Σάββατο 26 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ «ΑΣΦΑΛΕΙΑ»
«Επιθεωρητές» των ΗΠΑ στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Τετρακόσιοι Αμερικανοί «ειδικοί» θα χειρίζονται το αμαρτωλό ηλεκτρονικό σύστημα «C4I», την «καρδιά» του συστήματος ασφάλειας

Eurokinissi

Μόλις μια μέρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης στη Βουλή, από τις οποίες προκύπτει η ζοφερή εικόνα της ΝΑΤΟικής κατοχής της χώρας μας, της αστυνόμευσης, του χαφιεδισμού, που θα επικρατούν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, οι ...επιθεωρητές ασφάλειας των ΗΠΑ επισκέφτηκαν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Με επικεφαλής τον πρέσβη τους στην Ελλάδα, Τόμας Μίλερ, συναντήθηκαν με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκη, και συζήτησαν θέματα «διμερούς» ενδιαφέροντος καθώς και θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πρόκειται για την Φραν Τάουνσεντ, σύμβουλο του Προέδρου των ΗΠΑ για θέματα ασφάλειας, και τους πρέσβη Φράνσις Τέιλορ, υφυπουργό σε θέματα διπλωματικής ασφάλειας του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, πρέσβη Κόφερ Μπλακ, συντονιστή σε θέματα αντιτρομοκρατίας του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, και Τζον Λιούις, αναπληρωτή υποδιευθυντή επιχειρήσεων και επικεφαλής σε θέματα αντιτρομοκρατίας του FBI.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο γγ του υπουργείου, Λ. Ευαγγελίδης, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Φ. Νασιάκος, ο διοικητής της ΕΥΠ, Π. Αποστολίδης, και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων, Β. Κωνσταντινίδης.

Εξάλλου, σήμερα ολοκληρώνεται το διήμερο σεμινάριο αντιμετώπισης κρίσιμων περιστατικών Ολυμπιακής Ασφάλειας σε συνδυασμό με άσκηση επί χάρτου. Στην άσκηση παίρνουν μέρος οι διοικητές και υποδιοικητές των επιχειρησιακών κέντρων και Ολυμπιακών εγκαταστάσεων από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, το Βόλο και την Αρχαία Ολυμπία. Από τα 154 κέντρα που έχουν παραγγελθεί, έχουν παραδοθεί τα 130. Οσον αφορά στο μεγαλύτερο από αυτά, το γνωστό «C41», που έχει εγκατασταθεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, θα παραδοθεί στην Αστυνομία στα μέσα του Ιούλη. Για τη λειτουργία τους θα στελεχωθούν από 400 Αμερικανούς ειδικούς στα ηλεκτρονικά και ειδικότερα στο «C41» (σ.σ. πρόκειται για το τεράστιο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης, ελέγχου και διαχείρισης καταστάσεων). Η δικαιολογία που προβάλλεται είναι ότι οι Ελληνες χειριστές αυτού του συστήματος δε διαθέτουν ακόμα την απαραίτητη εμπειρία. Και έτσι, οι «ειδικοί» της αμερικανικής εταιρίας SAIC (γνωστής για τις σχέσεις της με τη CIA, κλπ.) θα φορούν το «μανδύα» του τεχνικού συμβούλου, ενώ τις αποφάσεις θα τις παίρνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ...

Στην άσκηση συμμετέχουν 200 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος, του ΓΕΕΘΑ, της ΕΥΠ, της ΟΕΟΑ «Αθήνα 2004», της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Υγείας, της ΓΓ Τύπου και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

Η άσκηση γίνεται υπό την «εποπτεία» της Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας, στην οποία συμμετέχουν «ειδικοί» από υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Ισραήλ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστραλίας και της Ισπανίας.

Στόχος της, κατά το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, είναι ο καλός συντονισμός, καθώς και η επιχειρησιακή ετοιμότητα των στελεχών εκείνων που εμπλέκονται στην Ολυμπιακή Ασφάλεια και ενδεχομένως να κληθούν να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ