Πέμπτη 8 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Ετοιμάζουν το νέο «μπάσιμο»

Το πόσο... ομαλή είναι η λειτουργία της αγοράς διαπίστωσαν από κοινού χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ). Και ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε σειρά αξιώσεων των επιχειρηματιών σούπερ μάρκετ, τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, όσο και ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ Π. Παντελιάδης, περιορίστηκαν σε δηλώσεις που αφορούν τη δήθεν ομαλή λειτουργία της αγοράς και σε προπαγανδιστικές παρεμβάσεις του στιλ δεν υπάρχει κανένα κύμα ακρίβειας. Οι κυβερνώντες αντιμετώπισαν τα... προβλήματα του κλάδου με «πνεύμα κατανόησης» προεξοφλώντας ότι η επίλυσή τους θα δρομολογηθεί αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς.

Βέβαια, το βασικό ζητούμενο που απασχόλησε τη χτεσινή συνάντηση δεν είναι οι αναμενόμενες ανατιμήσεις, αλλά η απόφαση της κυβέρνησης, κάτω από την πίεση των πολυεθνικών, να καταργήσει και μάλιστα με νόμο ό,τι ρύθμιση μπορεί να υπάρχει στο θεσμικό πλαίσιο για την αγορά και να υπάρχει υποψία ότι μπορεί να ευνοεί τον... έλεγχο των τιμών. Κοινός στόχος της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων είναι όχι απλά η διευκόλυνση και ενίσχυση της πιο πλήρους ασυδοσίας του κεφαλαίου στην αγορά, αλλά η νομοθετική της κάλυψη άπαξ διά παντός. Γι' αυτό λοιπόν, τελευταία, άρχισαν να μιλούν για την αναγκαιότητα αλλαγής του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, ώστε οι μεγαλοεπιχειρηματίες να διαμορφώνουν κατά τη βούληση των συμφερόντων τους τις τιμές και τους όρους εμπορίας των αγαθών.

Την ώρα που είναι γνωστό ότι οι τιμές από τη βιομηχανία μέχρι το ράφι των σούπερ μάρκετ, διαμορφώνονται κάτω από το τραπέζι, αλλά και σε μυστικές συναντήσεις μεγαλοεπιχειρηματιών, είναι αδιανόητο να πιστέψει κανείς ότι η κυβέρνηση κόπτεται για το πώς θα συγκρατηθεί η κούρσα των ανατιμήσεων. Το βασικό της μέλημα είναι η διαμόρφωση ενός τέτοιου καθεστώτος, το οποίο θα λύνει τα χέρια και θα επιτρέπει τη συνεχή εναλλαγή της τακτικής που θα ακολουθούν οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου και ταυτόχρονα θα προσπαθεί να αμβλύνει - όσο είναι εφικτό βεβαίως - τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους οι συγκυριακές συμμαχίες των σουπερμαρκετάδων για την επικράτησή τους στην αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ