ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ούτε βήμα πίσω!

Η μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία και η μαχητική πορεία «τρομοκράτησε» κυβέρνηση και ξενοδόχους

Δυνατή «γροθιά» στην πολιτική αδιαλλαξίας των ξενοδόχων, στην προκλητική πολιτική υπεράσπισης των συμφερόντων των εργοδοτών που ασκεί η κυβέρνηση, στην τακτική του συμβιβασμού των πλειοψηφιών στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα, έδωσαν χτες οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής, που πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και μια μαζική και δυναμική πορεία στα γραφεία των ξενοδόχων, στη Βουλή και σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας. Μεγάλη πρόκληση αποτέλεσε η πρωτοφανής επιστράτευση με κυβερνητική εντολή εκατοντάδων αστυνομικών για την «προστασία» των γραφείων των ξενοδόχων και των ξενοδοχείων τους, από τους απεργούς!

Το μήνυμα της απεργίας ξεκάθαρο: Ο αγώνας κλιμακώνεται! Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συνεχίζουν και διεκδικούν: Υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, 1.100 ευρώ βασικό μισθό, πλήρη και σταθερή εργασία, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης κλπ. Οι νέες κινητοποιήσεις θα αποφασιστούν μετά τη συνάντηση που αναγκάστηκαν να ορίσουν οι ξενοδόχοι με τα σωματεία την ερχόμενη Τρίτη, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων.

Δεκάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι πρωτοβάθμιων σωματείων της Αθήνας, που συσπειρώνονται στις γραμμές του ΠΑΜΕ, εκδήλωσαν με την παρουσία τους την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους απεργούς. Οπως δήλωσαν σε όλους τους τόνους ο δίκαιος αγώνας των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι και δικός τους αγώνας.

Την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στον αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων εξέφρασε το ΚΚΕ. Από νωρίς το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας βρέθηκε στο ξενοδοχείο «Κάραβελ». Αντιπροσωπεία στελεχών του Κόμματος με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, παραβρέθηκε στη συγκέντρωση και στην πορεία των απεργών.

«Δεν υποχωρούμε, αν δε δικαιωθούμε»!

Η συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.00 το πρωί. Από το βήμα της συγκέντρωσης η Γεωργία Φλούδα, μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, τόνισε: «Η απεργία μας σημείωσε σημαντική επιτυχία. Από εδώ στέλνουμε το μήνυμα πως είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε, αυτά που μας στερούν. Θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας». Ο Μπ. Ντότσικας απεύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Συντονιστικού Σωματείων Ξενοδοχείων Αττικής.

Ο Θ. Κούτρας, μιλώντας στη συγκέντρωση εκ μέρους του ΠΑΜΕ, τόνισε: «Αποδείχτηκε, σημείωσε, ότι όταν οι εργαζόμενοι αποφασίσουν να αγωνιστούν, τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει. Γελάστηκαν όσοι πίστευαν ότι αυτός ο αγώνας θα ξεφούσκωνε γρήγορα. Δυνατά να συνεχίσουμε τον αγώνα, γιατί μόνο αυτός μπορεί να φέρει αποτελέσματα».

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν συνδικαλιστές εκπρόσωποι από τις Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Λογιστών, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Ηλεκτρολόγων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, εκπρόσωποι από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση», καθώς και εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους.

1.100 ευρώ βασικός μισθός

«Για τους ξενοδόχους πλούτη και χλιδή και για τους εργάτες μίζερη ζωή», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που φώναξαν οι απεργοί, ξεκινώντας την πορεία τους. Φτάνοντας έξω από τα, ζωσμένα με άνδρες της Αστυνομίας, γραφεία των ξενοδόχων, δυνάμωσαν τα συνθήματα: «Αυτή δεν είναι δημοκρατία, είναι μια νέα τρομοκρατία», «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στους ξενοδόχους κάνετε τις πλάτες». Στο δρόμο γράφεται το σύνθημα: «1.100 ευρώ βασικό μισθό».

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών επέδωσε στον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων κ. Τσακίρη το «κύπελλο» της πρόκλησης και της αδιαλλαξίας. Η κίνηση ήταν συμβολική και όπως τόνισε ο Χρ. Κατσώτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, αυτό το κύπελλο το κέρδισαν οι ξενοδόχοι με τις άθλιες εργασιακές σχέσεις που έχουν επιβάλει στα ξενοδοχεία, τους εξευτελιστικούς μισθούς.

Δεύτερη «συμβολική» στάση έγινε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Το σύνθημα «1.100 ευρώ βασικός μισθός. Ο αγώνας συνεχίζεται», γράφτηκε με σπρέι μπροστά στα σκαλιά της εισόδου. «Μέσα σ' αυτά τα ξενοδοχεία σχεδιάζονται από πολιτικούς και το μεγάλο κεφάλαιο οι επόμενες σκηνές στο έργο: εργαζόμενοι δίχως δικαιώματα, εργαζόμενοι χωρίς κατακτήσεις. Εξω από αυτά τα ξενοδοχεία είναι σήμερα η τιμή και η αξιοπρέπεια των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Εξω από αυτά τα ξενοδοχεία υπάρχει η αντίσταση των εργατών του κλάδου, υπάρχει η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, υπάρχουμε όλοι εμείς. Ούτε βήμα πίσω. Πάμε γι' αυτό που μας αξίζει», τόνισε ο Ν. Παπαγεωργίου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο «Μετροπόλιταν».

Η πορεία έφτασε στη Β. Σοφίας όπου η αστυνομία με κλούβες είχε αποκλείσει το δρόμο προς τη Βουλή. Οι απεργοί έκαναν επιτόπου στροφή και κατευθύνθηκαν στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα», όπου παρέμειναν φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα, ενώ αντιπροσωπεία επέδωσε το ψήφισμα στα κόμματα της Βουλής.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ

Μάχη από τα χαράματα

Ωρα: 6.30 το πρωί. Απεργοί ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν πάρει θέση έξω από τις πόρτες των ξενοδοχείων για την περιφρούρηση της απεργίας. «Κάραβελ», «Λίδρα Μάριοτ», «Τιτάνια», «Μεγάλη Βρετανία», «Μετροπόλιταν», «Ιντερκοντινένταλ», «Αθενς Πλάζα» και σε πλήθος ακόμα ξενοδοχείων της Αθήνας, οι πόρτες σφραγίστηκαν από τους απεργούς. Δίπλα και μαζί με τους απεργούς έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας συνδικαλιστές και εργαζόμενοι πρωτοβάθμιων σωματείων της Αθήνας, που συσπειρώνονται στις γραμμές του ΠΑΜΕ. Εμπρακτα εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων για ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς, για αμοιβές που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες.

Η αποφασιστικότητα και η δυναμικότητα των απεργών και των υπόλοιπων εργαζομένων, «τρομοκράτησε» τους ξενοδόχους, που σε πολλές περιπτώσεις επιστράτευσαν την αστυνομία για να πάρει κατασταλτικά μέτρα. Εκφόβισαν εργαζόμενους. Δεν τα κατάφεραν. Η χτεσινή μάχη έξω από τις πόρτες των ξενοδοχείων γέμισε με δύναμη και κουράγιο τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Η συμμετοχή στην απεργία ήταν μεγαλύτερη από την προηγούμενη φορά.

Στο πλευρό των απεργών στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» βρέθηκε από τα χαράματα ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, για να εκδηλώσει τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους.

Κλούβες και άνδρες της Αστυνομίας στήθηκαν από νωρίς στο ξενοδοχείο «Λίδρα Μάριοτ», και στο «Ιντερκοντινένταλ», προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Η αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν επέτρεψε παρέμβαση της αστυνομίας.

Λίγο πριν τις 9 το πρωί οι απεργοί από το ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ» έφυγαν για να ανταμώσουν με τους συναδέλφους τους στο «Λίδρα Μάριοτ». Οι απεργοί ενώνονται μπροστά στην κεντρική είσοδο του ξενοδοχείου. Τα συνθήματα πέφτουν βροχή: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», «1.100 ευρώ βασικό μισθό, γιατί αλλιώς τον Αύγουστο θα είμαστε εδώ».

Στη συνέχεια οι απεργοί πήραν το δρόμο για την πλατεία Κλαυθμώνος.

Αστυνομία, αστυνομία παντού...

Κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ γύρω από τα ξενοδοχεία. Αστυνομικοί προπηλάκισαν τον βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα

Στις διαταγές των ξενοδόχων τέθηκε χτες με εντολή της κυβέρνησης, η Ελληνική Αστυνομία! Η παρουσία εκατοντάδων αστυνομικών από το πρωί στα ξενοδοχεία, στα γραφεία των ξενοδόχων και κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά ότι η κυβέρνηση κόπτεται μόνο για τα συμφέροντα των ξενοδόχων και όχι των εργαζομένων!

Ο «ζήλος» που επέδειξε η αστυνομία ήταν τέτοιος, που άνδρες της, έξω από τα γραφεία των ξενοδόχων, δε δίστασαν να προπηλακίσουν τον βουλευτή του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα, όταν προσπάθησε να διευκολύνει τη δουλιά δημοσιογράφων, στους οποίους η αστυνομία, έβαζε εμπόδια! Το γεγονός καταγγέλθηκε έντονα από τους συνδικαλιστές του κλάδου στους απεργούς, οι οποίοι απάντησαν με το σύνθημα «η τρομοκρατία δε θα περάσει».

Η χτεσινή μέρα επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά ότι «τρομοκράτης» για την κυβέρνηση είναι η εργατική τάξη όταν αγωνίζεται για τα αιτήματά της. Σε όλα τα ξενοδοχεία από νωρίς το πρωί άνδρες της αστυνομίας με περιπολικά «έκοβαν» βόλτες, σε περίπτωση που χρειαστεί να παρέμβουν. Εξω από το ξενοδοχείο «Λίδρα Μάριοτ» δεν έλειψαν και οι κλούβες. Στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» κατά τη διάρκεια της περιφρούρησης, εμφανίστηκε μέσα από το ξενοδοχείο ο διοικητής του Τοπικού Αστυνομικού Τμήματος, Α. Νέζης, με πολιτικά, προκειμένου να υπερασπίσει την εργοδοσία. Ο διοικητής αποκαλύφθηκε όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας ζήτησε τα στοιχεία του. Ηταν τέτοιος ο ζήλος του διοικητή που έσπευσε να φτάσει στο ξενοδοχείο και να πάρει εντολές, που δεν πρόλαβε να φορέσει ούτε τη στολή του, κατήγγειλαν χαρακτηριστικά οι απεργοί.

Δεκάδες άνδρες των ΜΑΤ στήθηκαν από νωρίς έξω από τα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων στη Σταδίου, αλλά και στους γύρω δρόμους. Διμοιρίες των ΜΑΤ έπαιρναν θέση έξω από κάθε ξενοδοχείο, από το οποίο περνούσε η πορεία. Κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει από νωρίς την οδό Β. Σοφίας, αποκλείοντας την πρόσβαση προς τη Βουλή.

Με την ταυτότητα στο στόμα!

Γεύση των νέων μέτρων της «τρομοφοβίας», εκτός από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους πήραν χτες και δημοσιογράφοι. Ετσι, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης στην Ενωση Ξενοδόχων, προσπάθησε να απαγορεύσει στην δημοσιογράφο του «Ρ» την είσοδο στην Ενωση, όπου εκείνη την ώρα γινόταν η παράσταση διαμαρτυρίας συνδικαλιστών. Η επίδειξη της ταυτότητας της ΕΣΗΕΑ δεν ήταν αρκετή, καθώς ο αστυνομικός ζήτησε και την αστυνομική ταυτότητα, για να γίνει, όπως είπε, ταυτοπροσωπία, ώστε να εξακριβωθεί ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο! Λίγο ακόμα και θα ζητάνε να κυκλοφορούμε με την ταυτότητα στο στόμα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ