ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Και «προωθητές» της ευρωπαϊκής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής

Φτιάχνει 9μελή ομάδα «για τη στήριξη και διάδοση» όσων περιλαμβάνει η Διακήρυξη της Μπολόνια

Η συνέχεια και ένταση των ρυθμών εφαρμογής των ευρωπαϊκών αποφάσεων για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που οδηγούν στην κατάφωρη υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση των σπουδών, αποτελεί διακηρυγμένη προτεραιότητα της κυβέρνησης, που τώρα διορίζει και μια ομάδα «προωθητών» των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας (Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ενωσης), που κοινοποιείται προς όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ορίζεται μια 9μελής ομάδα, αποτελούμενη από πανεπιστημιακούς, εκπαιδευτικούς ΤΕΙ και υπεύθυνους ευρωπαϊκών προγραμμάτων των ιδρυμάτων, που θα έχει ως ρόλο «τη στήριξη και διάδοση των τριών προτεραιοτήτων: διασφάλιση της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, κύκλοι σπουδών στα ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αναγνώριση σπουδών (ECTS, Παράρτημα Διπλώματος, Europass, Στρατηγική της Λισαβόνας)».

Αυτές ακριβώς είναι οι προτεραιότητες που έθεσε η Διακήρυξη της Μπολόνια το 1999 και προωθούνται από τότε στο πλαίσιο της διαδικασίας διαμόρφωσης του λεγόμενου Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οταν μιλούν για «ποιότητα», εννοούν ένα σύστημα αξιολόγησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ στη βάση της συμμόρφωσής τους με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, οι «κύκλοι» είναι διάσπαση των σπουδών και ένταση των ταξικών φραγμών έτσι ώστε μόνο μια μικρή ελίτ να αποκτά ολοκληρωμένη Ανώτατη Εκπαίδευση και στο όνομα της «αναγνώρισης σπουδών» προωθούνται διαφόρων τύπων πιστοποιήσεις, κυνήγι διδακτικών μονάδων και ακριβοπληρωμένων ψευτοκαταρτίσεων.

Είναι γνωστό ότι οι αποφάσεις και οι στόχοι της Μπολόνια έχουν αμφισβητηθεί έντονα τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες που συμμετέχουν σ' αυτή τη διαδικασία από φορείς που αντιδρούν στη διάλυση και το ξεπούλημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι η κυβέρνηση προχωράει στον ορισμό «προωθητών» των ευρωπαϊκών αποφάσεων για να καμφθούν αυτές οι αντιδράσεις, να γίνουν πιο ευκολοχώνευτες οι αναδιαρθρώσεις που επιβάλλονται στο πλαίσιο του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου.

Το γεγονός αυτό στηλιτεύει με ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, τονίζοντας ότι το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει την αντιεκπαιδευτική ρότα και «αναγνωρίζοντας την απαξίωση στις συνειδήσεις των φοιτητών προς τις οδηγίες της ΕΕ για την ανώτατη εκπαίδευση, δημιουργεί ομάδα "πλασιέ", προωθητών όπως τους ονομάζει, για τη στήριξη και τη διάδοση των οδηγιών αυτών».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ», σημειώνει η ΠΚΣ, «έρχεται ουσιαστικά να συνεχίσει το έργο των προκατόχων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με μέτρα και νομοθετήματα για την εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ (Μπολόνια, Λισαβόνα) για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Αυτά δείχνουν τόσο το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ και οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, όσο και η πρόσφατη προσπάθεια για αναγνώριση των πτυχίων των διαφόρων ΚΕΣ (ιδιωτικά κολέγια) ως ισότιμα με τα πτυχία των πανεπιστημίων. Η υποβάθμιση των σπουδών και η ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης περνούν μέσα από τις τρεις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Προτάσσοντας, λοιπόν, την ανάγκη δημιουργίας Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημόσιας και Δωρεάν, η ΠΚΣ καταλήγει: «Δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και την εργασία. Καλούμε τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους να καταδικάσουν μέσα από τους συλλόγους τους, τα τμήματα και τις Συγκλήτους και αυτή την προσπάθεια των "προωθητών" - πλασιέ».


Από αύριο τα μηχανογραφικά δελτία

Ξεκινά από αύριο Πέμπτη και ολοκληρώνεται την Τρίτη 20 Ιούλη η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΑΕΙ, ΤΕΙ και τις υπόλοιπες σχολές. Υπενθυμίζεται ότι μηχανογραφικό δελτίο καλούνται να υποβάλουν στις παραπάνω προθεσμίες και όσοι απέκτησαν την βεβαίωση πρόσβασης από προηγούμενο έτος και επιθυμούν, εφόσον δεν έλαβαν μέρος στις φετινές εξετάσεις, να είναι υποψήφιοι με την κατηγορία του 10% των θέσεων. Μαζί με το μηχανογραφικό δελτίο οι υποψήφιοι καταθέτουν επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που κατέχει ο υποψήφιος και φωτοτυπία της βεβαίωσης με τους βαθμούς πρόσβασης το οποίο επικυρώνεται από το μέλος που ελέγχει τα δικαιολογητικά μόνο με την επίδειξη του πρωτοτύπου.

Χτες, ολοκληρώθηκε η ανακοίνωση των βαθμολογιών, καθώς στάλθηκαν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι ονομαστικές μηχανογραφικές καταστάσεις με τις βαθμολογίες στα ειδικά μαθήματα και των αποφοίτων του δεύτερου κύκλου των ΤΕΕ που διαγωνίζονται για εισαγωγή στα ΤΕΙ. Στις εξετάσεις πήραν μέρος 26.796 απόφοιτοι του Β΄ κύκλου ΤΕΕ και το ποσοστό γραπτών κάτω από τη βάση στα εξεταζόμενα μαθήματα ξεπέρασε το 50%.

Μηχανογραφικό δελτίο για τις ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις των ΤΕΕ είχαν συμπληρώσει αρχικά 33.400 μαθητές και απόφοιτοι Β΄ κύκλου ΤΕΕ, ενώ οι θέσεις που τους αντιστοιχούν στα ΤΕΙ είναι 6.527. Και για μια ακόμα φορά, η εισαγωγή στα ΤΕΙ αποδεικνύεται δώρον άδωρον για τους μαθητές των ΤΕΕ, οι οποίοι αν και τυπικά έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε ειδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ, ουσιαστικά δεν μπορούν να το ασκήσουν, αφού η υποβαθμισμένη εκπαίδευσή τους μέσα από το διπλό σχολικό δίκτυο λύκειο - ΤΕΕ είναι απαγορευτική για τη συνέχιση των σπουδών.

Χαμηλές ήταν και οι επιδόσεις και των υποψηφίων που εξετάστηκαν στα ειδικά μαθήματα. Συγκεκριμένα, το ποσοστό γραπτών κάτω από τη βάση ήταν στο ελεύθερο σχέδιο 28,78%, στο γραμμικό 38,96%, αγγλικά 43,54%, γαλλικά 39,62%, γερμανικά 52,85%, ιταλικά 55,39%, ισπανικά 10,71%, αρμονία 55,28%, έλεγχος μουσικών ακουστικών ικανοτήτων 27,03%.


ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΕΜΠΩΝ
Επιστολή - ράπισμα των γονιών στο Συμβούλιο Εφετών

Την οργή των γονέων των 21 μαθητών που βρήκαν τραγικό θάνατο τον Ιούλη του 2003 στα Τέμπη προκάλεσε το βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας στις 23 Ιούνη και με το οποίο το έγκλημα των Τεμπών μετατρέπεται από κακούργημα σε πλημμέλημα για τους έξι κατηγορούμενους. Με την απόφαση του Συμβουλίου, οι κατηγορούμενοι για την εν ψυχρώ δολοφονία των μαθητών πέφτουν στα μαλακά, ανάμεσά τους και οι δύο συνιδιοκτήτες της υπερφορτωμένης νταλίκας, ο διευθυντής του εργοστασίου ξυλείας για λογαριασμό του οποίου μεταφερόταν το φορτίο και ένα ακόμη στέλεχος της ίδιας εταιρίας. Με ανοιχτή τους επιστολή, οι γονείς των μαθητών εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την απόφαση των Εφετών, στους οποίους καταλογίζουν συνυπευθυνότητα στη δολοφονία των παιδιών τους. Στη σχετική «ανοιχτή επιστολή με... ενδεχόμενο δόλο», όπως τιτλοφορείται, οι γονείς των αδικοχαμένων μαθητών, απευθυνόμενοι στα μέλη του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας, αναφέρουν ανάμεσα στα άλλα και τα εξής:

«Εσείς που έχετε αποφασίσει να χαρακτηρίσετε το έγκλημα των Τεμπών, τη μαζική αυτή δολοφονία των παιδιών μας, από κακούργημα σε πλημμέλημα, εσείς που δεν αναγνωρίζετε ενδεχόμενο δόλο στη συνειδητή, ψυχρά υπολογισμένη ενέργεια των ενόχων να βγάλουν στους δρόμους την κακοφορτωμένη, υπέρβαρη νταλίκα, με "κλέφτη" για την ταχύτητα, με διπλά τιμολόγια φορτίου, οδηγώντας χωρίς στάσεις για να έχει τα υπολογισμένα γι' αυτούς κέρδη. Εσείς που "δεν είδατε" το λεωφορείο "μαϊμού", που θεωρείτε την επιδίωξη του κέρδους σαν σκοπό που αγιάζει τα μέσα. Εσείς, λοιπόν, που νομίζετε ότι απονέμετε δικαιοσύνη... να ξέρετε ότι την ευθύνη για τη μετατροπή του εγκλήματος από κακούργημα σε πλημμέλημα την παίρνετε στην πλάτη σας...».

Και η ανοιχτή επιστολή καταλήγει: «Αλλά, εκτός από τους νόμους σας, υπάρχουν και οι άγραφοι νόμοι, το παράδειγμα της Αντιγόνης μας δείχνει το δρόμο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ