ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούλη 2004
Σελ. /32
Δεν τους φτάνει η εγχώρια προεδρία...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τελικά, ο ΣΥΝ δεν ονειρεύεται μόνον έναν... αριστερό Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη σύγχρονη καπιταλιστική Ελλάδα του ΝΑΤΟ και της «νέας τάξης», αλλά έχει ευρύτερες φιλοδοξίες και... οράματα. Θέλει «αριστερό» πρόεδρο και στην κομισιόν. «Αριστερό» πρόεδρο και διαχειριστή της ευρωένωσης, των συμφερόντων των πολυεθνικών. Κι αν δε μας πιστεύετε, σας παραθέτουμε τη σχετική δήλωση του νέου ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Δ. Παπαδημούλη: «Να βάλουμε τον πήχη πολύ ψηλά για να πετύχουμε τη μέγιστη πλειοψηφία στο ΕΚ (σ.σ.. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) για την καταψήφιση του Μπαρόσο. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα ευρύ μέτωπο υπέρ της εκλογής ενός προέδρου που θα εκπροσωπεί μια διαφορετική Ευρώπη από αυτήν που θέλουν να μας επιβάλουν οι σημερινοί ηγέτες της. Εναν πρόεδρο που να αντιπροσωπεύει τα δικά μας οράματα, τα οράματα της ευρύτερης αριστεράς και των κινημάτων για μια ειρηνική, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη».

... θέλουν και την ευρω-ενωσιακή

Οπως καταλαβαίνετε, η ειρηνική, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη είναι μια απλή υπόθεση δημιουργίας μιας πλατιάς συσπείρωσης, ικανής να επιβάλει - έστω - έναν «αριστερό» πρόεδρο στην κομισιόν. Δεν προϋποθέτει σκληρές πολιτικές και ταξικές συγκρούσεις με τις πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο. Ούτε τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε κάθε χώρα μέλος της ΕΕ. Ούτε, πολύ περισσότερο, την ανατροπή της σημερινής εξουσίας των κεφαλαιοκρατών στις αντίστοιχες χώρες και, επομένως, το γκρέμισμα της ευρωένωσης των πολυεθνικών.

Οχι, όλ' αυτά και πολλά ακόμη παρόμοια είναι περιττά. Αρκεί η τοποθέτηση ενός «αριστερού» στην προεδρία της κομισιόν. Οπως θα συμβεί ενδεχόμενα την ερχόμενη άνοιξη, με την εκλογή ενός «αριστερού» στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Οπως και να το κάνεις, έχουν άλλη γεύση η σκληρή μονόπλευρη λιτότητα, η ανεργία και η φτώχεια, οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και οι νόμοι της αγοράς, οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι της «νέας τάξης», οι «τρομονόμοι» και τα μέτρα καταστολής, κλπ., κλπ., όταν φέρουν από κάτω την υπογραφή ενός... αριστερού Προέδρου..!

Αυξημένες δυσκολίες

Δύο μόλις μέρες μετά την «παράδοση» της εξουσίας στον διορισμένο από τους Αμερικανούς και πρώην πράκτορα της ΣΙΑ Ιρακινό πρωθυπουργό, το Πεντάγωνο κάλεσε 5.674 πρώην στρατιώτες στην ενεργό υπηρεσία. Το μέτρο λαμβάνεται για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ και τον πρώτο πόλεμο κατά του Ιράκ, το 1991, και θεωρείται από τους ειδήμονες ως μια σαφής ένδειξη των αυξημένων αναγκών του αμερικανικού στρατού, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αντίστασης στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, σε συνδυασμό με την απροθυμία μιας σειράς χωρών της «αντιτρομοκρατικής» συμμαχίας, να συμβάλουν με στρατιωτικές δυνάμεις. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, ενδέχεται να κληθούν και πρόσθετοι έφεδροι τον επόμενο χρόνο. Οι ανακληθέντες από την εφεδρεία προβλέπεται να υπηρετήσουν για χρονικό διάστημα 12 έως 18 μηνών. Γεγονός, σημειώνουν οι αρθρογράφοι, που υποδηλώνει την εκτίμηση της κυβέρνησης Μπους ότι μέχρι τότε θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Μάλλον, είναι υπεραισιόδοξοι οι επιτελείς του Αμερικανού Προέδρου...

Η τρύπα...

Η στήλη έχει ασχοληθεί πολλές φορές με το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την αντίστοιχη πολιτική των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων. Τελευταία φορά ήταν προχτές. Σήμερα προσθέτει ορισμένα απ' όσα σημειώνει ο Κ. Ι. Αγγελόπουλος στο προχτεσινό, πρωτοσέλιδο σχόλιο της «Καθημερινής»: «Στο κέντρο αυτού του δυσάρεστου "χάπενινγκ" (σ.σ. της "κόντρας" κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ για τον ελληνοτουρκικό διάλογο) υπάρχει μια τρύπα: Ουδείς στην πολιτική σκηνή είναι σε θέση να πληροφορήσει εγκύρως πολιτικούς και πολίτες έστω και ΠΟΙΑ είναι τα θέματα, τα οποία συζητούνται εδώ και λίγα χρόνια σ' αυτόν τον περιβόητο "άκρως απόρρητο" ελληνοτουρκικό διάλογο για το Αιγαίο. Οι ηγεσίες ης κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφεύγουν συστηματικότατα να αναφερθούν σ' αυτό, οχυρωμένες πίσω απ' τη δέσμευση, που, όπως λέγουν, ανέλαβαν στο ξεκίνημα του διαλόγου, για απόλυτη σιωπή κι από τα δύο μέρη.

Αθήνα και Αγκυρα συζητούν, λοιπόν, εδώ και δύο χρόνια, μελετώντας και χάρτες, για ζητήματα που αφορούν άμεσα μια σειρά κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Οσο η ατζέντα του διαλόγου αυτού θα παραμένει "άκρως απόρρητη", ο καθένας στην ελληνική πολιτική σκηνή θα μπορεί, όποτε του αρέσει, να λέει ανέξοδα ό,τι του κατεβαίνει για την υπόθεση των συνομιλιών Αθήνας - Αγκυρας. Ενα τεράστιας σημασίας ζήτημα εθνικής ασφάλειας κινδυνεύει να γίνει αντικείμενο των πιο φθηνών πολιτικών αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό μέτωπο».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πίσω από τη βιτρίνα...

Μοιάζει απίστευτο, όμως είναι πραγματικότητα. Η Εθνική Ελλάδας θα μετάσχει στον αυριανό τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου διεκδικώντας το τρόπαιο. Ενα γεγονός που δεν το περίμενε ούτε ο πλέον αισιόδοξος, άσχετα αν μετά τις πρώτες επιτυχίες βγήκαν αρκετοί... προφήτες εκ των υστέρων. Αναμφισβήτητα η επιτυχία των παικτών και της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας είναι σπουδαία. Τόσο σπουδαία μάλιστα που κάποιοι προσπαθούν να την εκμεταλλευτούν με κάθε τρόπο ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Οι διαφημιστικές εταιρίες, οι χορηγοί, τα κανάλια, η κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση, όλοι έπεσαν πάνω στο... «μάννα εξ Πορτογαλίας» που τους πρόσφερε η ομάδα.

Παρ' όλα αυτά, όσα φώτα από προβολείς και εάν ανάψουν στις τελετές που ετοιμάζονται, όσες κάμερες ή φλας και εάν ανοίξουν στο αεροδρόμιο ή στις φιέστες στους δρόμους, εκείνο που δε θα πρέπει να κρυφτεί είναι η πραγματικότητα, τόσο του ελληνικού ποδοσφαίρου όσο και γενικότερα του ελληνικού αθλητισμού. Την ίδια ώρα που γράφονται οι επιτυχίες στην Πορτογαλία, ένα από τα πλέον ιστορικότερα ποδοσφαιρικά σωματεία, η ΑΕΚ κινδυνεύει άμεσα με διάλυση εξαιτίας των υπέρογκων χρεών που κάποιοι περνώντας από τη διοίκησή της και με την ανοχή των κυβερνώντων δημιούργησαν. Τη στιγμή που οι Ελληνες φίλαθλοι πανηγυρίζουν στους δρόμους και ακούνε τις μεγαλοστομίες των αρμοδίων για... άνοιξη του ελληνικού αθλητισμού, στις γειτονιές της Αθήνας δεν υπάρχει χώρος για να γυμναστούν. Στη Νέα Ιωνία δεν υπάρχει γήπεδο, στο Γαλάτσι ζητάνε από τα σωματεία να συγχωνευτούν (πράγμα που σημαίνει να μειωθούν οι αθλούμενοι) προκειμένου να χωρέσουν σε ένα γήπεδο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Την ίδια ώρα που κάποιοι φουσκώνουν από εθνική υπερηφάνεια για τον επερχόμενο «εθνικό στόχο», όπως χαρακτηρίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ξοδεύονται τεράστια ποσά για σκέπαστρα, τα σωματεία ερασιτεχνικού αθλητισμού, τα φυτώρια δηλαδή, έχουν να λάβουν επιχορηγήσεις δυο και τρία χρόνια με αποτέλεσμα να φυτοζωούν.

Και φυσικά, εκτός όλων αυτών, καμιά μέριμνα ή προγραμματισμός δεν υπάρχει για ουσιαστική αναβάθμιση του μαζικού ερασιτεχνικού αθλητισμού όπου θα μπορεί ο καθένας να γυμνάζεται για τη δική του ψυχαγωγία και υγεία. Αντίθετα ολοένα και αυξάνονται οι περιπτώσεις που όποιος επιθυμεί να το κάνει αυτό, θα πρέπει να πληρώσει αδρά στα ιδιωτικά γυμναστήρια.

Στην Ελλάδα το σύστημα θέλει τον αθλητισμό να έχει ενταχθεί στους νόμους της αγοράς όσο και εάν αυτό δεν του ταιριάζει. Ο αθλητισμός είναι λαϊκό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα και ως τέτοιο πρέπει να διεκδικείται από το λαό και τη νεολαία. Συμφέροντα, παιχνίδια στημένα, βία στα γήπεδα, εξαγορές ακόμα και συνειδήσεων, είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που έχει εφαρμοστεί σε αυτόν τον τομέα όλα τα χρόνια. Γι' αυτό το λόγο η σύγκρουση για το λαό, τη νεολαία, τους αθλητές, τους φιλάθλους που θέλουν υγιή αθλητισμό πρέπει να γίνει με το ίδιο το σύστημα και την πολιτική που εφαρμόζεται. Τίποτε δεν αλλάζει εάν δεν αλλάξει η πολιτική που ασκείται, αν δεν ανατραπεί το καθεστώς που την εφαρμόζει. Και απλώς οι όποιες επιτυχίες θα έρχονται θα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για να χρυσωθεί το χάπι....



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ