ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΡΙΚΟΜΕΞ
Απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι

Στην τελική ευθεία η δίκη, αύριο αγορεύει ο εισαγγελέας

Με τις απολογίες των κατηγορούμενων για την κατάρρευση του εργοστασίου της ΡΙΚΟΜΕΞ στο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999 συνεχίστηκε χτες η δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Αύριο θα αγορεύσει ο εισαγγελέας Χρήστος Σατλάνης και την Παρασκευή αναμένεται να αρχίσουν τις αγορεύεις τους οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής και της υπεράσπισης.

Πρώτος απολογήθηκε χτες ο Νικόλαος Σχολίδης, ο οποίος είπε ότι η μοναδική ανάμειξή του στην κατασκευή του εργοστασίου ήταν η εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης το 1976. Ολες τις άλλες μελέτες, αλλά και την επίβλεψη της κατασκευής του εργοστασίου είχε ο αποθανών Μιχάλης Τσάσης. Την υπογραφή του στα στατικά της μελέτης του επόμενου χρόνου ο κατηγορούμενος τη δικαιολόγησε σαν εξυπηρέτηση στον Μ. Τσάση για φορολογικούς λόγους. Επίσης είπε ότι το εργοστάσιο της ΡΙΚΟΜΕΞ δεν το έχει επισκεφθεί ποτέ. Αναφερόμενος, τέλος, στο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για τα αίτια κατάρρευσης του εργοστασίου, είπε ότι διαφωνεί με τα συμπεράσματά του. Με δήλωσή προς το δικαστήριο ο συνήγορος της ΡΙΚΟΜΕΞ είπε ότι η εταιρεία αποδέχεται όλους τους ισχυρισμούς του Ν. Σχολίδη.

Ο Αλέξανδρος Δόβας είπε ότι η εμπλοκή του στο κτίριο του εργοστασίου ήταν η αναδιαρρύθμιση του ημιωρόφου. Αυτός έκανε την αρχιτεκτονική εργασία, ενώ στη ΡΙΚΟΜΕΞ πρότεινε τον Αδαμάντιο Βασιλάκη για τις εργασίες πολιτικού μηχανικού. Σύμφωνα με τον Αλ. Δόβα, την επίβλεψη του συγκεκριμένου έργου είχε ο τέταρτος των κατηγορουμένων Εμμανουήλ Κοτζαστράτης.

Ο Αδαμάντιος Βασιλάκης υποστήριξε ότι η μόνη συμμετοχή του στην υπόθεση ήταν η τεχνική μελέτη που έκανε και παρέδωσε στον Αλ. Δόβα, χωρίς στη συνέχεια να γνωρίζει αν υλοποιήθηκε και με ποιο τρόπο. Αναφερόμενος ακολούθως στο κτίριο είπε ότι δεν είχε κακοτεχνίες.

Ο Εμμανουήλ Κοτζαστράτης αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή του. Είπε ότι ο Αλ. Δόβας ήταν εργοδότης του αμέσως μετά την απόλυσή του από το στρατό, ενώ όταν έγινε ο σεισμός και βρέθηκαν στα ερείπια τα σχέδια του Δόβα η σύζυγός του εργαζόταν ακόμα στο αρχιτεκτονικό γραφείο Δόβα. Ο Εμ. Κοτζαστράτης δέχτηκε να καταθέσει σαν μάρτυρας μετά από παράκληση του Αλ. Δόβα και επειδή αισθανόταν υποχρέωση προς τον πρώην εργοδότη του και επειδή η γυναίκα του ήταν ακόμα υπάλληλός του. Τελικά, η αναφορά από τον Αλ. Δόβα στο απολογητικό του υπόμνημα πως ο Εμ. Κοτζαστράτης συμμετείχε στην επίβλεψη του έργου τον οδήγησε στο εδώλιο του κατηγορούμενου.

ΕΥΒΟΙΑ
Θάνατος αγωνιστή

«Εφυγε» από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 90 χρόνων, τη Δευτέρα 5.7.04 και κηδεύτηκε, χτες Τρίτη, ο «Τζαβέλας» της Αντίστασης, ο σ. Νίκος Κριάδης από την Αρτάκη.

Ο δικός μας μπαρμπα - Νίκος, άνθρωπος σεμνός, ήρεμος, σεβαστός από φίλους και αντιπάλους στην κοινωνία της Νέας Αρτάκης, όπου εγκαταστάθηκε μικρό προσφυγόπουλο και έζησε με τους, επίσης, πρόσφυγες γονείς του.

Στο εγερτήριο σάλπισμα του ΕΑΜ για τη λευτεριά της πατρίδας, την κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή, τη λαϊκή κυριαρχία, πήρε τ' όπλο κατά των γερμανοφασιστών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους, εντασσόμενος στον ΕΛΑΣ.

«Σύντροφε, Νίκο έφερες σε πέρας ό,τι αποστολή σου ανέθεσε το Κόμμα. Τον τίτλο του συντρόφου τον κατέκτησες με τα έργα σου», σημείωσε στον αποχαιρετισμό του ο Γιώργος Παντελής μέλος της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ. Εκανες το καθήκον σου, συνέχισε και πρόσθεσε: Εμείς οι κομμουνιστές, οι νεολαίοι της ΚΝΕ θα σ' έχουμε φωτεινό παράδειγμα στη συνέχεια του δύσκολου αλλά ωραίου αγώνα του Κόμματός μας. Στον αγώνα για την ανατροπή της σημερινής ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, της βαρβαρότητας του καπιταλισμού, μέχρι να εγκαθιδρυθεί μια άλλη κοινωνία, όπου οι εργαζόμενοι και ο λαός θα έχουν τον πρώτο λόγο, δε θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τη Σοσιαλιστική Κοινωνία. Συνεχίζουμε στα δικά σου χνάρια και στα χνάρια των δεκάδων, εκατοντάδων, χιλιάδων συντρόφων που 'δωσαν και τη ζωή τους σ' αυτό τον αγώνα. Με το ΚΚΕ για τη λαϊκή συσπείρωση στο Μέτωπο για τη λαϊκή εξουσία».

Στην κηδεία του παραβρέθηκαν ο Θαν. Παπάς γραμματέας της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, η Σοφία Ντούρου νομαρχιακή σύμβουλος Εύβοιας, ο προεδρεύων του Παραρτήματος Ν. Αρτάκης της ΠΕΑΕΑ Κ. Δελής, ο πρώην δήμαρχος Ν Αρτάκης Τηλ. Χατζηγιαννακέρης κ.ά.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Αμφιλοχίας και ο Δήμος διοργανώνουν, το Σαββατοκύριακο 10-11 Ιούλη 2004, εκδηλώσεις τιμής για τη μεγάλη μάχη της Αμφιλοχίας, που έδωσε η ΙΙΙ Μεραρχία του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών και κατέλαβε την πόλη της Αμφιλοχίας. Οι εκδηλώσεις αφιερώνονται στα 60 χρόνια της ΠΕΕΑ (Κυβέρνηση του Βουνού).

Για συμμετοχή στις εκδηλώσεις, τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν με αναχώρηση το Σάββατο 10.7.2004 ώρα 7.30 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος (πληροφορίες: 210.8234.296 και 8831.368).

-- Η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ (τραυματίες - ανάπηροι ΔΣΕ) και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Καρδίτσας διοργανώνουν, όπως κάθε χρόνο, εκδρομή - προσκύνημα στον αυχένα της Νιάλας των Αγράφων, όπου στις 12 Ιούλη 1947 «συναντήθηκαν», χτυπημένοι από φοβερή χιονοθύελλα, μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ και στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού και άμαχοι πολίτες. Το προσκύνημα θα γίνει την Κυριακή 18.7.04 με ανάβαση με αυτοκίνητα ΙΧ, αγροτικά κλπ. Πληροφορίες στα τηλ.: 24410/ 21946 και 81047 - υπεύθυνος Βασ. Φυτσιλής.

Μειώθηκε η ποινή του Ταϊλάν

Τη μείωση της ποινής του Ταϊλάν από 12 σε 4 μήνες αποφάσισε χτες το Τριμελές Εφετείο Θράκης, μετά από έφεση που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι του Κούρδου αγωνιστή. Το σκεπτικό των δικαστών ήταν πως ο Ταϊλάν, ο οποίος στις αρχές του περασμένου Απρίλη καταδικάστηκε από το Πλημμελειοδικείο του νομού με την κατηγορία της βοήθειας για παράνομη είσοδο στη χώρα τριών πρώην πολιτικών κρατουμένων και απεργών πείνας στην Τουρκία (στους οποίους πρόσφατα δόθηκε άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους), ενέργησε με στόχο να βοηθήσει τους διωκόμενους συντρόφους του, ώστε να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Ωστόσο, ο Ταϊλάν θα παραμείνει στη φυλακή και μετά την έκτιση της ποινής του, καθώς εκκρεμεί η απόφαση του Αρείου Πάγου για την έκδοσή του στη Γερμανία, κατηγορούμενος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Η δίκη θα γίνει στις 3 Σεπτέμβρη.

ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
Αρχίζουν αύριο οι απολογίες

Αύριο ξεκινούν οι απολογίες των κατηγορουμένων για την υπόθεση του ΕΛΑ, ενώ χτες κατέθεσαν οι τελευταίοι μάρτυρες υπεράσπισης. Το δικαστήριο έδωσε μόλις μια μέρα για να προετοιμάσουν οι κατηγορούμενοι τις απολογίες τους. Πρώτος θα απολογηθεί ο Χρ. Τσιγαρίδας.

Στο μεταξύ χτες κατέθεσε ο Οδ. Κουμάτος, πρόεδρος του Σωματείου Λαϊκής Τέχνης, ο οποίος αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον Μ. Κασίμη, χαρακτηρίζοντάς τον δημόσιο υπάλληλο που κάθε άλλο παρά δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία είχε. Επίσης, κατέθεσε και ο Αλ. Κάτζης, ο οποίος γνώρισε τον Μ. Κασίμη ως πρόεδρος ενός συνδέσμου 120 κατασκευαστικών και εργολαβικών εταιριών.

Τελευταίος κατέθεσε ο δημοσιογράφος Γ. Βότσης, ο οποίος σημείωσε ότι είναι αδύνατον να πήρε το αυτοκίνητό του ο Μ. Κασίμης και να προβεί σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με κίνδυνο να υπάρξουν όχι ένας αλλά πολλοί αυτόπτες μάρτυρες που θα αναγνώριζαν το αυτοκίνητο. Ο Γ. Βότσης μίλησε και για το κλίμα τρομο-υστερίας και τις εξετάσεις που δίνει η πολιτική ηγεσία στους Αμερικάνους, οι οποίοι ασκούν πιέσεις. Αναφέρθηκε και στα Μεικτά Ορκωτά, σημειώνοντας ότι αποτελεί συρρίκνωση της δημοκρατίας, ενώ για την αποπολιτικοποίηση του πολιτικού εγκλήματος είπε ότι οδηγεί στη συρρίκνωση της λαϊκής κυριαρχίας. Τέλος, πρόσθεσε ότι θεωρεί δεδομένη τη λήξη της δράσης του ΕΛΑ το 1995 και αυτό το εξάγει και από την τελευταία προκήρυξη της οργάνωσης, καθώς και από το γεγονός ότι δεν υπήρξε κανενός είδους δράση από τότε.

Στα αξιοσημείωτα της χτεσινής συνεδρίασης είναι διάφορα τουλάχιστον ευτράπελα που είπε εισαγγελέας Ελ. Πατσής, όπως ότι η Μοσάντ είναι... ο Μαρξ και ο Στάλιν της εποχής μας!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ