Σάββατο 26 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Υπόσχεται λεφτά απ' τον προϋπολογισμό

Στο «Χάρτη των ναρκωτικών» επικέντρωσε και χτες ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, με δηλώσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Μέσα απ' το «Χάρτη των ναρκωτικών», όπως δήλωσε ο Ν. Κακλαμάνης στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, θα καταγραφεί η υπάρχουσα κατάσταση μέχρι το τέλος του χρόνου και θα προκύψουν οι ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν. Μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «ΣΚΑΪ 100,3» ο Ν. Κακλαμάνης δήλωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού θα υπάρξουν στον προϋπολογισμό του 2005 τα κονδύλια «για να ανοίξουν περισσότεροι ξενώνες αποθεραπείας και κοινωνικής επανένταξης αυτών των απεξαρτημένων». Ο Ν. Κακλαμάνης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επανένταξη: «Χωρίς να μειώνω την αξία της πρόληψης και καταστολής, πρέπει να είναι προτεραιότητα η επανένταξη των παιδιών που αποθεραπεύονται και κυρίως εργασιακά», είπε ο Ν. Κακλαμάνης. Τον κύριο ρόλο και ευθύνη, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, πρέπει να τον έχει η πολιτεία, καθώς δεν εναποθέτει πολλές ελπίδες στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Γ. Παπανδρέου

Σχετικά «συμμαζεμένος» σε σχέση με παλαιότερες δηλώσεις του για «γλάστρες με χασίς για προσωπική χρήση» ήταν χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφτηκε το Κέντρο βοήθειας του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «πολύ σωστά υπάρχει μια απαίτηση το πρόγραμμα μεθαδόνης να επεκταθεί». «Δηλαδή, πρόσθεσε, αντί να ψάχνει έξω στο δρόμο για να πάρει τη δόση του, όπως λέγεται, να μπορεί να έρθει σε ένα Κέντρο Υγείας, σε ένα χώρο κρατικό, φυλαγμένο, προσεγμένο, με εργαζόμενους που γνωρίζουν τα προβλήματα και να μπορούν να τον βοηθήσουν, να του δώσουν το υποκατάστατο και παράλληλα να τον βοηθήσουν μήπως μπει σε πρόγραμμα αποθεραπείας, αποτοξίνωσης».

Ο ΣΥΝ

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ επικεντρώνει την κριτική στην άρνηση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει «στα πλαίσια μιας πολιτικής επανένταξης όσους είναι στο στάδιο αυτό, ώστε να βρίσκουν εργασία μέσω των προσλήψεων στο δημόσιο». Να αντιμετωπιστούν, δηλαδή, οι απεξαρτημένοι ως Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, κάτι που το απορρίπτουν και οι ίδιοι οι απεξαρτημένοι. Επίσης, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επιφυλάσσει για το σύνολο όλων αυτών των ανθρώπων την "τύχη" να βρεθούν στις περίφημες "ανθρώπινες αποθήκες" για να παραδώσουν την Αθήνα "καθαρή" στους Ολυμπιακούς επισκέπτες».

Μεταξύ των άλλων που ζητά ο ΣΥΝ είναι η «αποποινικοποίηση του χρήστη και εξασφάλιση των δικαιωμάτων του».

Οι μαζικοί φορείς

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά απ' την πολιτεία να σκύψει με ενδιαφέρον στα προβλήματα της νεολαίας δίνοντάς της λύσεις και διεξόδους ως βασικό μέτρο πρόληψης.

Τα Διοικητικά Συμβούλια του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς υπογραμμίζουν ότι η τοξικομανία δεν είναι ανίατη και ζητούν περισσότερα προγράμματα απεξάρτησης εντός και εκτός του ΕΣΥ.

Αντίθετοι οι γιατροί του ΨΝΑ

Οι γιατροί του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) καταγγέλλουν ότι το σχέδιο κατά των αδύναμων και των αποκλεισμένων είναι «επεξεργασμένο, εδώ και πολύ καιρό, ήδη από την εποχή της προηγούμενης κυβέρνησης, κρατείται επιμελώς μυστικό και τμήματά του έρχονται στην επιφάνεια καθώς προχωρεί η εφαρμογή τους». Ετσι, καταγγέλλουν, ήρθε στην επιφάνεια η προετοιμασία της «Ολυμπιακής φυλακής» του Ασπροπύργου, για τη χρήση της οποίας η κυβέρνηση έσπευσε να υπαναχωρήσει, ισχυριζόμενη, πλέον, ότι θα αφορά ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί από δικαστήρια για «ελάσσονα αδικήματα».

Επομένως, και η επιμόνως διαδιδόμενη «φήμη» ότι είναι πιθανόν τα ψυχιατρεία να χρησιμοποιηθούν για τον Ολυμπιακό εγκλεισμό αστέγων και τοξικομανών ίσως να μην είναι τελείως αβάσιμη, καταγγέλλουν οι γιατροί.

Πάντως, ο Ν. Κακλαμάνης αναφερόμενος σε ανάλογη καταγγελία για το Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρείο είπε χτες ότι δε γνωρίζει το θέμα και ότι θα το ερευνήσει: «Αν, πρόσθεσε, είναι κάτι το περιστασιακό που για κάποιες μέρες μπορεί να ήταν μια αυξημένη ροή, εντάξει. Εάν όμως πάμε το μέτρο αντί να το εφαρμόσουμε από την πόρτα, που το απορρίπτω, να το βάλουμε από το παράθυρο, θα αντιδράσω».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ