ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σκαλκώτας, με Τσιτσάνη και δημοτικά

Ν. Σκαλκώτας
Ν. Σκαλκώτας
Δύο συναυλίες, αφιερωμένες στον κορυφαίο Ελληνα συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα, θα πραγματοποιηθούν στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του εξαίρετου δημιουργού, που στον τόπο του υπήρξε ο μεγάλος αδικημένος. Στις 16 Ιουλίου, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμπράττει με δύο έξοχους σολίστ, ερμηνεύοντας δύο μεγαλειώδη έργα. Με μαέστρο τον Βασίλη Χριστόπουλο και με τη σύμπραξη των καταξιωμένων σολίστ στο βιολί Σίμου Παπάνα και Γιώργου Δεμερτζή, η ΚΟΘ θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη το έργο «Κοντσέρτο για δύο βιολιά και ορχήστρα», που ο Ν. Σκαλκώτας άφησε ανολοκλήρωτο (δεν πρόλαβε να ενορχηστρώσει το δεύτερο μέρος του) και ολοκλήρωσε ο Κώστας Δεμερτζής. Γράφτηκε πιθανότατα τις μέρες των Δεκεμβριανών και είναι το πρώτο έργο νεοελληνικής κλασικής μουσικής που χρησιμοποιεί ρεμπέτικο θέμα (στο δεύτερο μέρος του ακούγεται το τραγούδι του Τσιτσάνη «Θα πάω κει στην Αραπιά»). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τη Συμφωνία αρ. 3, σε λα ελάσσονα, γνωστή και ως «Σκοτσέζικη» του Μέντελσον.

Στις 14 Αυγούστου, στο Ηρώδειο, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή, θα ερμηνεύσει τους «36 Ελληνικούς Χορούς», το γνωστότερο ίσως έργο του στην Ελλάδα, που επιβεβαιώνει την άποψη του Σκαλκώτα ότι τα ελληνικά δημοτικά τραγούδια πρέπει και μπορεί να γίνονται αντικείμενα θεματικής ανάπτυξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «36 Ελληνικοί Χοροί» δισκογραφήθηκαν για πρώτη φορά στο σύνολό τους, μόλις το 1990 από την Κρατική Φιλαρμονική Ορχήστρα Ουραλίων, με μαέστρο τον Β. Φιδετζή, ο οποίος και διηύθυνε την ΚΟΑ στην πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του κύκλου, στη Θεσσαλονίκη (28/1/1997).

Ο Βιζυηνός εμπνέει το θέατρο

Με «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού, θα περιοδεύσει το καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, καθώς έδωσε την πρεμιέρα του, στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας στο Αγρίνιο. Το διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού έγινε θεατρική παράσταση σε διασκευή - σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη και θα παρουσιαστεί σε μοναστήρια, ξωκλήσια, νησάκια, προαύλια εκκλησιών, στις φυλακές του Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρείο, εκεί όπου ο ποιητής άφηνε την τελευταία του πνοή το καλοκαίρι του 1896. Ο ποιητής έγραψε το «Αμάρτημα» το 1883 στο Λονδίνο και η υπόθεσή του αφορά πραγματικά γεγονότα που έζησε ο ίδιος σε μικρή ηλικία στη γενέτειρά του, τη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης.

Το ρόλο του Βιζυηνού ερμηνεύει ο Τάκης Χρυσικάκος και της μητέρας η Λουκία Πιστιόλα. Η απόλυτη προσήλωση της μητέρας στην άρρωστη Αννιώ και η αδιαφορία της για τα άλλα παιδιά της, η επιδείνωση της υγείας της κόρης, η εφιαλτική ατμόσφαιρα της νυχτερινής εκκλησίας, ο τραυματισμός του αφηγητή από τα λόγια της μητρικής προσευχής ζωντανεύουν μέσα από το μεστό και τραγικά κλιμακούμενο λόγο του Βιζυηνού.

Τη μουσική υπογράφει ο Νίκος Ξυδάκης, την εικαστική παρέμβαση ο Χρήστος Μπόκορος, τους φωτισμούς ο Δήμος Αβδελιώδης, τα κοστούμια η Αλεξία Θεοδωράκη, τη χορογραφία η Αγγελική Παπαδάτου. Συμμετέχουν, επίσης, ο Παναγιώτης Εξαρχέας και ο Θύμιος Κούκης. Στο ρόλο της μικρής Αννιώς, η Κατερίνα Λιάτσου.

Στη Νίκαια... με Καραγκιόζη

«Ελάτε να θυμηθούμε τα παλιά...». Αυτό το κάλεσμα απευθύνει ο δήμος Νίκαιας στους δημότες του, για να δουν και να χαρούν παραστάσεις Καραγκιόζη, σε δρόμους, πλατείες και παιδικές χαρές. Από αύριο μέχρι και τις 12 Σεπτέμβρη, μικροί - μεγάλοι, με ελεύθερη είσοδο, στις 9 μ.μ., μπορούν να απολαύσουν τον αξιαγάπητο και πανέξυπνο μακρυχέρη και καμπούρη ήρωα του θεάτρου σκιών.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής: 9/7, πλατεία Αγγελου Σικελιανού (παιδική χαρά), Ανω Νεάπολη. 13/7 πλατεία Παιδικής Στέγης. 15/7 πλατεία Χαλκηδόνας. 19/7 πλατεία Οσίας Ξένης. 20/7 πλατεία Αγίου Νικολάου. 23/7 παιδική χαρά (Αναλήψεως). 26/7 πεζόδρομος Κρατικού Νοσοκομείου. 27/7 πεζόδρομος Αγίου Γεωργίου. 29/7 πλατεία Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου. 2/8 πλατεία Κρήνης. 1/9 πλατεία Χαλκηδόνας. 6/9 πλατεία Δαβάκη. 9/9 παιδική χαρά (Μπελογιάννη). 12/9 πλατεία Αγίου Νικολάου. (Πληροφορίες στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου, 210.4906.021, 210.4919.947).

Λευκαδίτικες γιορτές Λόγου

Με την ποίηση, τη βιολογία και την ιστορία θα ασχοληθεί το Θ' Συμπόσιο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα πλαίσια των Γιορτών Λόγου και Τέχνης, που οργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας. Το συμπόσιο (17-18/7) (7 μ.μ.) στο Πνευματικό Κέντρο όσον αφορά στην ποίηση, θα ασχοληθεί με τον Οδυσσέα Ελύτη. Στο κεφάλαιο βιολογία θα εξεταστεί το τεράστιο και επίκαιρο θέμα «βιοηθική». Αναφορικά με την ιστορία το ειδικό θέμα που θα απασχολήσει τους συνέδρους είναι ο Ιωάννης και Σπυρίδων Ζαμπέλιος. Τις εργασίες του συμποσίου θα ανοίξει ο δήμαρχος Λευκάδας, Γεώργιος Γληγόρης. Εισηγητές θα είναι οι: Δημήτρης Χ. Σκλαβενίτης, Ανθούλα Δανιήλ, Κωνσταντίνος Σέκερης, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Γεώργιος Φαράντος, Δημήτρης Σπάθης, Χρήστος Σολδάτος, Γιάννης Κουμπουρλής.

Να σημειώσουμε ότι στα πλαίσια του συμποσίου θα απονεμηθεί, όπως κάθε χρόνο, το βραβείο Πέτρου και Νίτας Αργύρη, στον πρώτο μαθητή των λυκείων της πόλης της Λευκάδας (σχολικό έτος 2003-2004).

Αναβολή και ματαίωση

Το Ελληνικό Φεστιβάλ, με χτεσινή ανακοίνωσή του, επιβεβαίωσε τις φήμες για ματαίωση της παράστασης του θιάσου «Αριστοφάνης», ο οποίος επρόκειτο να ανεβάσει διασκευή του έργου του Ν. Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», στις 30, 31/7 στο Ηρώδειο. Οπως ανακοινώνει το Ελληνικό Φεστιβάλ, η παράσταση, η οποία θα ενταχθεί στο Φεστιβάλ του 2005, αναβλήθηκε «για τεχνικούς και καλλιτεχνικούς λόγους, που δεν κατέστη δυνατόν να ξεπεραστούν παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν. Η απόφαση της αναβολής βρίσκει σύμφωνους την παραγωγό εταιρία και τους καλλιτεχνικούς συντελεστές».

Το Φεστιβάλ ανακοίνωσε επίσης τη ματαίωση της δεύτερης συναυλίας του Νότη Μαυρουδή στις 2/8, επειδή τη βραδιά αυτή η Αθήνα θα υποδεχτεί την Ολυμπιακή Φλόγα στην Ακρόπολη, σε εκδήλωση που στηρίζει και το Φεστιβάλ.

Μουσικο-ποιητική βραδιά

Η ποίηση των Ανδρέα Κάλβου, Οδυσσέα Ελύτη και Γιώργου Σεφέρη σμίγουν με τη μουσική του Ηλία Ανδριόπουλου, μέσα από την «Ελληνική Τριλογία» του συνθέτη, που παρουσιάζεται σήμερα στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση θα παρουσιαστεί το τελευταίο έργο του συνθέτη πάνω στις «Ωδές» του Ανδρ. Κάλβου, που είναι ενορχηστρωμένο για συμφωνική ορχήστρα, χορωδία και με ερμηνευτή τον Τάση Χριστογιαννόπουλο. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστούν οι «Αργοναύτες», σε ποίηση Γ. Σεφέρη, με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά, και οι «Προσανατολισμοί» σε ποίηση Οδ. Ελύτη, με ερμηνεύτρια την Ιωάννα Φόρτη, ενώ ποιήματα από τα δύο τελευταία έργα θα διαβάσει επί σκηνής η Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο αρχιμουσικός Μίλτος Λογιάδης. Στη συναυλία θα πάρουν μέρος η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η Χορωδία της ΕΡΤ, η Χορωδία του ΟΤΕ και το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Δήμου Κορινθίων (μουσικοί και χορωδοί θα ξεπερνούν τα 220 άτομα).

Ο Γιώργος Πανουσόπουλος τέλειωσε τα γυρίσματα της νέας του ταινίας «Τεστοστερόνη» και το γιόρτασε με τους συνεργάτες του - καλλιτέχνες και τεχνικούς - με πάρτι στο Γκάζι. Το σενάριο και η μουσική της ταινίας (θα προβληθεί το χειμώνα στις αίθουσες) είναι του Αύγουστου Κορτώ. Παίζουν: Δήμητρα Ματσούκα, Ναταλία Δραγούμη, Δημήτρης Λιακόπουλος, Μπέτυ Λιβανού, Καίτη Παπανίκα, Γκιζέλα Ντάλι, κ.ά.

Περισσότεροι από 30 συγγραφείς, ποιητές, κριτικοί και πανεπιστημιακοί από 15 χώρες της Ευρώπης συμμετέχουν ως εισηγητές στο Ευρωπαϊκό Λογοτεχνικό Συνέδριο, που διοργανώνει (8-11/7) η Διεθνής Ενωση Κριτικών Λογοτεχνίας. Η πρώτη συνεδρία θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης (Αναπαύσεως 14α, Παιανία), όπου θα εγκαινιαστεί και εικαστική έκθεση. Οι εργασίες θα συνεχιστούν στο Μουσείο Βορρέ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ