ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εισβολές και επιδρομές

Στιγμιότυπο από την επίθεση με πυραύλους από ισραηλινά ελικόπτερα στην πόλη Μπέιτ Χανούν

Associated Press

Στιγμιότυπο από την επίθεση με πυραύλους από ισραηλινά ελικόπτερα στην πόλη Μπέιτ Χανούν
ΙΕΡΙΧΩ - ΡΑΦΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Με διαφορά λίγων ωρών, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε, χτες, εισβολή σε διάφορες παλαιστινιακές πόλεις τόσο στη Δυτική Οχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας, με τις σκληρότερες μάχες να σημειώνονται στη δεύτερη. Το βράδυ, μάλιστα, ισραηλινά ελικόπτερα εξαπέλυαν νέα επίθεση στην Μπέιτ Χανούν, η οποία παραμένει σε σκληρό αποκλεισμό για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, αρκετοί Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, ενώ τουλάχιστον ένα μέλος της «Χαμάς» είναι νεκρό. Η περιοχή έχει αποκλειστεί και για τους δημοσιογράφους, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό να επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες.

Λίγο νοτιότερα, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, έξω από τον εποικισμό Νετζαρίμ ένας Παλαιστίνιος μαχητής έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά, ενώ στη γειτονική Κχαν Γιούνις κατεδαφίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό τουλάχιστον 12 σπίτια. Σκληρές μάχες ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και Παλαιστινίους ενόπλους ξέσπασαν το μεσημέρι και κατά μήκος του κεντρικού δρόμου που συνδέει τη βόρεια με τη νότια Λωρίδα της Γάζας. Πληροφορίες ανέφεραν, τουλάχιστον, αρκετούς τραυματίες, ενώ ισραηλινά ελικόπτερα βρίσκονταν στην περιοχή μέχρι αργά το βράδυ.

Λίγο μετά το ξημέρωμα, ισραηλινά άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού εισέβαλαν και στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου σημειώνονταν, μέχρι το μεσημέρι, σοβαρές συγκρούσεις με Παλαιστινίους μαχητές. Ενας 9χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινού άρματος μάχης, ενώ εκατοντάδες συμπατριώτες φέρονται να εγκατέλειψαν τα σπίτια τους που βρέθηκαν και πάλι στο επίκεντρο της μάχης. Πριν από ένα μήνα, περισσότεροι από 40 Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί από εκτεταμένες ισραηλινές επιχειρήσεις στην πόλη. Το βράδυ, τα ισραηλινά άρματα μάχης παρέμειναν μέσα στη Ράφα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά τανκς, υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, εισέβαλαν και στην Ιεριχώ, μία από τις πόλεις της Δυτικής Οχθης που δεν έχει εμπλακεί στα επεισόδια βίας της δεύτερης Ιντιφάντα. Κατά την εισβολή σημειώθηκαν μάχες σε 4 διαφορετικούς τομείς της πόλης, έγιναν τουλάχιστον 40 συλλήψεις και επιβλήθηκε αυστηρή απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ανάλογη επιχείρηση εισβολής, αλλά μικρότερης εμβέλειας, έγινε και στο εμπορικό κέντρο της παλιάς πόλης της Νάμπλους, όπου σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές έγιναν έρευνες από σπίτι σε σπίτι.

Εκθέσεις και επικρίσεις

Ενώ μαίνονταν οι μάχες, η ισραηλινή ανθρωπιστική οργάνωση «Ενωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες» δημοσιοποίησε την ετήσια έκθεσή της, σύμφωνα με την οποία υπάρχει δραματική επιδείνωση στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και από την ανέγερση του διαχωριστικού τείχους.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρέσβης στο Τελ Αβίβ, Πολ Πάτιν, εμφανίστηκε, για πρώτη φορά, επικριτικός απέναντι στην ισραηλινή ηγεσία ότι «κοροϊδεύει» στο ζήτημα των εποικισμών και δεν κάνει τίποτε για την απομάκρυνσή τους.

ΡΩΣΙΑ
Κρίσιμο συνέδριο του ΚΚΡΟ

Αύριο, 3 Ιούλη, θα πραγματοποιηθεί το 10ο Συνέδριο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), το οποίο αναμένεται να δώσει λύσεις στα πολιτικά και οργανωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κόμμα το τελευταίο διάστημα.

Το απόγευμα της 1/7 πραγματοποιήθηκε Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ, η οποία έλυσε τα ζητήματα που αφορούν στη διεξαγωγή του συνεδρίου. Στην Ολομέλεια συμμετείχαν 91 μέλη της ΚΕ από τα 156.

Εντονες διεργασίες

Νωρίτερα το πρωί το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΡΟ κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του ότι ετοιμάζεται «προβοκάτσια ολκής σε βάρος του 10ου Συνεδρίου του ΚΚΡΟ. Υπάρχει επεξεργασμένο ειδικό σχέδιο εκδηλώσεων, με στόχο τη διάλυση του συνεδρίου ή το προβοκάρισμα συγκρούσεων ανάμεσα σε αντιπροσώπους και πληρωμένους προβοκάτορες». Στόχος, συνέχιζε η ανακοίνωση, είναι η δυσφήμιση του ΚΚΡΟ και η αντικατάστασή του από άλλον πολιτικό φορέα, που θα στηρίζει τον Πούτιν.

Το μεσημέρι, το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ μετέδωσε πως η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΚΚΡΟ πραγματοποίησε «εναλλακτική» συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΚΕ του κόμματος, στην οποία, με βάση τους ισχυρισμούς στελεχών της, όπως του Σ. Ποτάποφ, μέλους της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΡΟ, συμμετείχαν 96 μέλη της ΚΕ από τα 158 που έχει αυτή συνολικά. Εκεί με 92 ψήφους υπέρ, αποφασίστηκε η «απαλλαγή» του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ από το αξίωμα του Προέδρου της ΚΕ του κόμματος. Στη θέση του «προσωρινά», έως το συνέδριο, που θα διεξαχθεί στις 3/7, τοποθετήθηκε ο Βλαντιμίρ Τίχονοφ, κυβερνήτης στην περιοχή του Ιβάνοβο.

Επίσης, το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της Λαϊκο-πατριωτικής Ενωσης Ρωσίας (ΛΠΕΡ), που ελέγχεται από τον επιχειρηματία Γκ. Σεμίγκιν, αποφάσισε την απομάκρυνση του Γκ. Ζιουγκάνοφ από το αξίωμα του Προέδρου της ΛΠΕΡ και την τοποθέτηση σ' αυτό το αξίωμα του Γκ. Σεμίγκιν.

Απάντηση της Κεντρικής Εξελεγκτικής Επιτροπής του ΚΚΡΟ

Αργότερα το απόγευμα της 1/7 ο Β. Νικίτιν, Πρόεδρος της Κεντρικής Εξελεγκτικής Επιτροπής (ΚΕΕ) του ΚΚΡΟ, δήλωσε στο ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα να συγκαλέσει την Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ πέρα από το ίδιο το Προεδρείο του Κόμματος. Σημείωσε, μάλιστα, ότι σε ειδική συνεδρίαση της ΚΕΕ στις 2/7 θα διαγραφτούν από το κόμμα όσοι συμμετείχαν στη λεγόμενη «εναλλακτική ολομέλεια» της ΚΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το απόγευμα της 1/7 ξεκίνησε η κανονική Ολομέλεια της ΚΕ, στην οποία συμμετέχουν 82 μέλη της ΚΕ (από τα 156), «δηλαδή πάνω από τα μισά», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι κάποια ακόμη μέλη θα προσέλθουν στην πορεία, αφού βρίσκονται ακόμη στο δρόμο. Τελικά, όπως στην αρχή αναφέραμε, στην Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ συμμετείχαν 91 μέλη της ΚΕ και δρομολογήθηκε η διαδικασία διεξαγωγής του συνεδρίου. Επίσης, η Ολομέλεια ομόφωνα καθαίρεσε από μέλη της Γραμματείας της ΚΕ τους Σ. Ποτάποφ και Τ. Αστραχάνκινα.

Επίσης, από τη μεριά του, και το Συντονιστικό Συμβούλιο της ΛΠΕΡ ανακοίνωσε πως η απόφαση της ΕΕ της ΛΠΕΡ περί απομάκρυνσης του Γκ. Ζιουγκάνοφ από τη θέση του Προέδρου της ΛΠΕΡ, δεν ισχύει.

ΤΣΕΧΙΑ
Προς πρόωρες εκλογές;

ΠΡΑΓΑ.- Δεκτή έκανε χτες την παραίτηση της τσεχικής κυβέρνησης ο Πρόεδρος της χώρας Βάτσλαβ Κλάους. Ο Πρόεδρος, πάντως, ζήτησε από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Βλάντιμιρ Σπίντλα να παραμείνει στο πόστο του μέχρις ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Ο Κλάους χτες συναντήθηκε με το νέο αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Στάνισλαβ Γκρος (που αναμένεται να λάβει πρώτος την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης), αλλά και με τους αρχηγούς των δύο μικρότερων κομμάτων του προηγούμενου κυβερνητικού συνασπισμού - των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων. Μετά τις συναντήσεις, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι το όνομα του πρωθυπουργού θα γίνει γνωστό σε «μερικές ημέρες». Πάντως, θα είναι αρκετά δύσκολο για τα τρία κόμματα να αναβιώσουν την προηγούμενη κυβέρνηση, αφού δύο βουλευτές των Φιλελευθέρων έκαναν σαφές ότι δε θα ψηφίσουν υπέρ ενός τέτοιου σχήματος, στερώντας έτσι από τους τρεις την πολυπόθητη πλειοψηφία (λιγότεροι από 100 βουλευτές σε σύνολο 200).

ΣΟΥΔΑΝ
Προειδοποιούν οι ΗΠΑ

ΧΑΡΤΟΥΜ.-

Η κυβέρνηση του Σουδάν, μετά την επίσκεψη τόσο του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ όσο και του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, δεσμεύτηκε να αναλάβει δράση για να επιβάλει την τάξη στη δυτική περιοχή Νταρφούρ, όπου οι φιλοκυβερνητικές αραβικές παραστρατιωτικές οργανώσεις προβαίνουν σε μαζικές δολοφονίες των κατοίκων.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν δεσμεύτηκε να στείλει επιπλέον δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή για να εγγυηθεί την ασφάλεια των κατοίκων... Εντούτοις, παρά τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις, την επέμβαση, έστω και «ανθρωπιστικής φύσης», μάλλον δεν πρόκειται να την αποφύγει... Ο Πάουελ ζήτησε από το Χαρτούμ να αντιμετωπίσει τις παραστρατιωτικές οργανώσεις που προβαίνουν σε εθνική εκκαθάριση, προειδοποιώντας ότι αλλιώς θα παρέμβει το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ υπογράμμισε ότι θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των νεκρών στην περιοχή Νταρφούρ, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, απηύθυνε ανάλογη προειδοποίηση προς την κυβέρνηση της αφρικανικής αυτής χώρας. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν γίνει πρόσφυγες, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη των ταραχών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ