ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Αλλάζει το σύστημα

Εγκρίθηκε χτες από την Κυβερνητική Επιτροπή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ με το οποίο καταργείται ο περιβόητος «μαθηματικός τύπος» ανάδειξης αναδόχου από όλα τα δημόσια έργα και αντικαθίσταται από το σύστημα της απόλυτης μειοδοσίας. Οπως έχει δηλώσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, το νομοσχέδιο θα δοθεί σήμερα στους φορείς και στα πολιτικά κόμματα, που θα έχουν διορία 10-12 ημερών για να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους!

Οπως έχει γράψει ήδη ο «Ρ», το νέο νομοσχέδιο, μαζί με αυτό του υπουργείου Οικονομίας που βρίσκεται στα σκαριά και επεκτείνει το σύστημα της λεγόμενης «αυτοχρηματοδότησης» και των «συμβάσεων παραχώρησης» ακόμη και σε μικρότερα έργα, εντάσσεται σε ένα πλέγμα μέτρων που θα δίνει νέα ώθηση στη συγκέντρωση των έργων από το μεγάλο κατασκευαστικό κεφάλαιο.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Προκλητική κυβερνητική απάντηση για τους συμβασιούχους

Καλεί το δήμο να προσαρμοστεί στις... ανάγκες της αγοράς

Από κινητοποίηση των Νικαιωτών που οργάνωσε η δημοτική αρχή για το οικονομικό πρόβλημα του δήμου
Από κινητοποίηση των Νικαιωτών που οργάνωσε η δημοτική αρχή για το οικονομικό πρόβλημα του δήμου
Οχι μόνο δεν έλαβε καμιά πολιτική δέσμευση για τις πληρωμές και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων του Δήμου Νίκαιας, αλλά απαίτησε και την προσαρμογή του Δήμου στις ...ανάγκες της αγοράς! Ο λόγος για την προκλητική παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών, Αθανασίου Νάκου, χτες στη Βουλή κατά την απάντησή του σε σχετική Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Ελπίδας Παντελάκη.

«Ολη η Ελλάδα έχει ανεργία. Οι δήμαρχοι βρήκαν τη λύση και ...προσλαμβάνουν αλόγιστα» δήλωσε ο υφυπουργός για το θέμα των πληρωμών και το μέλλον των συμβασιούχων εργαζομένων που έχουν δικαιωθεί και από τα δικαστήρια, προσθέτοντας ότι ο Δήμος Νίκαιας «ούτε αύξηση των δημοτικών τελών δεν έχει κάνει»! Παράλληλα αποκάλεσε το δήμο υπερχρεωμένο επιρρίπτοντας ευθύνες κακοδιαχείρισης στην προηγούμενη δημοτική αρχή και λέγοντας ότι «ο Δήμος μπαίνει μέσα 300.000 ευρώ το μήνα». Οσον αφορά το θέμα της υπαγωγής των συμβασιούχων στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση για το Δήμο Νίκαιας».

«Οχι μόνο δείχνετε ότι δεν έχετε την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα» αλλά «σας λείπει και η ευαισθησία» τόνισε ανταπαντώντας η Ελπίδα Παντελάκη. Χαρακτηρίζοντας «αυτονόητο» το να ζητάνε οι δήμοι το ελάχιστο, δηλαδή να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες πληρωμής του προσωπικού. «Αν είναι χρεοκοπημένος ο Δήμος της Νίκαιας» πρόσθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ «είναι γιατί χρεοκοπημένη είναι η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και η δική σας που ακολουθεί τα ίδια χνάρια» σημειώνοντας ότι «βάλατε την αγορά στην Αυτοδιοίκηση». Αναφερόμενη στις απαιτήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, σημείωσε ότι με βάση αυτές «πρέπει να κλείσει ο βρεφονηπιακός σταθμός, τα ΚΑΠΗ και να γεμίσει στο σκουπίδι η Νίκαια» προσθέτοντας ότι «είναι ντροπή να οχυρώνεται η κυβέρνηση πίσω από 300 εργαζόμενους που έχουν δικαιωθεί από τα δικαστήρια» ζητώντας «πολιτική δέσμευση» ώστε «να εντάξετε όσους έχουν δικαιωθεί στο Προεδρικό Διάταγμα».

Οσον άφορα το οικονομικό κόστος για τις μονιμοποιήσεις, η Ελπίδα Παντελάκη επισήμανε ότι «χρήματα υπάρχουν αρκετά για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων» ενώ «οι άνθρωποι στη Νίκαια δεν πρέπει να πληρωθούν» και «αντί να τους δώσουμε χρήματα, τους ζητάμε και τα ρέστα». Αναφερόμενη μάλιστα συνολικά στο θέμα των οφειλών του κράτους προς τους δήμους, σημείωσε: «για τα παρακρατηθέντα μιλάτε για τον νέο προϋπολογισμό που έχει ορίζοντα 5ετίας». Κατέληξε προειδοποιώντας την κυβέρνηση για τον Ολυμπιακό δήμο της Νίκαιας: «να μην πείτε όμως τότε ότι απαγορεύονται οι κινητοποιήσεις»!

Η ύφεση απειλεί τον κλάδο των κατασκευών

Λύσεις σε βάρος των εργαζομένων και του λαού αναζητούν οι μεγαλοεργολάβοι

Μετά από μια περίοδο «παχιών αγελάδων», η ύφεση απειλεί πλέον τις επιχειρήσεις του κατασκευαστικού τομέα της χώρας και, αν δε ληφθούν μέτρα, θα υπάρξουν αλυσιδωτές και σοβαρές επιπτώσεις για τις ίδιες, την εθνική οικονομία, ενώ οι εργαζόμενοι σ' αυτές θα οδηγηθούν στην ανεργία...

Αυτή είναι η βασική εκτίμηση του Ινστιτούτου Οικονομίας Κατασκευών (ΙΟΚ), όπως την παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρός του, Ν. Δεσύλλας, αναφερόμενος στην ημερίδα που οργανώνεται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο, με θέμα «Το επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στον κλάδο των κατασκευών μετά το 2004». Οπως ανέφερε ο ίδιος, με βάση τις μελέτες του ΙΟΚ, η εικόνα του κλάδου διαμορφώνεται ως εξής:

  • Παρατηρείται υψηλός βαθμός συγκέντρωσης μεριδίων στην 7η Τάξη πτυχίου, δηλαδή στις 14 μεγαλύτερες εταιρίες, και δημιουργία επιχειρήσεων δύο ταχυτήτων. Τα μέσα μεγέθη, σε όρους κύκλου εργασιών, των υπολοίπων κατασκευαστικών επιχειρήσεων ακολουθούν φθίνουσα πορεία, ενώ μεγάλος αριθμός από αυτές κινούνται κάτω από τα όρια βιωσιμότητας.
  • Πολλές επιχειρήσεις εμφανίζουν ζημιές και εξαιρετικά υψηλή αύξηση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων από τραπεζικό δανεισμό.
  • Αναπτύσσονται φαινόμενα πώλησης προβληματικών εταιριών.
  • Η δημιουργία υπερβολικά μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων 3ης τάξης πτυχίου είναι φαινόμενο που οφείλεται στις ομαδοποιήσεις για τον επηρεασμό του αποτελέσματος των διαγωνισμών με το «μαθηματικό τύπο» και γι' αυτό στην πλειοψηφία τους οι εταιρίες αυτές στους ισολογισμούς τους δεν εμφανίζουν καν κύκλους εργασιών και κόστος παραγωγής.
  • Η ύφεση της κατασκευαστικής δραστηριότητας μετά το Σεπτέμβρη του 2004 θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη, γεγονός που θα έχει σοβαρές παρενέργειες στην ελληνική οικονομία και στους ρυθμούς ανάπτυξης και θα πρέπει να αποδοθεί στη μείωση της ζήτησης κατασκευαστικών υπηρεσιών.

Κατά τη σημερινή ημερίδα αναμένεται να αναζητηθούν λύσεις για το ξεπέρασμα της κρίσης. Πρέπει, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι οι εναλλακτικές λύσεις και παρεμβάσεις αναζητούνται μόνο μέσα στα πλαίσια της καπιταλιστικής αγοράς και αυτό επειδή τον τόνο το δίνουν ιδιαίτερα οι μεγαλοκατασκευαστές και ο ΣΕΒ, που εκπροσωπούνται στη διοίκηση του ΙΟΚ, ενώ δεν υπάρχουν εκπρόσωποι του Συνδικάτου Οικοδόμων, δηλαδή των εργαζομένων, που κυρίως θα πληρώσουν τη «νύφη» της ανεργίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι θα υπάρξουν μονομερείς εισηγήσεις, που θα προτείνουν την ενίσχυση των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων, για τα οποία ο ελληνικός λαός πληρώνει δύο φορές: και για την κατασκευή και για την εκμετάλλευση, την «αξιοποίηση» από τους μεγαλοκατασκευαστές της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και των Ολυμπιακών Ακινήτων, την ένταξη και των μεγαλοκατασκευαστών στον υπό εκκόλαψη νέο αναπτυξιακό νόμο, την αναζήτηση οικονομικών και άλλων κινήτρων από το κράτος για δουλιές των τεχνικών εταιριών στο εξωτερικό (βαλκανικές και άλλες χώρες)...

ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Δε θα επιτρέψουν να χαθεί το κτήμα ΦΙΞ

Το ΥΠΠΟ ανέστειλε την απόφασή του για απαλλοτρίωση

Αποφασισμένοι να μην αφήσουν να τσιμεντοποιηθεί το κτήμα ΦΙΞ, 27 στρεμμάτων πρασίνου με 1.800 δέντρα και ένα νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο, είναι οι κάτοικοι του Νέου Ηρακλείου. Το υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) σταμάτησε τη διαδικασία απαλλοτρίωσης, η οποία είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το Γενάρη του 2002, λόγω «περιστολής» κρατικών δαπανών.

Μετά από προσπάθειες δεκαετιών του Νεοηρακλειώτικου λαού το κτήμα ΦΙΞ είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα απαλλοτριώσεων χώρων του ΥΠΠΟ. Στις 24 Μάη 2004 κατατέθηκαν με καθυστέρηση τα χρήματα για την απαλλοτρίωση (4,5 δισ. δραχμές) στην Τράπεζα της Ελλάδας και ορίστηκε και υπόλογος, ο οποίος επρόκειτο να καλέσει τους δικαιούχους για να εισπράξουν την αποζημίωση. Στις αρχές του Ιούνη του 2004 ο υπόλογος έλαβε «άνωθεν» εντολή να σταματήσει η διαδικασία απόδοσης χρημάτων και δόθηκε εντολή για να ξεκινήσει η διαδικασία άρσης της απαλλοτρίωσης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου σε έκτακτη συνεδρίαση την 1η Ιούλη συζήτησε το θέμα και κάλεσε τους Νεοηρακλειώτες να διεκδικήσουν μαχητικά την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης, ώστε να αποτραπεί η τσιμεντοποίηση του κτήματος.

Σήμερα πρόκειται να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στην αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Φ. Πετραλιά. Την Πέμπτη στις 12 μ. θα δοθεί συνέντευξη Τύπου και το απόγευμα της ίδιας μέρα θα γίνει ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου στο χώρο του κτήματος, όπου θα αποφασιστούν κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ