Πέμπτη 8 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Βιζυηνός εμπνέει το θέατρο

Με «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού, θα περιοδεύσει το καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, καθώς έδωσε την πρεμιέρα του, στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας στο Αγρίνιο. Το διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού έγινε θεατρική παράσταση σε διασκευή - σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη και θα παρουσιαστεί σε μοναστήρια, ξωκλήσια, νησάκια, προαύλια εκκλησιών, στις φυλακές του Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρείο, εκεί όπου ο ποιητής άφηνε την τελευταία του πνοή το καλοκαίρι του 1896. Ο ποιητής έγραψε το «Αμάρτημα» το 1883 στο Λονδίνο και η υπόθεσή του αφορά πραγματικά γεγονότα που έζησε ο ίδιος σε μικρή ηλικία στη γενέτειρά του, τη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης.

Το ρόλο του Βιζυηνού ερμηνεύει ο Τάκης Χρυσικάκος και της μητέρας η Λουκία Πιστιόλα. Η απόλυτη προσήλωση της μητέρας στην άρρωστη Αννιώ και η αδιαφορία της για τα άλλα παιδιά της, η επιδείνωση της υγείας της κόρης, η εφιαλτική ατμόσφαιρα της νυχτερινής εκκλησίας, ο τραυματισμός του αφηγητή από τα λόγια της μητρικής προσευχής ζωντανεύουν μέσα από το μεστό και τραγικά κλιμακούμενο λόγο του Βιζυηνού.

Τη μουσική υπογράφει ο Νίκος Ξυδάκης, την εικαστική παρέμβαση ο Χρήστος Μπόκορος, τους φωτισμούς ο Δήμος Αβδελιώδης, τα κοστούμια η Αλεξία Θεοδωράκη, τη χορογραφία η Αγγελική Παπαδάτου. Συμμετέχουν, επίσης, ο Παναγιώτης Εξαρχέας και ο Θύμιος Κούκης. Στο ρόλο της μικρής Αννιώς, η Κατερίνα Λιάτσου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ