ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Οχι άλλο αίμα για τους εφοπλιστές

Το σύνθημα αυτό δόνησε χτες τον Πειραιά κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας των εργατοτεχνιτών. Προκλητική η στάση του υπουργού Ναυτιλίας

Με την κλιμάκωση των αγώνων τους τιμούν τους νεκρούς τους οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Μετά τη δυναμική προχτεσινή διαδήλωση στους δρόμους του Πειραιά, χτες το πρωί έδωσαν το «παρών» τους ακόμα πιο μαζικά και μαχητικά με νέα διαδήλωση που έγινε στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας τους που κήρυξαν τα ταξικά συνδικάτα. Την ένταση των αγώνων των εργατοτεχνιτών πυροδότησε το νέο έγκλημα στη Ζώνη, που έγινε την περασμένη Δευτέρα όταν δύο εργαζόμενοι έσκασαν σαν τα ποντίκια από διαρροή διοξειδίου του άνθρακα η οποία προκλήθηκε από την παντελή έλλειψη των μέτρων ασφαλείας στο επισκευαζόμενο πλοίο «ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ».

Αυτή ακριβώς η έλλειψη των μέτρων ασφαλείας είναι το δραματικό αποτέλεσμα της πλήρους αποδιοργάνωσης που έχει προκαλέσει στη Ζώνη, η πολιτική υπονόμευσης που ακολουθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ. Η ίδια πολιτική έχει εκτινάξει και τα ποσοστά ανεργίας στο 90%!

Οι απεργοί συναντήθηκαν στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά συγκροτώντας μια μαζική συγκέντρωση. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σ. Πουλικόγιαννης, μιλώντας στους απεργούς κατήγγειλε ότι «το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο» και επισήμανε ότι «ο δρόμος μας δε θα είναι εύκολος. Θα δώσουμε σκληρές μάχες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γινόμαστε μάρτυρες ενός διαρκούς εγκλήματος σε βάρος μας. Πρέπει να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας, για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας, για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης με σεβασμό στη ζωή μας». Στη συγκέντρωση χαιρέτισε και ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΜ Δ. Τσουμπρής.

Οι απεργοί στη συνέχεια έκαναν τη μαχητική πορεία τους στους δρόμους του Πειραιά, η οποία κατέληξε στο ΥΕΝ. Εκεί ήρθαν αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου πρόκληση από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη, ισοδύναμη με προσβολή των δύο νεκρών συναδέλφων τους.

Επί δύο περίπου ώρες οι εργατοτεχνίτες ψήνονταν στον ήλιο, βροντοφωνάζοντας «όχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους των εφοπλιστών» και συνθήματα ενάντια στην πολιτική που τους στερεί το ψωμί από το τραπέζι, όμως ο αρμόδιος υπουργός τούς αγνόησε αφού το... ενδιαφέρον του εστιάστηκε αλλού! Την πρώτη ώρα στο να ανακοινώσει...«σεμνά» και «ταπεινά», στους ναυτιλιακούς συντάκτες τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, δηλαδή τα νέα υπερκέρδη που εξασφάλισε η κυβέρνηση της ΝΔ για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, γι' αυτούς ακριβώς που σκοτώνουν τους εργάτες της Ζώνης! Και τη δεύτερη στο να... χαριεντίζεται στους διαδρόμους του υπουργείου!

Να σημειωθεί δε ότι η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη και ο υπουργός είχε ενημερωθεί γι' αυτή. Στη συνέχεια οι εργατοτεχνίτες αφού κατήγγειλαν αυτή την άθλια συμπεριφορά, αποχώρησαν από το υπουργείο, ανανεώνοντας το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις 15 του μήνα με νέα συγκέντρωση έξω από το ΥΕΝ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ι. Πατσιλινάκος ο οποίος μιλώντας στους εργαζόμενους, κατήγγειλε τη συμπεριφορά του υπουργού επισημαίνοντας ότι: «Εσείς ψήνεστε εδώ έξω στους 40 βαθμούς Κελσίου και αυτός μέσα χαριεντίζεται. Διάλογος με αυτούς τους όρους δεν μπορεί να γίνει. Αυτοί καταλαβαίνουν μόνο τη γλώσσα του αγώνα. Την επόμενη Πέμπτη θα είμαστε όλοι εδώ με κινητοποίηση για να πάρουμε απαντήσεις. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω».


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

ΠΑΜΕ
Τα κέρδη πυροδοτούν τα εγκλήματα

Τον θάνατο των 4 εργατών που χάθηκαν μέσα σε ένα διήμερο, καταγγέλλει η Εκτελεστική Γραμματεία και καλεί τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν τη ζωή τους

Τη «δολοφονία των τεσσάρων εργατών στο τελευταίο διήμερο», αποτέλεσμα της άγριας εκμετάλλευσης που υφίστανται οι εργαζόμενοι από τους εργοδότες, και της παντελούς έλλειψης μέτρων ασφαλείας, καταγγέλλει η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει σε όλη την εργατική τάξη της χώρας μας, τη δολοφονία των τεσσάρων εργατών στο τελευταίο διήμερο. Δύο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, ένας στη Λευκόπετρα Ημαθίας και ο τέταρτος στον Αλίαρτο Βοιωτίας.

Το νέο έγκλημα είναι αποτέλεσμα της άγριας εκμετάλλευσης που υφίστανται οι εργαζόμενοι από την εργοδοσία. Η εκμετάλλευση και το κυνήγι του κέρδους από τους πλουτοκράτες στέλνει, συχνά πυκνά, όπως και τώρα, στο θάνατο εργαζόμενους. Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τα ανύπαρκτα, τις περισσότερες φορές, μέτρα ασφάλειας, η ανεργία, τα άθλια μεροκάματα, είναι από τις βασικές αιτίες που μετατρέπουν σε σκλαβοπάζαρα και κρεματόρια τους χώρους δουλιάς. Και τώρα με την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και πριν με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να μετρούν νεκρούς και οι εργοδότες κέρδη.

Φτάνει πια! Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους αγωνιστικά να παλέψουν για την υπεράσπιση της ζωής τους και της σωματικής τους ακεραιότητας. Να εντείνουν τους αγώνες τους, για να βάλουν φρένο στην αντεργατική πολιτική. Να αντιπαρατεθούν μαζικά, αποφασιστικά, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτής της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής. Μέσα από τα συνδικάτα τους, συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ, να διεκδικήσουν μέτρα για την προστασία της ζωής τους. Για καλύτερη ζωή με ασφάλεια και δικαιώματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ