Σάββατο 26 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ουσία της ζωής ο αγώνας για καλύτερο αύριο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

Τα ναρκωτικά ήταν στο επίκεντρο της προεκλογικής δραστηριότητας του ΚΚΕ. Στη φωτογραφία, εκδήλωση (16.2.2004) στο εκλογικό κέντρο της Θεμιστοκλέους με γονείς, επιστήμονες, νέους, που είναι σε θεραπευτικές κοινότητες και θεραπευτές, με κεντρική ομιλήτρια την Αλ. Παπαρήγα
Τα ναρκωτικά ήταν στο επίκεντρο της προεκλογικής δραστηριότητας του ΚΚΕ. Στη φωτογραφία, εκδήλωση (16.2.2004) στο εκλογικό κέντρο της Θεμιστοκλέους με γονείς, επιστήμονες, νέους, που είναι σε θεραπευτικές κοινότητες και θεραπευτές, με κεντρική ομιλήτρια την Αλ. Παπαρήγα
Η τοξικομανία είναι το αποτέλεσμα της αφόρητης πίεσης, που ασκεί το βάρβαρο σύστημα στους νέους ανθρώπους και ένα μέρος απ' αυτούς τους οδηγεί στις ουσίες φορτώνοντάς τους και την επιλογή αυτού του δρόμου, επισημαίνει το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, σε χτεσινή ανακοίνωσή του, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Μπορεί το σκέπαστρο Καλατράβα να "κούμπωσε" και να εξασφαλίζει σκιά στους Αθανάτους, δεν μπορεί όμως να σκιάσει μια τραγική πραγματικότητα, αυτήν των ναρκωτικών και των θανάτων», επισημαίνει.

«Η τοξικομανία δεν είναι ούτε αρρώστια, ούτε βλάβη του εγκεφάλου κάποιων. Είναι το αποτέλεσμα της αφόρητης πίεσης, που ασκεί ένα βάρβαρο σύστημα στους νέους ανθρώπους, που, αφού ένας αριθμός από αυτούς γίνουν ευάλωτοι, τους οδηγεί στις ουσίες και τους φορτώνει και την επιλογή αυτού του δρόμου. Προβάλλει στα μάτια των νέων εφιαλτική η πραγματικότητα.

Οι φυλακές και τα βασανιστήρια στο Ιράκ, η αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο, το μακελειό στην Παλαιστίνη, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η φτώχεια, η ανεργία, η αβεβαιότητα, ο συμβιβασμός, είναι το υπόστρωμα για να αναπτυχθούν προσωπικότητες που χρειάζονται ουσίες. Δε συμφέρει τα κέρδη των λίγων να αποκαλυφθεί ότι η ουσία της ζωής βρίσκεται στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο.

Αυτήν την πραγματικότητα προσπαθούν να συγκαλύψουν όσοι με υποκρισία λυπούνται τάχα τους χρήστες, που πεθαίνουν από τη μια, χωρίς, όμως, να αγγίζουν τις αιτίες για τις οποίες οδηγήθηκαν στη χρήση.

Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, εναρμονισμένη με αυτήν της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), το μόνο που επιδίωκε ήταν να συμβιβαστεί η κοινωνία με την ιδέα της χρήσης ουσιών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, επίσης στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ, αν και προεκλογικά αναγόρευε σε μείζον το θέμα των ναρκωτικών, τώρα δηλώνει ότι θα συγκεντρώσει στοιχεία και μετά το τέλος του χρόνου θα αρχίσει τη "δράση". Η ΝΔ επικεντρώνει στη θεραπεία, εντάσσοντας σ' αυτήν και την υποκατάσταση. Ομως, γι' αυτή - όπως λέει - θα ζητήσει την αρωγή των ιδιωτών. Με άλλα λόγια, θα στηθεί μια επιχείρηση αφαίμαξης των χρηστών και των οικογενειών τους, χωρίς μάλιστα αποτέλεσμα, μια που η θεραπεία χρειάζεται ολοκληρωμένες δομές, που να οδηγούν τους χρήστες στην πλήρη επανένταξή τους στην κοινωνία και όχι απλά να εξασφαλίζουν κάποιες υπηρεσίες σε προσωπικό επίπεδο.

Διεκδικούμε:

Πρωτογενή Πρόληψη: Εφαρμογή προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης και αγωγής υγείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια του Γυμνασίου, περίοδο κρίσιμη για την εμπλοκή με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Ειδικά προγράμματα κοινωνικής και εκπαιδευτικής ενίσχυσης των "αδύνατων" μαθητών, που κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν πρόωρα το σχολείο. Στελέχωση των σχολικών βαθμίδων με εκπαιδευμένους κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, σχολικούς γιατρούς. Εκπαίδευση των καθηγητών σε θέματα που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών. Δημιουργία σχολών γονέων, που θα εκπαιδεύουν τους γονείς στους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών. Προγράμματα κοινωνικής ανάπτυξης των περιοχών, που πλήττονται από φτώχεια, νεανική ανεργία και περιθωριοποίηση, παράγοντες που σχετίζονται με τη διάδοση του προβλήματος των ναρκωτικών.

Θεραπεία: Ολοι όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα δωρεάν θεραπευτικής φροντίδας. Ανάπτυξη των προγραμμάτων έγκαιρης παρέμβασης, που στοχεύουν στους νέους που πειραματίζονται με τα ναρκωτικά, αλλά δεν έχουν ακόμη αναπτύξει εξάρτηση από αυτά. Περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου των "στεγνών" θεραπευτικών προγραμμάτων, που στοχεύουν στην πλήρη απεξάρτηση και την ισότιμη κοινωνική επανένταξη. Συγκεκριμένα, προτείνεται η δημιουργία ενός στεγνού Θεραπευτικού Προγράμματος για εφήβους και ενός για ενήλικες, σε κάθε νομό της χώρας. Ιδιαίτερα για την Αττική, η οποία συγκεντρώνει μεγάλο πληθυσμό εξαρτημένων ατόμων, απαιτείται η δημιουργία ολοκληρωμένου φάσματος υπηρεσιών απεξάρτησης, που θα περιλαμβάνει ικανό αριθμό Κέντρων Ενημέρωσης, Θεραπευτικών Κοινοτήτων, ειδικών σχολείων και προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης. Δημιουργία θεραπευτικών κοινοτήτων στις φυλακές και τα καταστήματα κράτησης εφήβων, με την παράλληλη ανάπτυξη μονάδων επανένταξης αποφυλακισμένων. Απαραίτητη είναι, επίσης, η συνεργασία των μονάδων του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση των ιατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χρήστες (ηπατίτιδα κλπ.) Το ΕΣΥ θα πρέπει επίσης να δραστηριοποιηθεί στην κατεύθυνση της δημιουργίας μονάδων σωματικής απεξάρτησης για τους χρόνιους χρήστες. Προαγωγή της επιστημονικής έρευνας, που σχετίζεται με τις κοινωνικές αιτίες του προβλήματος των ναρκωτικών. Εισαγωγή μαθημάτων σχετικών με την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης στις σχολές κοινωνικών επιστημών, ιατρικές, νομικές και παιδαγωγικές.

Επανένταξη: Κατά το στάδιο της επανένταξης, απαιτούνται ειδικά προγράμματα κατάρτισης - απασχόλησης, που θα βοηθούν τους πρώην χρήστες να βρουν δουλιά. Προγράμματα ένταξης στην εργασία ατόμων που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης. Ενίσχυση των συνεταιρισμών των απεξαρτημένων που έχουν ολοκληρώσει κάποιο πρόγραμμα. Συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών φορέων και των συνδικάτων για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των προκαταλήψεων απέναντι στα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να αγωνιστεί για την ανατροπή των συνθηκών που γεννούν τις προϋποθέσεις για ύπαρξη χρηστών. Απαιτεί να δοθούν γενναία κεφάλαια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πρόληψη, τη θεραπεία και την επανένταξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ