Πέμπτη 8 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
Εκρηξη τιμών το Μάη

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τους υπεύθυνους της ακρίβειας

Η άνοδος των τιμών στα προϊόντα των ελληνικών διυλιστηρίων που δεν είναι κατ' ανάγκη αποτέλεσμα των διεθνών τιμών του πετρελαίου και η κερδοσκοπία, οδήγησαν σε «έκρηξη» των εργοστασιακών τιμών, των τιμών δηλαδή με τις οποίες πωλούν οι βιομηχανίες τα εμπορεύματά τους προς τους εμπόρους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το Μάη που μας πέρασε, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία αυξήθηκε σε ετήσια δωδεκάμηνη βάση με ρυθμό 5,4%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο των τελευταίων ετών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τις περιόδους 2003 και 2002 σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη οι αντίστοιχες αυξήσεις ήταν 0,2% και 1,3%!

Μόνο μέσα στο Μάη, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο 0,6%, έναντι μειώσεων 0,4% και 0,2% που είχαν σημειωθεί τους αντίστοιχους μήνες του 2003 και 2002. Ετσι, από τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, τα οποία βέβαια δεν απεικονίζουν πλήρως την πραγματικότητα, αποκαλύπτονται οι ένοχοι της ακρίβειας που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα. Είναι το εμποροβιομηχανικό κύκλωμα που πυροδοτεί τις ανατιμήσεις, το οποίο βέβαια εκμεταλλεύεται και στηρίζεται στις πολιτικές της «ελεύθερης αγοράς».

Από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι οι τιμές αυξήθηκαν με ταχύτερους ρυθμούς στα εμπορεύματα των εξαγωγικών βιομηχανιών, σε σχέση με τις βιομηχανίες που παράγουν για εσωτερική κατανάλωση. Στις εξαγωγικές βιομηχανίες σε ετήσια βάση, από τον περσινό μέχρι το φετινό Μάη, σημειώθηκαν μεσοσταθμικές αυξήσεις 6,6%. Η άνοδος αυτή οφείλεται στην αύξηση κατά 28,9% των τιμών των βιομηχανιών που παράγουν ενεργειακά προϊόντα (διυλιστήρια), ενώ αύξηση 6,5% σημείωσαν οι τιμές στα αναλώσιμα καταναλωτικά αγαθά, 1% στα κεφαλαιουχικά αγαθά, 1,2% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά σημειώθηκε μηδαμινή μεταβολή.

Στις βιομηχανίες που παράγουν για την εσωτερική αγορά, η μέση ετήσια αύξηση τιμών ήταν 5%, έναντι αυξήσεων 1,4% και 1,8% που είχαν σημειωθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια. Η κατά 5% άνοδος του Γενικού Δείκτη οφείλεται στις ακόλουθες μεταβολές τιμών των επιμέρους κλάδων. Στα ενδιάμεσα αγαθά 4,7%, στα κεφαλαιουχικά αγαθά 2,4%, στα αναλώσιμα καταναλωτικά αγαθά 4,4%, στα ενεργειακά αγαθά 7,3%, ενώ μηδενική μεταβολή σημειώθηκε στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ