού η συμβιβασμένη ηγεσία της ΚΕΔΚΕ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) έχει αποδεχτεί να πληρώσει η κυβέρνηση μόνο το 50% για το κόστος της. Το υπόλοιπο 50% ή θα λείψει από έργο και υπηρεσίες προς τους δημότες ή θα πληρωθεί από αυτούς μέσα από τη δημοτική φορολογία».

Καταλήγοντας η ΚΟ Μυτιλήνης του ΚΚΕ, καλεί το λαό του νησιού να αντιδράσει, καθώς «έχουν κάθε συμφέρον να ξεσηκωθούν υπερασπιζόμενοι τις λαϊκές ελευθερίες και το εισόδημά τους, εμποδίζοντας τη δημιουργία της Δημοτικής Αστυνομίας στην πράξη».

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Συγκέντρωση κατά της ΔΕΗ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κατασκευής του υποσταθμού υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ στον Ανω Κορυδαλλό διοργανώνει σήμερα, Σάββατο 26 Ιούνη, η Συντονιστική Επιτροπή κατοίκων. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στην οδό Ποταμού.

«ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
Ετοιμότητα για την προστασία της Ζέας

Κάλεσμα σε όλο το λαό του Πειραιά να είναι σε επαγρύπνηση, ώστε να μην επιτρέψουν σε κανένα να υλοποιήσει τα επιχειρηματικά σχέδια που αναπτύσσονται στη Μαρίνα Ζέας, ενόψει μάλιστα και του καλοκαιριού, απευθύνει, με ανακοίνωσή του, ο Κώστας Τζατζάνης, επικεφαλής της δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση».

Παράλληλα, αφού επισημαίνει την υποχώρηση στην οποία οδήγησε τους αρμόδιους φορείς ο συντονισμένος αγώνας των κατοίκων, τονίζει το ενδεχόμενο ο διάλογος τον οποίο τους υποσχέθηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ να κρύβει τον κίνδυνο «να φέρει κι άλλα κότερα με μια περιβαλλοντική μελέτη, που θα λέει πως δε θα ρυπαίνουν, όταν τα ήδη υπάρχοντα σ' ένα τραγικά υπερφορτωμένο Πασαλιμάνι το καταβρωμίζουν και καταστρέφουν τις λαϊκές πλαζ Βοτσαλάκια και Φρεαττύδα».

Θέτει, επίσης, το ερώτημα για το «τι έκανε ο υπουργός σαν άμεσα προϊστάμενος των αρμόδιων υπηρεσιών για τα πλωτά στοιχεία επέκτασης των προβλήτων, που με θράσος οι ιδιώτες προωθήσανε στο γιαπί - Πασαλιμάνι παράνομα χωρίς περιβαλλοντική μελέτη. Εδωσε εντολή στις υπηρεσίες του για τις συνέπειες αυθαιρέτων κατασκευών»;

Τον καλεί, επίσης, να δώσει εντολή στις υπηρεσίες του να ψάξουν το φάκελο εργασιών, μελετών και αδειών για την πλατεία Αλεξάνδρας, όπου θα ανακαλύψουν καραμπινάτες παρανομίες για τα μαγαζιά στην πλατεία, που φτιάξανε οι ίδιες οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και έχουν καταγγελθεί από τους κατοίκους, αλλά δεν κάνουν τίποτα ούτε ο δήμαρχος, ούτε ο νομάρχης, ούτε ο περιφερειάρχης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ