ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μεταλλαγμένα και σε Τύρναβο - Φάρσαλα!

Ανεξέλεγκτη πλέον η κατάσταση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ακόμη δύο κρούσματα γενετικώς τροποποιημένων σπόρων καλαμποκιού εντοπίστηκαν στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στις επαρχίες Τυρνάβου και Φαρσάλων Λάρισας, ύστερα από αυτά που εντοπίστηκαν πριν λίγες μέρες στο Νομό Τρικάλων. Το πρώτο κρούσμα γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού στο Νομό Λάρισας εντοπίστηκε σε καλλιέργεια έκτασης 100 στρεμμάτων του Τυρνάβου, από εισαχθέντα σπόρο της ποικιλίας «mitic». Το δεύτερο κρούσμα εντοπίστηκε στα Φάρσαλα σε δύο χωράφια του ίδιου παραγωγού, συνολικής έκτασης 40 στρεμμάτων, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν 150 περίπου καλά επιμολυσμένου σπόρου της ποικιλίας που είχε χρησιμοποιηθεί και στην επαρχία Τυρνάβου.

Τα καλαμπόκια στην επαρχία Φαρσάλων καταστράφηκαν από την εταιρία εισαγωγής των σπόρων, παρουσία γεωπόνων του Κέντρου Ελέγχου Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Λιπασμάτων (ΚΕΠΥΕΛ), ενώ άλλες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ακόμα μια περίπτωση παραγωγού που χρησιμοποίησε επιμολυσμένο σπόρο καλαμποκιού και αναμένει την καταστροφή της καλλιέργειάς του. Το γεγονός ότι στις δύο περιπτώσεις στις επαρχίες Τυρνάβου και Φαρσάλων η επιμόλυνση αφορά σπορομερίδες της ίδιας ποικιλίας καλαμποκιού κάνει πολλούς ν' ανησυχούν για το ενδεχόμενο χρήσης της συγκεκριμένης ποικιλίας και σε άλλες περιοχές του νομού, αλλά και της χώρας.

Τα δύο νέα κρούσματα γενετικώς μεταλλαγμένων σπόρων στη Θεσσαλία εντοπίστηκαν σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να δώσει κι άλλες άδειες κυκλοφορίας σε μεταλλαγμένα προϊόντα, όπως της αμερικανικής πολυεθνικής «Mossanto» και πρόκειται ξανά για καλαμπόκι με την κωδική ονομασία «ΝΚ 603». Υπενθυμίζουμε ότι σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατατέθηκε επισήμως πριν από λίγες μέρες και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση από το επόμενο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Κι όσον αφορά στη χώρα μας υπάρχει ιδιαίτερα «γόνιμο έδαφος» για τα μεταλλαγμένα προϊόντα, καθώς δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς για το αν και πού αλλού υπάρχουν, δεδομένου ότι οι έλεγχοι που γίνονται είναι αναποτελεσματικοί, αφού τα Κέντρα Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΥΕΛ) απλώς ασχολούνται με τη συγκέντρωση δειγμάτων...

ΚΚΕ
Παρέμβαση για το καλαμπόκι της Φλώρινας

Οι κομμουνιστές καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις με τα μεταλλαγμένα

Η παράνομη καλλιέργεια 300 στρεμμάτων με σπόρο μεταλλαγμένου καλαμποκιού στο νομό Φλώρινας είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης, στην οποία ανάμεσα στα άλλα σημειώνεται:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου (18/6/2004) και με βάση στοιχεία που επιβεβαιώθηκαν από το Κέντρο Ελέγχου Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ) Θεσσαλονίκης, καλλιεργήθηκαν στο Νομό Φλώρινας 300 στρέμματα με σπόρους γενετικά τροποποιημένου (μεταλλαγμένου) καλαμποκιού, εν αγνοία των αγροτών, ενώ δεν είναι γνωστό αν καλλιεργήθηκαν και άλλα (πέρα των 300) στρέμματα. Δικαιολογημένη είναι λοιπόν η έντονη ανησυχία των αγροτών και όχι μόνο, αφού από τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι η χώρα μας είναι "ξέφραγο αμπέλι" και εντελώς ανοχύρωτη απέναντι στον κίνδυνο των μεταλλαγμένων, δεδομένου ότι ήδη και πριν ακόμη ισχύσουν οι απαράδεκτες αποφάσεις της ΕΕ - έχουν εισαχθεί με ευθύνη των εταιριών και την έλλειψη μέτρων ελέγχου από την κυβέρνηση, μεταλλαγμένοι σπόροι και έχουν μάλιστα σπαρθεί».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

  • Αν αληθεύουν οι παραπάνω καταγγελίες και πόσα ακριβώς στρέμματα μεταλλαγμένου καλαμποκιού καλλιεργήθηκαν στο νομό;
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ούτως ώστε οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες να μη γίνονται εκ των υστέρων (όταν γίνει η σπορά), αλλά να γίνονται εκ των προτέρων κατά την εισαγωγή τους ή πριν εκτελωνιστούν αυτοί οι σπόροι;
  • Τι μέτρα πρόκειται να πάρει για να καταστραφούν οι καλλιέργειες με μεταλλαγμένο σπόρο, με παράλληλη αποζημίωση των αγροτών και γενικότερα τι άλλα μέτρα πρόκειται να πάρει για να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα;
ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΕΡΡΩΝ
Με τον αγώνα τους κέρδισαν τις αποζημιώσεις

Με το σπαθί τους κέρδισαν την αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστησαν στην παραγωγή τους το 2002 οι πατατοκαλλιεργητές των χωριών Ανω Βροντού και Ορεινή του Νομού Σερρών, οι οποίοι περικύκλωσαν προχτές με τα τρακτέρ το κτίριο της νομαρχίας, απαιτώντας την άμεση υπογραφή της διυπουργικής απόφασης που θα άνοιγε το δρόμο για την αποζημίωσή τους από τα ΠΣΕΑ. Αργά το μεσημέρι ενημερώθηκαν από τη νομαρχία ότι τα υπουργεία Γεωργίας και Οικονομικών έβαλαν τελικά την υπογραφή τους στην απόφαση που προβλέπει αποζημίωση για την απώλεια 6.000 τόνων πατάτας από τη σοδειά του 2002, που προσβλήθηκαν από περονόσπορο και καταστράφηκαν από τους παραγωγούς. Οι πατατοκαλλιεργητές προχώρησαν στη δυναμική κινητοποίηση ύστερα από αλλεπάλληλες κρούσεις στα αρμόδια υπουργεία να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την αποζημίωσή τους, οι οποίες, ωστόσο, μέχρι και χτες το μεσημέρι παρέμεναν χωρίς αποτέλεσμα.

Παρά τη δικαίωσή τους στο ζήτημα της αποζημίωσης, τα προβλήματα για τους παραγωγούς των Σερρών δε φαίνεται να τελειώνουν, αφού και η φετινή σοδειά θα είναι μειωμένη εξαιτίας προβληματικού σπόρου που εισήχθη από την Ολλανδία και πουλήθηκε στους 180 παραγωγούς από την ΕΑΣ Σερρών. Σύμφωνα με τους καλλιεργητές, ο σπόρος είτε ήταν «γερασμένος» είτε «άναψε» κατά τη μεταφορά του με κοντέινερς στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα πάνω από 4.500 στρέμματα να έχουν μηδενική παραγωγή, ενώ άλλα 1.500 στρέμματα θα έχουν απόδοση μειωμένη κατά 60% σε σχέση με πέρσι. Τις επόμενες μέρες αναμένεται η γνωμοδότηση από τη Διεύθυνση Γεωργίας σχετικά με το αν η απώλεια στην παραγωγή οφείλεται στην ποιότητα του σπόρου ή στους παγετούς που έπληξαν την περιοχή πριν από μερικούς μήνες, οι παραγωγοί ωστόσο δηλώνουν με βεβαιότητα ότι η καταστροφή οφείλεται στο σπόρο, αφού στην περιοχή έχουν ξαναϋπάρξει παγετοί, χωρίς όμως να προκληθούν καταστροφές τέτοιου μεγέθους.

Οι αλλεπάλληλες ζημιές στην παραγωγή έχουν φέρει σε απόγνωση τους πατατοκαλλιεργητές των Σερρών, οι οποίοι πάντως επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο πλήγμα στο εισόδημά τους προέρχεται από τις αθρόες εισαγωγές πατάτας που αφήνουν την εγχώρια παραγωγή να σαπίζει στις αποθήκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ