Τετάρτη 7 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Και «προωθητές» της ευρωπαϊκής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής

Φτιάχνει 9μελή ομάδα «για τη στήριξη και διάδοση» όσων περιλαμβάνει η Διακήρυξη της Μπολόνια

Η συνέχεια και ένταση των ρυθμών εφαρμογής των ευρωπαϊκών αποφάσεων για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που οδηγούν στην κατάφωρη υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση των σπουδών, αποτελεί διακηρυγμένη προτεραιότητα της κυβέρνησης, που τώρα διορίζει και μια ομάδα «προωθητών» των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας (Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ενωσης), που κοινοποιείται προς όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ορίζεται μια 9μελής ομάδα, αποτελούμενη από πανεπιστημιακούς, εκπαιδευτικούς ΤΕΙ και υπεύθυνους ευρωπαϊκών προγραμμάτων των ιδρυμάτων, που θα έχει ως ρόλο «τη στήριξη και διάδοση των τριών προτεραιοτήτων: διασφάλιση της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, κύκλοι σπουδών στα ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αναγνώριση σπουδών (ECTS, Παράρτημα Διπλώματος, Europass, Στρατηγική της Λισαβόνας)».

Αυτές ακριβώς είναι οι προτεραιότητες που έθεσε η Διακήρυξη της Μπολόνια το 1999 και προωθούνται από τότε στο πλαίσιο της διαδικασίας διαμόρφωσης του λεγόμενου Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οταν μιλούν για «ποιότητα», εννοούν ένα σύστημα αξιολόγησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ στη βάση της συμμόρφωσής τους με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, οι «κύκλοι» είναι διάσπαση των σπουδών και ένταση των ταξικών φραγμών έτσι ώστε μόνο μια μικρή ελίτ να αποκτά ολοκληρωμένη Ανώτατη Εκπαίδευση και στο όνομα της «αναγνώρισης σπουδών» προωθούνται διαφόρων τύπων πιστοποιήσεις, κυνήγι διδακτικών μονάδων και ακριβοπληρωμένων ψευτοκαταρτίσεων.

Είναι γνωστό ότι οι αποφάσεις και οι στόχοι της Μπολόνια έχουν αμφισβητηθεί έντονα τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες που συμμετέχουν σ' αυτή τη διαδικασία από φορείς που αντιδρούν στη διάλυση και το ξεπούλημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι η κυβέρνηση προχωράει στον ορισμό «προωθητών» των ευρωπαϊκών αποφάσεων για να καμφθούν αυτές οι αντιδράσεις, να γίνουν πιο ευκολοχώνευτες οι αναδιαρθρώσεις που επιβάλλονται στο πλαίσιο του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου.

Το γεγονός αυτό στηλιτεύει με ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, τονίζοντας ότι το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει την αντιεκπαιδευτική ρότα και «αναγνωρίζοντας την απαξίωση στις συνειδήσεις των φοιτητών προς τις οδηγίες της ΕΕ για την ανώτατη εκπαίδευση, δημιουργεί ομάδα "πλασιέ", προωθητών όπως τους ονομάζει, για τη στήριξη και τη διάδοση των οδηγιών αυτών».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ», σημειώνει η ΠΚΣ, «έρχεται ουσιαστικά να συνεχίσει το έργο των προκατόχων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με μέτρα και νομοθετήματα για την εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ (Μπολόνια, Λισαβόνα) για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Αυτά δείχνουν τόσο το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ και οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, όσο και η πρόσφατη προσπάθεια για αναγνώριση των πτυχίων των διαφόρων ΚΕΣ (ιδιωτικά κολέγια) ως ισότιμα με τα πτυχία των πανεπιστημίων. Η υποβάθμιση των σπουδών και η ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης περνούν μέσα από τις τρεις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Προτάσσοντας, λοιπόν, την ανάγκη δημιουργίας Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημόσιας και Δωρεάν, η ΠΚΣ καταλήγει: «Δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και την εργασία. Καλούμε τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους να καταδικάσουν μέσα από τους συλλόγους τους, τα τμήματα και τις Συγκλήτους και αυτή την προσπάθεια των "προωθητών" - πλασιέ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ