Πέμπτη 8 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μεταλλαγμένα και σε Τύρναβο - Φάρσαλα!

Ανεξέλεγκτη πλέον η κατάσταση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ακόμη δύο κρούσματα γενετικώς τροποποιημένων σπόρων καλαμποκιού εντοπίστηκαν στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στις επαρχίες Τυρνάβου και Φαρσάλων Λάρισας, ύστερα από αυτά που εντοπίστηκαν πριν λίγες μέρες στο Νομό Τρικάλων. Το πρώτο κρούσμα γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού στο Νομό Λάρισας εντοπίστηκε σε καλλιέργεια έκτασης 100 στρεμμάτων του Τυρνάβου, από εισαχθέντα σπόρο της ποικιλίας «mitic». Το δεύτερο κρούσμα εντοπίστηκε στα Φάρσαλα σε δύο χωράφια του ίδιου παραγωγού, συνολικής έκτασης 40 στρεμμάτων, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν 150 περίπου καλά επιμολυσμένου σπόρου της ποικιλίας που είχε χρησιμοποιηθεί και στην επαρχία Τυρνάβου.

Τα καλαμπόκια στην επαρχία Φαρσάλων καταστράφηκαν από την εταιρία εισαγωγής των σπόρων, παρουσία γεωπόνων του Κέντρου Ελέγχου Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Λιπασμάτων (ΚΕΠΥΕΛ), ενώ άλλες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ακόμα μια περίπτωση παραγωγού που χρησιμοποίησε επιμολυσμένο σπόρο καλαμποκιού και αναμένει την καταστροφή της καλλιέργειάς του. Το γεγονός ότι στις δύο περιπτώσεις στις επαρχίες Τυρνάβου και Φαρσάλων η επιμόλυνση αφορά σπορομερίδες της ίδιας ποικιλίας καλαμποκιού κάνει πολλούς ν' ανησυχούν για το ενδεχόμενο χρήσης της συγκεκριμένης ποικιλίας και σε άλλες περιοχές του νομού, αλλά και της χώρας.

Τα δύο νέα κρούσματα γενετικώς μεταλλαγμένων σπόρων στη Θεσσαλία εντοπίστηκαν σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να δώσει κι άλλες άδειες κυκλοφορίας σε μεταλλαγμένα προϊόντα, όπως της αμερικανικής πολυεθνικής «Mossanto» και πρόκειται ξανά για καλαμπόκι με την κωδική ονομασία «ΝΚ 603». Υπενθυμίζουμε ότι σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατατέθηκε επισήμως πριν από λίγες μέρες και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση από το επόμενο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Κι όσον αφορά στη χώρα μας υπάρχει ιδιαίτερα «γόνιμο έδαφος» για τα μεταλλαγμένα προϊόντα, καθώς δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς για το αν και πού αλλού υπάρχουν, δεδομένου ότι οι έλεγχοι που γίνονται είναι αναποτελεσματικοί, αφού τα Κέντρα Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΥΕΛ) απλώς ασχολούνται με τη συγκέντρωση δειγμάτων...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΕΙΣΒΟΛΗ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ στην ελληνική επικράτεια (2004-07-10 00:00:00.0)
Τα «μεταλλαγμένα»... (2004-06-20 00:00:00.0)
Εντείνονται τα ερωτήματα και οι ανησυχίες (2004-05-20 00:00:00.0)
Αρχισε η «εισβολή» των «μεταλλαγμένων»; (2004-05-18 00:00:00.0)
Απέτυχαν τα «μεταλλαγμένα» (2003-10-16 00:00:00.0)
Αθωράκιστοι στην ασυδοσία των μονοπωλίων (2001-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ