Σάββατο 26 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΟΧΙ στη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας

Να αντιδράσουν στη λειτουργία της νέας Δημοτικής Αστυνομίας που αναλαμβάνει αστυνομικά καθήκοντα κατασταλτικού χαρακτήρα, για τα οποία μάλιστα οι κάτοικοι θα επιβαρυνθούν με νέα τέλη, καλεί το λαό της Μυτιλήνης και τους μαζικούς φορείς της πόλης η Κομματική Οργάνωση Μυτιλήνης του ΚΚΕ.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΚΟ Μυτιλήνης του ΚΚΕ καταγγέλλει την απόφαση της Δημοτικής Αρχής (ΝΔ και ΣΥΝ) να «εισαγάγει» στο νησί τη Δημοτική Αστυνομία, «μια καθαρά αστυνομική μονάδα», με το πρόσχημα της διαφύλαξης της εικόνας της πόλης. Εικόνα που «όμως αμαυρώνεται από τους χιλιάδες ανέργους, τους εργαζόμενους που ζουν στην αβεβαιότητα, τους ανθρώπους που ζουν ζητιανεύοντας, τους νέους που αναζητούν διέξοδο στο αδιέξοδο των ναρκωτικών, φαινόμενα που παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις, ανάλογες με τα λαϊκά προβλήματα», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Αναφερόμενη στη λειτουργία του νέου αστυνομικού οργάνου, η ΚΟ Μυτιλήνης τονίζει ότι εκπαιδεύεται με ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ., «δεν ελέγχεται από το δήμαρχο ή το δημοτικό συμβούλιο και θα επιβάλλει αβέρτα πρόστιμα, καθώς έχει ευθύνη σε αρμοδιότητες τροχαίας, καθαριότητας, αισθητικής των πόλεων, υγειονομικού ελέγχου, αγροφυλακής, επιθεώρησης εργασίας, αγορανομίας, παρακάμπτοντας το δημοτικό συμβούλιο». Στην ανακοίνωση υπογραμμίζονται ορισμένες επιπλέον αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, που είναι ενδεικτικές του τρόπου που θα λειτουργήσει: «Στη Δημοτική Αστυνομία ανατίθεται ο έλεγχος της κοινής ησυχίας, της "ευκοσμίας" και "ευταξίας". Εχει δικαίωμα εξακρίβωσης στοιχείων όλων εκείνων που κρίνονται ύποπτοι παραβάσεων. Πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή πολιτικών και συνδικαλιστικών εκδηλώσεων, κυρίως αντίστασης και διεκδίκησης από την "παράνομη" αφισοκόλληση, την απαγορευμένη σαν "παράνομη και καταχρηστική" απεργία και την περιφρούρησή της, μέχρι και τις κινήσεις προετοιμασίας για τα συλλαλητήρια των αγροτών, της σπουδάζουσας, κλπ. και τη διάλυσή τους».

Επιπρόσθετα η ΚΟ αναφέρεται και σε μία άλλη διάσταση του θέματος που σχετίζεται με την επιβάρυνση των Μυτιληναίων. «Η Δημοτική Αστυνομία φορτώνει νέα ανταποδοτικά τέλη στις πλάτες των δημοτών, αφού η συμβιβασμένη ηγεσία της ΚΕΔΚΕ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) έχει αποδεχτεί να πληρώσει η κυβέρνηση μόνο το 50% για το κόστος της. Το υπόλοιπο 50% ή θα λείψει από έργο και υπηρεσίες προς τους δημότες ή θα πληρωθεί από αυτούς μέσα από τη δημοτική φορολογία».

Καταλήγοντας η ΚΟ Μυτιλήνης του ΚΚΕ, καλεί το λαό του νησιού να αντιδράσει, καθώς «έχουν κάθε συμφέρον να ξεσηκωθούν υπερασπιζόμενοι τις λαϊκές ελευθερίες και το εισόδημά τους, εμποδίζοντας τη δημιουργία της Δημοτικής Αστυνομίας στην πράξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ