Πέμπτη 8 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κύμα αντιδράσεων

Από το Αιγαίο... ως το Ιόνιο Πέλαγος

Τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων των νησιών και μαζικών φορέων προκαλεί η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα πλοία, που απαιτούσαν το τελευταίο διάστημα οι εφοπλιστές και τελικά χτες επέβαλε η κυβέρνηση. Σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Τρίτη - πριν τις χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Ναυτιλίας - από μαζικούς φορείς της Λέσβου ύστερα από πρόσκληση της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση της κυβέρνησης. Οι φορείς του νησιού διαπιστώνουν ότι με πρόσχημα την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και με τη γνωστή επιχειρηματολογία υπέρ της ανταγωνιστικότητας, μόνο τα δύο τελευταία χρόνια, επιβλήθηκαν αυξήσεις που ξεπερνούν το 60%, ενώ την ίδια στιγμή η φορολογία στα πλοία μειώθηκε κατά 70%!

Στη σύσκεψη στην οποία εκτός από τη ΝΑΣ, συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο, εκπρόσωποι συνδικάτων, η Ομοσπονδία ΕΒΕ Λέσβου και άλλοι φορείς, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Β. Αιγαίου στην Περιφέρεια και στη Νομαρχία Λέσβου.

Οργισμένη όμως αντίδραση για το θέμα των εισιτηρίων εκφράζεται και από την πλευρά του Ιονίου Πελάγους. Σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Κεφαλονιάς του ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση για την εκχώρηση νέων σκανδαλωδών υπερπρονομίων προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σχετικά: «Η αύξηση του εισιτηρίου συμπιέζει ακόμα περισσότερο το εισόδημα των κατοίκων του νησιού μας και όλου του λαού, αποτελεί βόμβα ακρίβειας που θα μετακυλήσει το κόστος αυτό σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης και θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην ήδη αποκαρδιωτική τουριστική κίνηση λόγω της ανόδου του κόστους των διακοπών».

Και η ανακοίνωση της ΝΕ καταλήγει: «Αποτελεί ανάγκη να αναπτυχθεί ένα πλατύ κίνημα αντίστασης για να αποτραπούν αυτές οι αντιλαϊκές και αντεργατικές επιλογές. Η μόνη λύση προς όφελος των εργαζομένων βρίσκεται μέσα από τη δημιουργία Δημόσιου Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που θα αντιμετωπίζει τη συγκοινωνία σαν Δικαίωμα και Δημόσιο Αγαθό και όχι προνόμιο και μέσο πλουτισμού των εφοπλιστών».

Παράλληλα, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως οι εφοπλιστές λειτουργούν ως «κράτος εν κράτει» με τη συμπαράσταση της εφοπλιστόδουλης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους ώστε «να αποτρέψουν τα ασύδοτα αντιλαϊκά σχέδιά τους, να βάλουν φρένο στις ορέξεις της πλουτοκρατίας και στους πολιτικούς της εκφραστές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ