ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Τιμή στο «Σταυραετό της Ρούμελης» καπετάν Διαμαντή

Εκδήλωση στον τόπο που γεννήθηκε

Τον «Σταυραετό της Ρούμελης», τον κομμουνιστή, λαϊκό αγωνιστή και στρατιωτικό ηγέτη, τον αγωνιστή διοικητή συντάγματος του ΕΛΑΣ και μαχητή υποστράτηγο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, Γιάννη Αλεξάνδρου, ξακουστό καπετάν Διαμαντή, τίμησαν οι αγωνιστές την Κυριακή στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη). Ηταν εκεί, στο σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο καπετάν Διαμαντής, η «Ενωση Φίλων μνήμης του Διαμαντή» και δεκάδες αντιστασιακοί, φίλοι και απόγονοι που έφτασαν από διάφορα μέρη της περιοχής και την Αθήνα.

«Μαζευτήκαμε σήμερα στον τόπο και στο σπίτι που πρωτοείδε τον ήλιο, το 1914, ο Γιάννης Αλεξάνδρου, τόνισε ο κεντρικός ομιλητής Γιάννης Βούζας - Λαδιάς, πρόεδρος της "Ενωσης Φίλων μνήμης του Διαμαντή", για να τιμήσουμε τη μνήμη που καταχωρήθηκε στη θύμηση του λαού μας, σαν καπετάν Διαμαντής. Τιμούμε σήμερα και όλους τους συναγωνιστές και συναγωνίστριες που έπεσαν πολεμώντας για τη λευτεριά, τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και το σοσιαλισμό. Αυτοί είναι οι δικοί μας Χριστοί, οι δικοί μας Αγιοι», όπως λέει ο ποιητής μας Γ. Ρίτσος.

Αναφερόμενος ο ομιλητής στις αρετές του καπετάν Διαμαντή, ανάμεσα στα άλλα σημείωσε:

Ο Διαμαντής υπήρξε υπόδειγμα λαϊκού αγωνιστή, που έζησε σαν ίσος προς ίσο ανάμεσα στους μαχητές των τμημάτων που διοικούσε. Γεύτηκε όλες τις δυσκολίες και τις πίκρες της σκληρής ζωής των αγώνων του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Σεμνός, προκαλούσε το θαυμασμό, την αγάπη, την εμπιστοσύνη. Τον διέκρινε βαθύ αίσθημα ευθύνης για τη ζωή και την τύχη των συναγωνιστών του. Υπήρξε υπόδειγμα κομμουνιστή, που δίδασκε τον καθημερινό αγώνα για το καλό του λαού και την αφοσίωση στην εκπλήρωση αυτής της αποστολής, φθάνοντας στη θυσία της ίδιας της ζωής του (δολοφονήθηκε στις 21 Ιούνη 1949 στη θέση Αϊ - Γιάννης, στα Μάρμαρα Φθιώτιδας).

Είμαστε εδώ όπου γεννήθηκε ο θρυλικός Διαμαντής, διαλεχτό στέλεχος του ΚΚΕ, θα τονίσει στο χαιρετισμό του ο Νίκος Αγγελόπουλος, μέλος του Γραφείου Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, γιατί, όπως τότε, έτσι και σήμερα, δε βολευόμαστε κάτω από την μπότα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Γιατί η ιστορία δεν τελείωσε όπως μας λένε ορισμένοι απολογητές του καπιταλιστικού συστήματος.

Την εκδήλωσε άνοιξε, εκ μέρους της «Ενωσης Φίλων μνήμης του Διαμαντή», ο Παντελής Μανταλόβας, μέλος του ΔΣ και χαιρέτισε ο Βασίλης Φιτσιλής, από την κεντρική διοίκηση της ΠΕΑΕΑ, που χαρακτήρισε τον Διαμαντή «σεμνό μαχητή, καταξιωμένο στη συνείδηση του λαού». Για «εξέχουσα φυσιογνωμία και ηγέτη του λαϊκού κινήματος που έδωσε τη ζωή του στον αγώνα για να φύγει η χώρα μας από τα νύχια του ιμπεριαλισμού, για να μην υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», έκανε λόγο στο χαιρετισμό του ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος Νίκαιας, με την επισήμανση και υπόσχεση ότι «το κόκκινο κουβάρι δεν τελειώνει, αλλά συνεχίζεται το ξεδίπλωμά του».

Παραβρέθηκαν, εκτός των άλλων: Πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Λουκά Γκούνη, μέλος της ΚΕ και γραμματέα της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, ο Γιώργος Ιωσηφίδης, γραμματέας της ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ, εκπρόσωποι της ΠΟΑΟ, οι αδελφές και ο ξάδελφος του καπετάν Διαμαντή, αντιστασιακοί πολλών Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής. Χαιρετιστήριο έστειλαν ο δήμαρχος Παρνασσού και το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΕΠΠ.

Μνημείο για στους Ρεθυμνιώτες αγωνιστές

Ποτέ δεν ξεχνάμε τους συναγωνιστές που χάσαμε. Τους τιμούμε πάντα, τους ευγνωμονούμε και τους μνημονεύουμε. Αυτό είναι το φλογερό μήνυμα που στέλνουν από την όμορφη κι ιστορική πολιτεία της Κρήτης, το Ρέθυμνο, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που βρίσκονται ακόμα στη ζωή. Ετσι, τιμώντας τους 32 εκλεκτούς πατριώτες που έπεσαν στον αγώνα, ύψωσαν μνημείο στη Σοχώρα και πάνω σ' αυτό γράφτηκαν τα ονόματά τους.

Είναι το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ρεθύμνου που ανέλαβε το μνημείο, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν πρόσφατα. Κεντρικός ομιλητής ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ανδρέας Κούνουπας που, αφού σημειώσει πως η ίδρυση του ΕΑΜ ήταν μια σπίθα, που έγινε πυρκαγιά και που ξεσήκωσε χιλιάδες Ελληνες πατριώτες σ' όλη τη χώρα, θα τονίσει ειδικότερα για τον ξεσηκωμό της Κρήτης:

Εδώ στην Κρήτη χρειαζόταν μεγάλη καρδιά να πιάσεις τ' όπλο. Τα βουνά μας εύκολα μπορούν να κυκλωθούν από τον πολυάριθμο εχθρό. Ομως οι Ρεθυμνιώτες, τα άξια αδέλφια μας, με μια ψυχή, με μια καρδιά σκαρφάλωσαν στα βουνά. Οι πρώτες αντάρτικες ομάδες σχηματίστηκαν στην Κοξαρέ. Σύντομα στις Μελάμπες και στη συνέχεια στα άλλα χωριά... Πρωταγωνιστής, πρωτεργάτης κι ανυποχώρητος αγωνιστής στάθηκε στον μεγάλο αυτό αντιστασιακό αγώνα το ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων διαβάστηκε, επίσης, χαιρετισμός του προέδρου της ΕΣΗΕΑ Μανόλη Μαθιουδάκη στον οποίο γίνεται αναφορά στην αντιστασιακή πατριωτική δράση των δημοσιογράφων και ιδιαίτερα του προέδρου, τότε, Γ. Καράτζα. Ως Ρεθυμνιώτης, γιος αγωνιστή (ο Γιάννης Μαθιουδάκης έπεσε ηρωικά στη μάχη της Κόξαρε) ο Μ. Μαθιουδάκης εξέφρασε το δικό του σεβασμό διαβεβαιώνοντας για την περηφάνια του, σχετικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Σοχώρα Ρεθύμνου έγινε από τις προσφορές πενήντα Ρεθυμνιωτών. Βοήθεια, επίσης, για την ανέγερση του μνημείου προσέφερε και η Ενωση Συντακτών. Το σχέδιο προσέφερε η αρχιτέκτονας Ελεάνα Α. Κούνουπα. Ο σκελετός από μπετόν έγινε από τον οικοδόμο Αντ. Ουρανό και τα μάρμαρα από τον τεχνίτη Γιάννη Σμυρνάκη. Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Ρεθύμνου ευχαριστεί θερμά όλους για τη βοήθειά τους.

ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Ορθοί ακόμα στον αγώνα...

Εγινε στον Αγ. Νικόλα της Νάουσας η 14η συνάντηση που οργάνωσε η ΠΕΕΠΠ

Πλημμύρισε κάθε χώρος του άλσους του Αϊ - Νικόλα από αγωνιστές κάθε γενιάς, με πρώτους τους επιζώντες μαχητές του ΔΣΕ
Πλημμύρισε κάθε χώρος του άλσους του Αϊ - Νικόλα από αγωνιστές κάθε γενιάς, με πρώτους τους επιζώντες μαχητές του ΔΣΕ
Πενήντα πέντε χρόνια από τότε κι η φλόγα τους άσβεστη. Πενήντα πέντε χρόνια από τότε, σα να μη πέρασε από πάνω τους η στρατιωτική ήττα του Δημοκρατικού Στρατού κι ας ήταν οι ίδιοι αυτοί τα κεντρικά πρόσωπα μιας ιστορίας που άλλοι θα την ονόμαζαν τραγωδία. Το μυστικό βρίσκεται στο ίδιο το περιεχόμενο εκείνου του αγώνα. Ενός αγώνα που δίκαια χαρακτηρίζεται έπος. Ενα έπος του οποίου οι πρωταγωνιστές ακόμα ορθοί επιμένουν και με τη φυσική τους παρουσία χρεώνουν...

Η 14η ετήσια συνάντηση των πολιτικών προσφύγων, επιζώντων μαχητών του ΔΣΕ που έγινε όπως κάθε χρόνο στην πλαγιά του Βέρμιου, στον Αγιο Νικόλα της Νάουσας, είναι από μόνη της ένα σπουδαίο γεγονός κι ας επιλέγουν οι κάτοχοι των μέσων ενημέρωσης το θάψιμό της, όπως κάνουν εξάλλου για κάθε γεγονός που έμπρακτα συμβάλλει στην αμφισβήτηση της παντοκρατορίας του κεφαλαίου.

«Ανταμώνουμε εδώ, είπε ο πρόεδρος της Ενωσης των Πολιτικών Προσφύγων Γρηγόρης Φώτου, σ' αυτά τα βουνά και ταξιδεύουμε νοερά στα νιάτα μας, στους αγώνες με τ' όπλο στο χέρι, στα χρόνια της φοβερής αναμέτρησης. Βλέπουμε αυτούς τους τόπους και δε πιστεύουμε ότι εμείς τους διαβήκαμε ξυπόλυτοι και νηστικοί, τους κάναμε μετερίζια και τόπους διαμονής, τους ναρκοθετήσαμε όταν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε τον αντίπαλο, τους κάναμε νοσοκομεία για τους τραυματίες μας. Ολα αυτά είναι για μας αγωνιστικές καταβολές που αντέχουν στο χρόνο, είναι αυτό που μας κουβαλάει εδώ κάθε χρόνο, είναι αυτό που μεταδίδουμε στα παιδιά μας».

Κι αυτά τα παιδιά έδωσαν και φέτος το δικό τους παρών. Με ξεχωριστή την παρουσία εκείνων των παιδιών που γεννήθηκαν και μένουν ακόμα στην προσφυγιά και φέτος εκπροσωπήθηκαν από το χορευτικό «Ελληνισμός» που ήρθε ειδικά για το αντάμωμα από την Ουγγαρία.

«Αγαπητοί σύντροφοι, μαχητές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ, απόγονοι των μαχητών, για μας, για το ΚΚΕ, οι πολιτικοί πρόσφυγες είναι σάρκα από τη σάρκα μας» είπε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος που χαιρέτισε τη συγκέντρωση. «Για το ΚΚΕ, συνέχισε, ήταν, είναι και θα είναι απαιτητό η πλήρης, η γνήσια και η χωρίς εμπόδια αναγνώριση όλων των πολιτικών προσφύγων και η ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία με πλήρη δικαιώματα».

ΔΙΑΒΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκδήλωση τιμής στους 101 εκτελεσμένους

Τη μνήμη των 101 συντρόφων τους που εκτελέστηκαν τον Ιούνη του 1944 στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, τίμησαν την Κυριακή 27 Ιούνη οι αγωνιστές της ΠΕΑΕΑ.

Μέσα από μια λιτή εκδήλωση στο μνημείο των πεσόντων στα Διαβατά, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία των οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Διαβατών, Σίνδου, Χαλάστρας, Νεοχωρούδας και Καλοχωρίου της ΠΕΑΕΑ, σε συνεργασία με το Δήμο Εχεδώρου, απέδωσαν φόρο τιμής στους αγωνιστές τους, που είχαν συλληφθεί για τη συμμετοχή και δράση τους μέσα από τις γραμμές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και μέχρι την εκτέλεσή τους κρατούνταν στις φυλακές του στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη.

Εκδήλωση στη Στυμφαλία

-- Οι ΝΕ ΠΕΑΕΑ Κορινθίας - Αργολίδας -Αρκαδίας τιμούν, την Κυριακή 4 Ιούλη 2004 και ώρα 11 π.μ., στη Στυμφαλία Κορινθίας, τη νικηφόρα μάχη του ΕΛΑΣ.

Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση στη Στυμφαλία, που θα αναχωρήσει από πλ. Κάνιγγος, ανήμερα Κυριακή 4 Ιούλη, ώρα 7.30 π.μ. (πληροφορίες - συμμετοχή στα τηλ.: 210/8234296 και 8831368).

Πούλμαν για τον τόπο της εκδήλωσης δρομολογεί, επίσης, το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Λουτρακίου - Περαχώρας. Θα αναχωρήσει στις 9 π.μ. από την Αγροτική Τράπεζα (για συμμετοχή στα τηλ.: 27440/23628- Ρήγα Δημήτριο και 27440/28589 Τσαμαλή Μιλτιάδη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ