Τρίτη 18 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΥΔΟΤΕΣ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
Αρχισε η «εισβολή» των «μεταλλαγμένων»;
  • Στη Δράμα, εντοπίστηκαν 1.071 στρέμματα που σπάρθηκαν με «μεταλλαγμένους» σπόρους καλαμποκιού και υπάρχουν μικρότερα κρούσματα σε Λαμία, Ξάνθη και Καβάλα
  • Παρέμβαση της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ

Η απόφαση - εντολή των αρμόδιων υπηρεσιών για την καταστροφή της γενετικά μολυσμένης καλλιέργειας
Η απόφαση - εντολή των αρμόδιων υπηρεσιών για την καταστροφή της γενετικά μολυσμένης καλλιέργειας
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας Π. ΚΟΥΡΜΟΥΛΗ).--

Γενετικά τροποποιημένους σπόρους υβριδίων καλαμποκιού διοχέτευσε στην Ελλάδα μεγάλη πολυεθνική εταιρία με έδρα την Αμερική, με αποτέλεσμα στις αρχές Απρίλη πάνω από 100 αγρότες στην περιοχή της Δράμας να σπείρουν, χωρίς να το γνωρίζουν, τα χωράφια τους με τον επικίνδυνο και απαγορευμένο από την ελληνική νομοθεσία σπόρο. Τα «μεταλλαγμένα» υβρίδια ανακαλύφθηκαν σχεδόν τυχαία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που διενήργησαν δειγματοληπτικό έλεγχο σε καλλιέργειες, ενάμιση περίπου μήνα μετά τη σπορά. Συνολικά εντοπίστηκαν 1.071 στρέμματα σπαρμένα με μεταλλαγμένο υβρίδιο καλαμποκιού στο νομό της Δράμας, ενώ αντίστοιχες μικροκαλλιέργειες βρέθηκαν και σε άλλες πόλεις, όπου διακινήθηκε ο μεταλλαγμένος σπόρος, όπως η Λαμία, η Ξάνθη και η Καβάλα.

Οι γενετικά τροποποιημένη σπορομερίδα -πρόκειται για την ποικιλία υβριδίου «Ribera», ανθεκτική σε συγκεκριμένο τύπο φυτοφάρμακου- εισήχθη από την Αμερική, από την εταιρία «Pioneer Hi Bred Hellas AE» σε συσκευασίες των 25.000 σπόρων και διατέθηκε νόμιμα στο εμπόριο μέσω της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας και άλλων εξουσιοδοτημένων ιδιωτικών καταστημάτων. Το πιστοποιητικό των αμερικανικών υπηρεσιών που συνόδευε τη συγκεκριμένη παρτίδα, την εμφάνιζε «καθαρή» από γενετικές τροποποιήσεις. Ο έλεγχος, ωστόσο, που ακολούθησε, αποκάλυψε ότι τα υβρίδια παρουσίαζαν πρόσμειξη με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς σε ποσοστό πάνω από το όριο ανίχνευσης του 0,5%, το οποίο αποτελεί και το όριο ασφαλείας σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία για το σπόρο. Η πρόσμειξη οφείλεται σε επιμόλυνση των σπόρων κατά την παραγωγή τους στην Αμερική, από γειτονικές καλλιέργειες μεταλλαγμένων υβριδίων στο στάδιο της ανθοφορίας, αφού η γύρη από τις μεταλλαγμένες καλλιέργειες μπορεί να επιμολύνει τις συμβατικές ακόμα κι από απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων.

Με χτεσινό του έγγραφό προς τους καλλιεργητές, το Κέντρο Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων Δράμας (ΚΕΠΠΥΕΛ) επιβάλλει την άμεση καταστροφή των συγκεκριμένων καλλιεργειών. Το γεγονός ωστόσο ότι τα μεταλλαγμένα υβρίδια εμφανίζονταν από τη χώρα παραγωγής τους σαν «καθαρά» και έγιναν αντιληπτά ύστερα από δειγματοληπτικό έλεγχο και μάλιστα μετά τη σπορά τους, γεννάει τεράστια ερωτηματικά για τις δικλίδες ασφάλειας που εφαρμόζει η κυβέρνηση ώστε σε κάθε περίπτωση να αποτρέπεται το ενδεχόμενο να φτάσουν τα μεταλλαγμένα προϊόντα, μέσω της διατροφικής αλυσίδας, στο τραπέζι των καταναλωτών από την πίσω πόρτα. Είναι ενδεικτικό ότι στην περίπτωση που τα γενετικά τροποποιημένα υβρίδια ξέφευγαν από το δειγματοληπτικό έλεγχο, θα υπήρχε ο κίνδυνος να επιμολυνθεί μέσω της γύρης το σύνολο των συμβατικών καλλιεργειών στο νομό Δράμας, αφού στα τέλη Ιούνη ξεκινάει η ανθοφορία της συγκεκριμένης ποικιλίας υβριδίων καλαμποκιού.

Η καταστροφή των μεταλλαγμένων καλλιεργειών έχει ήδη ξεκινήσει, με τους παραγωγούς να ζητάνε άμεσα να αποζημιωθούν από την εταιρία που τους προμήθευσε τους σπόρους για τη ζημιά στη φετινή σοδειά τους και τις απώλειες στο εισόδημά τους. Οπως, όμως, καταγγέλλουν οι καλλιεργητές της Δράμας, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική πολυεθνική παραλίγο να τινάξει στον αέρα το σύνολο των συμβατικών καλλιεργειών στην περιοχή, παζαρεύει τώρα και το ύψος της αποζημίωσης, προσφέροντας μόλις το μισό από το ποσό των 40.000 δραχμών ανά στρέμμα που διεκδικούν οι παραγωγοί, για την ολική αποκατάσταση της ζημίας που υπέστησαν.

Κατηγορηματικό «όχι»

Με δεδομένη την ανακάλυψη γενετικά τροποποιημένου σπόρου καλαμποκιού και σε καλλιέργειες της Καβάλας, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ανακοίνωση που εξέδωσε την προηγούμενη βδομάδα η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, με την οποία καλεί το λαό της περιοχής να πει ένα κατηγορηματικό όχι στην καλλιέργεια και την κατανάλωση των μεταλλαγμένων. «Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την παραγωγή και την κατανάλωση των μεταλλαγμένων τροφίμων. Γι' αυτό στο Ευρωκοινοβούλιο καταψήφισε όλους τους σχετικούς κανονισμούς και οδηγίες, σε αντίθεση με όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν το σύνολο ή μέρος αυτού του νομοθετικού πλαισίου. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το κίνητρο για την παραγωγή και διάθεση των μεταλλαγμένων είναι η αύξηση των κερδών των πολυεθνικών, η κυριαρχία τους στην αγορά και η εξάρτηση λαών και χωρών» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΕ Καβάλας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ