Τετάρτη 7 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Δε θα επιτρέψουν να χαθεί το κτήμα ΦΙΞ

Το ΥΠΠΟ ανέστειλε την απόφασή του για απαλλοτρίωση

Αποφασισμένοι να μην αφήσουν να τσιμεντοποιηθεί το κτήμα ΦΙΞ, 27 στρεμμάτων πρασίνου με 1.800 δέντρα και ένα νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο, είναι οι κάτοικοι του Νέου Ηρακλείου. Το υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) σταμάτησε τη διαδικασία απαλλοτρίωσης, η οποία είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το Γενάρη του 2002, λόγω «περιστολής» κρατικών δαπανών.

Μετά από προσπάθειες δεκαετιών του Νεοηρακλειώτικου λαού το κτήμα ΦΙΞ είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα απαλλοτριώσεων χώρων του ΥΠΠΟ. Στις 24 Μάη 2004 κατατέθηκαν με καθυστέρηση τα χρήματα για την απαλλοτρίωση (4,5 δισ. δραχμές) στην Τράπεζα της Ελλάδας και ορίστηκε και υπόλογος, ο οποίος επρόκειτο να καλέσει τους δικαιούχους για να εισπράξουν την αποζημίωση. Στις αρχές του Ιούνη του 2004 ο υπόλογος έλαβε «άνωθεν» εντολή να σταματήσει η διαδικασία απόδοσης χρημάτων και δόθηκε εντολή για να ξεκινήσει η διαδικασία άρσης της απαλλοτρίωσης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου σε έκτακτη συνεδρίαση την 1η Ιούλη συζήτησε το θέμα και κάλεσε τους Νεοηρακλειώτες να διεκδικήσουν μαχητικά την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης, ώστε να αποτραπεί η τσιμεντοποίηση του κτήματος.

Σήμερα πρόκειται να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στην αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Φ. Πετραλιά. Την Πέμπτη στις 12 μ. θα δοθεί συνέντευξη Τύπου και το απόγευμα της ίδιας μέρα θα γίνει ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου στο χώρο του κτήματος, όπου θα αποφασιστούν κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ