ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούνη 2004
Σελ. /32
Καλή η Λισαβόνα, καλύτερη η Πόλη

Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Στην Πόλη, λένε τα ρεπορτάζ, το πιο εύκολο είναι να βρεις κάποιον να βλαστημάει την ώρα και τη στιγμή που θα πατήσει εκεί το πόδι του ο Μπους και οι συνέταιροί του. Ωραία είδηση. Τυχεροί όσοι ήδη διαδηλώνουν εκεί.

Σε μας εδώ, η κυβέρνηση καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να πείσει ότι δε θα υπάρξει ελληνική στρατιωτική εμπλοκή στο Ιράκ. Κάπου παραδίπλα ίσως; Ως ΝΑΤΟ; `Η, με τη διαβόητη μέθοδο της επιμελητηριακής υποστήριξης; Κι ο Νοτιοκορεάτης για επιμελητεία πήγε κι έφυγε με κομμένο κεφάλι...

Καθώς αυτοί που γεννήθηκαν σε λάθος τόπο δε λένε να το καταλάβουν και θα συνεχίζουν με μεγαλύτερη ένταση να κάνουν ό,τι ο κάθε ένας που απειλείται το σπίτι του. Τόσο απλά.

Οσο Αμερικανάκι και να 'σαι, γράφει ο συνάδελφος, καταλαβαίνεις ότι πόλεμοι έχουν γίνει και για μια σπιθαμή γης. Τι γίνεται, όμως, μ' αυτούς που τρέμουν ως και τον ίσκιο τους, όταν σπάνια βρεθούν μόνοι τους στο δρόμο; Που νομίζεις ότι θα πεθάνουν απ' το τρόμο τους, μην και εμφανιστεί εμπρός τους κάποιος Καραγκιόζης; Και, ως γνωστόν, ο Καραγκιόζης έλκει την καταγωγή του από αυτήν ακριβώς την Ανατολή, που αντιστέκεται...

Πως το 'λεγε εκείνο ο Παπανδρέου; «Πολιτικό πολιτισμό»; Σαν κι αυτόν, που εφαρμόζει ο Μπλερ στις φυλακές του;

«Εκφασισμός». Κάτι λέξεις που χρησιμοποιούν ορισμένοι συνάδελφοι.

Κλέβουν, γράφει ο άλλος, οι τράπεζες τους τόκους. Μα, αυτή δεν είναι η δουλιά τους;

Οσο για τα μαύρα μαντάτα στον τουρισμό, ας μας επιτραπεί να μη συμμεριζόμαστε τη θλίψη τους. Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι αυτού του τόπου και μόνο μπορούν να γεμίσουν τόσα κι άλλα τόσα κι ακόμη περισσότερα ξενοδοχεία απ' όσα έχουμε. Αλλά αυτό προϋποθέτει ριζικά διαφορετική πορεία της χώρας και της οικονομίας. Και, πρωτίστως, άλλη εξουσία.


ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ

ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ: «Το θέμα έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στις αρμόδιες διπλωματικές υπηρεσίες καθώς οι αξιωματούχοι της Συμμαχίας προωθούν ρυθμίσεις με τις οποίες υποχρεώνονται τα μέλη του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται άμεσα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Με τη ρύθμιση ζητεί το 40% των ενόπλων δυνάμεων κάθε χώρας μέλους να είναι απόλυτα συμβατό με το μοντέλο της δύναμης ταχείας αντίδρασης και το 8% των ενόπλων δυνάμεων να έχει τη δυνατότητα μόνιμης παρουσίας σε οποιοδήποτε μέτωπο επιλέξει η συμμαχία να αναλάβει δράση» (Το ρεπορτάζ στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ»).

ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ: «Ο αμερικανικός παράγοντας ζητά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την εμπλοκή του ΟΗΕ στο Ιράκ. Ολα δείχνουν ότι η πρόταση θα γίνει αποδεκτή» (Η εκτίμηση στη «ΒΡΑΔΥΝΗ»).

«ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΣ»: «Η χώρα μας δε θα έχει εμπλοκή με στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ» (Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος στον «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ»).

ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ: «Θα ήταν άσεμνο να σας μεταφέρουμε τα σχόλια όσων αναγκάζονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους καθ' όλη τη διάρκεια της νατοϊκής συνόδου. Σε μια πόλη που πνίγεται από αφίσες που καλούν τον Τζορτζ Μπους να μην πατήσει το πόδι του. Το ερώτημα είναι γιατί η σύνοδος έπρεπε να πραγματοποιηθεί στο κέντρο μιας πόλης 15 εκατομμυρίων κατοίκων. Μήπως για επίδειξη ισχύος, ήταν το ρητορικό ερώτημα αρκετών» (Ο Αρης Χατζηγεωργίου στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

Η ΝΙΚΗ: ΚΛΙΜΑ ΤΡΟΜΟΫΣΤΕΡΙΑΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΠΑΕΙ ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ

ΕΘΝΟΣ: 30 ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ ΣΕ ΛΙΜΑΝΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΝΟΜΟΣ - ΣΚΟΥΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΘΗΝΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΡΟΜΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΦΟΡΗΤΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η ΑΥΓΗ: ΟΙ ΚΑΜΕΡΕΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΚΡΗΞΗ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

ΤΑ ΝΕΑ: ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ΠΤΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΜΑΥΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΩΣ 600 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΒΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΕΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΑ ΧΡΕΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Γεννήθηκαν σε λάθος τόπο

«Ο αραβικός πληθυσμός της Μέσης Ανατολής ενοχοποιείται σε όλες τις θρησκευτικές του εκφάνσεις και πλήττεται από όλες τις πλευρές. Στην ουσία, "φταίει" μόνον για ένα λόγο. Γιατί γεννήθηκε σε εδάφη κάτω από τα οποία υπάρχει πετρέλαιο. Ολες οι άλλες αιτιάσεις καλλιεργήθηκαν ή εφευρέθηκαν. Και οι τρομοκράτες φτιάχνονται, άλλωστε» (ο Χάρης Μαυρομάτης στην «(ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Αγγλικό «Γκουαντανάμο»

«Στις αγγλικές φυλακές Μπέλμαρς κρατούνται εδώ και δύο χρόνια δώδεκα Μουσουλμάνοι. Για 22 ώρες την ημέρα είναι περιορισμένοι σε μικροσκοπικά κελιά. Το έγκλημά τους; Κανείς δεν ξέρει. Για πόσο διάστημα θα μείνουν εκεί; Απροσδιόριστο. Με βάση το νόμο του 2000 για την Πρόληψη της Τρομοκρατίας ακόμη και οι δικηγόροι τους δεν έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν με ποια κατηγορία κρατούνται οι πελάτες τους ή αν θα παραπεμφθούν κάποια στιγμή σε δίκη» (ο Μιχάλης Μητσός στα «ΝΕΑ»).

Χατζιαβάτης

«Η υπόθεση των Ιμίων παραλίγο να οδηγήσει σε σύγκρουση δύο χώρες επειδή μερικοί καραγκιόζηδες εκατέρωθεν του Αιγαίου βρήκαν την ευκαιρία να το παίξουν παλικαράδες και πατριώτες» (ο Ι. Κ. Πρετεντέρης στο «ΒΗΜΑ»).

Οσο ...Αμερικανάκι

«Οσο ...Αμερικανάκι και να είσαι, αντιλαμβάνεσαι ότι οι εδαφικές διαφορές μεταξύ των κρατών αντλούν μέσα από την Ιστορία τη δική τους σημειολογία. Και πολλοί πόλεμοι ξεκίνησαν όχι για μια βραχονησίδα, αλλά για μια σπιθαμή γης» (ο Γιώργος Χαρβαλιάς στο «ΕΘΝΟΣ»).

Εκφασισμός

«Η επιχείρηση - "σκούπα" θα γίνει και απλώς θα υπάρξει καλύτερη επικοινωνιακή διαχείριση, ώστε να μην ακούγεται δυνατά ο θόρυβος από το σάρωμα των απόκληρων (...) η γκετοποίηση των ανθρώπων - σκουπίδια έχει ήδη γίνει, αλλά δεν έχει πάρει θεσμικό χαρακτήρα. Η Αθήνα διατηρεί μια πίσω αυλή, στην οποία συνωστίζονται όλοι αυτοί που θα κυνηγηθούν αύριο στο όνομα του ολυμπιακού ιδεώδους. Εάν οι κοινωνικές χωματερές ανοίξουν επισήμως και με κοινή συναίνεση, τότε επιταχύνεται η διαδικασία εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας» (η Αγγελική Σπανού στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ