ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΚΕΝΗ
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Πάρ' τον ένα και χτύπα τον άλλο

Του Γιάννη Ιωάννου, από το ΕΘΝΟΣ
Του Γιάννη Ιωάννου, από το ΕΘΝΟΣ
Ταιριάζει γάντι σε σοσιαλδημοκράτες και νεοφιλελεύθερους, έτσι όπως αποτυπώνονται - έστω και αποσπασπατικά - διάφορα αποτελέσματα των πολιτικών τους.

Αποτελέσματα που έρχονται να βεβαιώσουν πως κάθε πολιτική, σε οποιονδήποτε τομέα, που ασκείται με κυρίαρχο στοιχείο την υπηρέτηση των μονοπωλιακών κερδών, δεν μπορεί παρά να είναι εν τέλει αντιδραστική.

Το γεγονός ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση αρπάζεται από τη νίκη της Εθνικής ποδοσφαίρου για να εξασφαλίσει παράταση στην «περίοδο χάριτος» δεν κρύβει ούτε ότι στο κρίσιμο ζήτημα της ανεργίας πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες, όπως η προκάτοχή της, ούτε ότι το γενικευμένο φακέλωμα καλά κρατεί.

Τα γκέτο στη Γαλλία δε δημιουργήθηκαν τώρα που κυβερνά η «δεξιά».

Και για τους μισθούς των Αμερικανών εργατών δεν ευθύνεται μόνο ο Μπους. Αν σωστά θυμόμαστε, και σωστά θυμόμαστε, η κ. Δαμανάκη είχε εντάξει τον Κλίντον στις δυνάμεις της νέας Αριστεράς, ε;

Εν τέλει, όλοι μαζί ένα μοντέλο υπηρετούν. Αυτό ακριβώς που θεωρεί αυτονόητο πως τα «απείθαρχα» παιδιά πρέπει να «σωφρονίζονται» με το ραβδί!

Το «σύντομο καλοκαίρι» που περιγράφεται στις «υπογραμμίσεις», δυστυχώς, δεν αφορά την πραγματική ζωή.

Σημείωση εκτός θέματος: στα ψιλά και ασχολίαστα περνούν τα γεγονότα στην ΑΕΚ. Θυμίζει το «όταν χορεύουν τα βουβάλια». Παντέρμη ΑΕΚ... Να περπατάς στη Φιλαδέλφεια και στη θέση του γηπέδου να βλέπεις μια τρύπα. Κι αναγκαστικά να σκέφτεσαι: τι νογάει από χούγια πρόσφυγα ο... Κούγιας;


ΜΟΝΤΕΛΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: «Η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου προκαλεί από την Κυριακή αισθήματα γενικευμένης ευφορίας στην κυβέρνηση καθώς ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του πιστώνονται μια επιτυχία για την οποία ελάχιστη συμβολή είχαν, αλλά ωφελούνται πολλαπλώς αφού επιμηκύνεται η περίοδος χάριτος η οποία είχε αρχίσει να εκπνέει» (Το πρώτο θέμα στο «ΒΗΜΑ»).

ΓΑΛΛΙΚΟ: «Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γαλλία ζουν σε αστικά γκέτο, μαραζώνοντας εξαιτίας του κοινωνικού αποκλεισμού, της βίας, των φυλετικών διακρίσεων και του θρησκευτικού εξτρεμισμού, μέσα σε μια κοινωνία η οποία από πολλούς θεωρείται μοντέλο κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικών παροχών» (Το ρεπορτάζ του Γιώργου Γκοτσινά στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΕΓΓΛΕΖΙΚΟ: «Θατσερικότερος της... Θάτσερ αποδεικνύεται ο Εργατικός Τόνι Μπλερ, με 750.000 θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί επί ημερών του στο βιομηχανικό τομέα» (Το σχόλιο του Μωυσή Λίτση στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ: «Γεγονός είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη προσπερνά τους Αμερικανούς. Οι μέσες εβδομαδιαίες αποδοχές των εργαζομένων αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο μόλις κατά 1,7%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο του πληθωρισμού. Πού πάει λοιπόν η ανάπτυξη; Δεν είναι μυστικό: τα μετά φόρων εταιρικά κέρδη ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν φθάσει σε επίπεδα που δεν έχουμε συναντήσει από το 1929» (Το άρθρο του Paul Krugman/«BHMA»).

ΜΟΝΤΕΛΟ... ΡΕΠΠΑ: «Προχωρούμε άμεσα την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ με αιχμή του δόρατος την εξατομικευμένη παρέμβαση στους ανέργους, που θα γίνεται από τους εργασιακούς συμβούλους, σ' ένα πλαίσιο απόλυτα ελεγχόμενο για τα καθημερινά του αποτελέσματα (...) μετακινούμε σταδιακά το κέντρο βάρους της πολιτικής μας από την επιδότηση της ανεργίας στην επιδότηση της απασχόλησης» (Ο υπουργός Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλος στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΥΦΟΡΙΑΣ ΒΛΕΠΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ ΘΕΑΜΑΤΑ, ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΤΟΝ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΘΝΙΚΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ

Η ΧΩΡΑ: «ΝΑ ΣΕΒΕΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΣΑΣ»

Ο ΛΟΓΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΝΙΡΒΑΝΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΚΑΙ GREEK ΜΠΑΧΑΛΟ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΒΡΩΜΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Η ΝΙΚΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΛΛΑΣ ΟΛΕ, ΟΛΕ...

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΕΝΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΤΑ ΝΕΑ: ΧΡΥΣΗ ΚΕΡΚΙΔΑ - ΦΑΟΥΛ ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΜΥΡΙΑΔΕΣ ΓΚΟΛ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟ ΑΥΤΟΓΚΟΛ

Η ΑΥΓΗ: ΠΑΓΩΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟ «ΚΑΠΕΛΩΜΑ» ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΡΕΙΣ ΝΤΙΡΕΚΤΙΒΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΘΝΟΣ: 2.277 ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΟΧΙΚΩΝ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΣΥΝΤΑΞΗ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΙ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Πολύ σύντομο

«Κανέναν δεν έβλαψε λίγη χαρά, λίγη ελπίδα και πάνω απ' όλα αυτό το "σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας" σε μια Αθήνα (μια Ελλάδα), όπου όλα επιτρέπονται - όπου ξαφνικά δεν υπάρχουν κόκκινα και πράσινα φανάρια, λωρίδες κυκλοφορίας, απαγορευτικά σήματα, όπου ο "Ζητάς" αφήνει τους τρελαμένους πιτσιρικάδες που τον περικυκλώνουν να του ζωγραφίσουν χεβιμεταλάδικα σχέδια στη μοτοσικλέτα κι όπου η αξιότιμη κυρία του διπλανού διαμερίσματος εξυμνεί με αποκριάτικη ελευθεριότητα το "τιμημένο"» (ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Η αγία τριάδα

«Ο παπάς, ο δήμαρχος κι ο δάσκαλος... Οι διοργανωτές προσπάθησαν να φέρουν στα "μέτρα" τους την αυθόρμητη ανάγκη των πολιτών για πανηγυρισμούς, με μια εκδήλωση που θύμισε σχολική γιορτή της δεκαετίας του '60» (η Μαρία Νταλιάνη στα «ΝΕΑ»).

Για να μην ξεχνιόμαστε

«Κατ' ουσίαν στο "Ολυμπιακό αρχείο" θα συγκεντρώνονται πληροφορίες και για άτομα με λευκό ποινικό μητρώο» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

Γι' αυτό μόνον ένας νεκρός...

«Σε επιφυλακή θα βρίσκονται σήμερα (σ.σ. χτες) οι δήμοι, οι νομαρχίες και οι αρμόδιες υπηρεσίες για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς (...) σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς ο κίνδυνος να εκδηλωθεί πυρκαγιά είναι σήμερα ιδιαίτερα αυξημένος» (η είδηση στο «ΒΗΜΑ»).

Ολοταχώς στο ...μέλλον

«Η Βουλή των Λόρδων της Βρετανίας έδωσε χτες το ελεύθερο στους γονείς να σωφρονίζουν τα τέκνα τους διά της ράβδου, καταψηφίζοντας νομοσχέδιο που πρόβλεπε απαγόρευση των ξυλοδαρμών» (η είδηση στο «ΒΗΜΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ