ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ»
«Τσιμέντο» οι απεργοί

Καθολική η συμμετοχή τους στη νέα 24ωρη απεργία. Συμπαράσταση από το ΚΚΕ

ΧΑΛΚΙΔΑ.--

Μήνυμα αγωνιστικής κλιμάκωσης στην αδιαλλαξία της γαλλικής πολυεθνικής που δεν αποδέχεται την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με τα αιτήματά τους, αλλά και στην προσπάθειά της ν' ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις και να ποινικοποιήσει τον αγώνα τους, έστειλαν χτες οι εργαζόμενοι της «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ» (πρώην «Τσιμέντα Χαλκίδας») με την καθολική συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία τους.

Μαζί τους, από τις 5.30 τα ξημερώματα, στο μετερίζι του αγώνα, μπροστά στην κεντρική πύλη του εργοστασίου, όπου γινόταν η περιφρούρηση της απεργίας, βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του Κόμματος και της Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ.

Στις 6.00 ακριβώς σχολάει η νυχτερινή βάρδια και την ίδια ώρα αρχίζει η 24ωρη απεργία. Καμιά 150αριά εργάτες βρίσκονται εκεί από νωρίς. «Συνάδελφοι, φωνάζει απ' την ντουντούκα ο πρόεδρος του σωματείου, συνάδελφοι, μη φύγει κανένας. Παραμένουμε εδώ, περιφρουρώντας την απεργία μας. Οι Γάλλοι ιδιοκτήτες νομίζουν ότι θα επιβάλουν καθεστώς αποικίας, δε θα το επιτρέψουμε». Μαζί μας, συνεχίζει, βρίσκεται και συμπαρίσταται στον αγώνα μας ο βουλευτής του ΚΚΕ, συνάδελφος Τ. Τσιόγκας και θα μας απευθύνει χαιρετισμό.

Παίρνοντας το λόγο και μεταφέροντας ταξικό αγωνιστικό χαιρετισμό, ο βουλευτής του ΚΚΕ θα υπογραμμίσει το γεγονός της καθολικής συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία ως κατάκτηση. Μια κατάκτηση που, όμως, στις σημερινές συνθήκες χρειάζεται να διευρυνθεί, να υπάρξει συντονισμός σε επίπεδο ομίλου ή και κλάδου, για να έχει επιτυχία ο αγώνας.

Αναφερόμενος στα δίκαια αιτήματά τους, ο κομμουνιστής βουλευτής θα επισημάνει πως το μεγάλο κεφάλαιο, οι πολυεθνικές (όπως η γαλλική «LAFARGE»), μαζί με την ΕΕ και τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών, έχουν αποδυθεί σε μια συνολική επίθεση στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Γι' αυτό, πρόσθεσε, χρειάζεται συντονισμένος και συνεχής αγώνας των εργαζομένων, που δε θα αντιστέκονται μόνον, αλλά θα διεκδικούν νέες κατακτήσεις και δικαιώματα, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού και δε θα επιτρέπουν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μας (ορυκτός πλούτος κ.ά.).

Σχετικά με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ), ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να αποτινάξουν από πάνω τους τους θιασώτες του «κοινωνικού διαλόγου» και του «κοινωνικού εταιρισμού». Δεν υπάρχει μέση οδός, τόνισε, ή με τον εργάτη θα είσαι ή με τον εργοδότη.

Επίσης, τη συμπαράστασή τους μετέφεραν οι πρόεδροι των σωματείων στα εργοστάσια της «ΑΓΕΤ Ηρακλής» στο Μυλάκι Αλιβερίου και στο Βόλο.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που υπήρχε είναι πως κανένας από τους τρεις εργολάβους δεν έκανε την εμφάνισή του.

Αργά το μεσημέρι, χτες, έγινε γνωστό ότι εξουσιοδοτήθηκε η διοίκηση της Ομοσπονδίας εργαζομένων στην τσιμεντοβιομηχανία ν' αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο, μεταξύ των δύο πλευρών, του σωματείου «Τσιμέντων Χαλκίδας» και της διοίκησης του ομίλου ΑΓΕΤ. Την ίδια ώρα, όμως, η διοίκηση της επιχείρησης κατέθεσε νέα προσφυγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας, ζητώντας να κηρυχτεί η χτεσινή 24ωρη απεργία, παράνομη και καταχρηστική, παρά την προηγούμενη αρνητική απόφαση του Πρωτοδικείου για την περασμένη απεργία. Η σχετική προσφυγή εκδικάζεται την ερχόμενη Δευτέρα.

ΣΟΦΤΕΞ
«Είπε ξείπε»... η κυβέρνηση

Συζητήθηκε μετά από δύο αναβολές σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη

Σε πλήρη υπαναχώρηση από τις προεκλογικές της υποσχέσεις οδηγείται η κυβέρνηση σχετικά με την επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΣΟΦΤΕΞ στη Δράμα και επικαλείται το «δημοσιονομικό κόστος», για να μη συμπεριλάβει σε σχετικό πρόγραμμα 80 απολυμένους του εργοστασίου.

Το θέμα έφερε για τρίτη φορά στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Α. Ρεγκούζας ήταν αποκαλυπτικός ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε η ΝΔ, ως κόμμα, υποσχέθηκε την επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΣΟΦΤΕΞ στη Δράμα, αλλά κάτι τέτοιο λεγόταν μόνο από μεμονωμένα στελέχη που δε δέσμευαν το κόμμα(!). Η επαναλειτουργία του εργοστασίου, είπε, είναι «αδιέξοδη ως λύση και είναι αδύνατη μια τέτοια λειτουργία».

Οσον αφορά τους 80 περίπου απολυμένους, που είναι ηλικίας κάτω από 47 και εξαιρέθηκαν από την ένταξή τους σε σχετικό πρόγραμμα, ο υφυπουργός μόνο ανησυχίες τους προκάλεσε. Αφού είπε ότι η κυβέρνηση μελετάει «ενδελεχώς το πρόβλημα» για την ένταξή τους στο πρόγραμμα, στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση εκτιμά και το δημοσιονομικό κόστος μιας τέτοιας επέκτασης», κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι παραπάνω απολυμένοι θα πάρουν την απάντηση ότι δεν υπάρχουν λεφτά για την ικανοποίηση του αιτήματός τους.

«Η κυβέρνηση επικαλείται το δημοσιονομικό πρόβλημα μόνο και μόνο για να προετοιμάσει την κοινή γνώμη και τους εργαζόμενους, λέγοντας ότι έχουμε τις καλές προθέσεις, αλλά δε μας το επιτρέπουν τα οικονομικά», τόνισε στην παρέμβασή του ο Α. Τζέκης.

Ζήτησε την ένταξη των συγκεκριμένων απολυμένων στο πρόγραμμα στο οποίο έχουν ενταχθεί και οι υπόλοιποι, πολύ περισσότερο που ο Νομός της Δράμας πλήττεται από την ανεργία η οποία πλέον έχει φτάσει σε διψήφιο ποσοστό.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η προεκλογική υπόσχεση για επαναλειτουργία του εργοστασίου δε λέχθηκε από κάποιο μεμονωμένο στέλεχος, αλλά από συντονιστή του κόμματος της ΝΔ, ο οποίος μάλιστα σήμερα είναι μέλος της κυβέρνησης. Και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε προεκλογικά να δίνουμε υποσχέσεις ότι η ΝΔ θα ανοίξει το εργοστάσιο, αλλά μετεκλογικά να λέμε ότι ξέρετε ήταν μεμονωμένη υπόσχεση ενός στελέχους».

Καταλήγοντας ο Α. Τζέκης είπε ότι υπάρχουν τα περιθώρια για να ικανοποιηθούν οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ και πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειτουργίας του εργοστασίου που μπορεί να δώσει ανάπτυξη στον τόπο.

ΚΑΜΑΤΑΚΗΣ ΑΤΕΕ
Καμιά εμπλοκή στα επιχειρηματικά σχέδια

Για τις 22 Ιούλη αναβλήθηκε, μετά από αίτημα των τραπεζών - πιστωτών, η συζήτηση της αίτησης που υπέβαλε η εταιρία «Καματάκης ΑΤΕΕ» στο Εφετείο Θεσσαλονίκης για την υπαγωγή της στο άρθρο 44 του νόμου 1892/90, βάσει του οποίου διαγράφεται μέρος των υποχρεώσεών της και ρυθμίζεται το υπόλοιπο σε μακρόχρονο ορίζοντα. Η τεχνική εταιρία «Καματάκης ΑΤΕΕ» ζητά την ευνοϊκή ρύθμιση, προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, να μην εξαναγκαστεί σε πτώχευση.

Η εταιρία χρωστά στους 500 εργαζόμενους, που απασχολεί, δεδουλευμένα τουλάχιστον των τελευταίων 3-4 μηνών. Υπό το καθεστώς της απειλής πτώχευσης και μαζικών απολύσεων, ανάγκασε τους εργαζόμενους να υπογράψουν κείμενο στήριξης του αιτήματός της για υπαγωγή στο άρθρο 44. Μάλιστα, ζήτησε θετική παρέμβαση και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, η νομική υπηρεσία του οποίου παραβρέθηκε στα δικαστήρια εν αναμονή της συζήτησης.

Η παράταξη της «Εργατικής Ενότητας» (ΠΑΜΕ) χτες κατέθεσε κείμενο στο προεδρείο του ΕΚΘ, με το οποίο καλεί τις άλλες παρατάξεις να πάρουν θέση και σύσσωμο το ΕΚΘ και τις υπηρεσίες του να αρνηθούν να εμπλακούν στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς του Ν. Καματάκη. Μάλιστα η «Εργατική Ενότητα» προειδοποιεί πως «με τη διαδικασία του άρθρου 44, οι εργαζόμενοι αποστερούνται από τα μέτρα ατομικής δίωξης που έχουν στη διάθεσή τους κατά της εταιρίας για τη διεκδίκηση των οφειλομένων σ' αυτούς (επιδίκαση των απαιτήσεών τους, μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της εταιρίας κλπ.)». Τέλος, σημειώνει πως «χρέος του ΕΚΘ είναι να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων για την απόδοση των οφειλομένων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας για όλους, με το μέτωπο προσανατολισμένο απέναντι στην εταιρία και την κυβέρνηση, που φέρουν την ευθύνη για τα κλεισίματα των επιχειρήσεων, τις απολύσεις και την ανεργία».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Συνεχίζουν την απεργία

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι εργαζόμενοι στο Δήμο Καματερού και στις δημοτικές επιχειρήσεις συνεχίζουν την απεργία, καθώς παραμένουν απλήρωτοι για περισσότερο από τρεις μήνες. Σήμερα οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε γενική συνέλευση για να προγραμματίσουν την παραπέρα δράση τους. Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές του χρόνου οι εργαζόμενοι είχαν αντιμετωπίσει παρόμοια κατάσταση και, τελικά, κατάφεραν πάλι μέσα από τους αγώνες τους να πληρωθούν. Ομως από τότε μέχρι σήμερα ο δήμαρχος Καματερού, κ. Στενός - εκλέχθηκε με το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΣΟΚ - δεν έχει κάνει καμιά ουσιαστική ενέργεια για να διεκδικήσει κονδύλια για τη λειτουργία του δήμου, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται και σήμερα απλήρωτοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και εργαζόμενοι που δούλευαν μέσα από προγράμματα στο Δήμο και τώρα δε δουλεύουν, καθώς τα προγράμματα έληξαν, αλλά χωρίς να έχουν πληρωθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ