Τρίτη 18 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΙΩΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ -ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Σύγχυση και αντιφατικές δηλώσεις

Σύγχυση γύρω από την πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων Ελλάδας και Τουρκίας δημιούργησαν οι αντιφατικές δηλώσεις του Σπ. Σπηλιωτόπουλου μετά τη συνάντηση που είχε χτες στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο ομόλογό του.

Η δραστική μείωση των (ΝΑΤΟικών) εξοπλιστικών προγραμμάτων μεταξύ των δύο χωρών, που αποτελεί αίτημα πολύχρονων αγώνων των δύο λαών, φαίνεται ότι μάλλον χρησιμοποιείται για να βελτιωθεί η «εικόνα» της Τουρκίας προκειμένου να αποσπάσει την πολυπόθητη ημερομηνία ένταξης το Δεκέμβρη, ενώ απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα.

Παρόλο, που όπως είπε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, «δεν επήλθε καμία συμφωνία» κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Βετζντί Γκιονούλ στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, ωστόσο δε δίστασε να διαφημίσει μια ασαφή εξαγγελία για περικοπές ύψους 10 δισ. δολαρίων που έγινε την περασμένη βδομάδα από την τουρκική κυβέρνηση. Αν και ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος παραδέχτηκε ότι για τις περικοπές στα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας «έχουμε μόνο δημοσιογραφικές πληροφορίες», ωστόσο ανέφερε ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει με ανάλογες περικοπές στο «δικό μας αναθεωρημένο εξοπλιστικό πρόγραμμα», το οποίο θα είναι έτοιμο στα τέλη Ιούλη. Ηδη, όπως ανέφερε, το ΓΕΕΘΑ ετοιμάζει την πρότασή του με στόχο την επίτευξη «μείωσης του προϋπολογισμού για τις δαπάνες έως και 25% σε πρώτη φάση στην επόμενη πενταετία».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η τουρκική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει περικοπές για την αγορά 145 ελικοπτέρων, περίπου 1.000 αρμάτων μάχης και 9 συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Από την άλλη, οι περικοπές που έχει «κατά νου» η ελληνική κυβέρνηση αφορούν τη ματαίωση κατασκευής μιας κορβέτας και την ακύρωση προμήθειας περίπου 150 τεθωρακισμένων αρμάτων μεταφοράς προσωπικού.

Σε άλλο σημείο, πάντως, των δηλώσεών του ο υπουργός Αμυνας άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων εντάσσεται και εξυπηρετεί τόσο την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας όσο και τις επιταγές της νέας τάξης. «Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι ένα επιχείρημα και για τις δύο πλευρές και βεβαίως ότι η νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την άμυνα και την ασφάλεια, απαιτεί πλέον νέες συνθήκες γύρω από τις οποίες συζητούνται και υλοποιούνται τα πράγματα αυτά», είπε χαρακτηριστικά ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος. Στην ερώτηση όμως αν αλλάζει η πολιτική της Αγκυρας απέναντι στην Ελλάδα, ο υπουργός είπε ότι «υπάρχουν ορισμένα θετικά στοιχεία, όμως θα θέλαμε τα στοιχεία αυτά να είναι συνεχή και όχι ευκαιριακά». Εκτίμησε ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά τον Δεκέμβρη και ανάλογα με την τύχη που θα έχει το αίτημα της Τουρκίας για την ένταξη στην ΕΕ. Μια μέρα νωρίτερα όμως, σε συνέντευξή του (στη ΝΕΤ) είχε πει ότι «ο εξ ανατολών κίνδυνος παραμένει η υπ' αριθμόν ένα απειλή».

Παράλληλα είχε αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι επίκειται αναθεώρηση του «ενιαίου αμυντικού δόγματος», εξαιτίας της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Χτες όμως, μετά και από συνάντηση που είχε με τον Κύπριο υπουργό Αμυνας Κυρ. Μαυρονικόλα, αναδιπλώθηκε λέγοντας ότι «ο ενιαίος αμυντικός χώρος ισχύει και ως πολιτική και ως δόγμα». Απλά, πρόσθεσε, μελετάται η νέα κατάσταση που δημιουργείται με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας «προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές εάν και όπου απαιτηθεί».

Και ευρωπαϊκή «διαχείριση κρίσεων»...

Στο μεταξύ, από σήμερα και μέχρι τις 27 του μήνα θα διεξαχθεί η τρίτη κατά σειρά Ασκηση Διαχείρισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας. Οπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο, η άσκηση CME 2004 θα επικεντρωθεί στο πώς η Ευρωπαϊκή Ενωση διαχειρίζεται κρίσεις με χρήση πολιτικών και στρατιωτικών μέσων(!), συμπεριλαμβανομένου και του συντονισμού αυτών. Η άσκηση είναι βασισμένη σε σενάριο αυτόνομης επιχείρησης της ΕΕ χωρίς προσφυγή σε μέσα και δυνατότητες του ΝΑΤΟ. Η άσκηση θα δοκιμάσει και αξιολογήσει μια σειρά διαδικασιών και δομών διαχείρισης κρίσεων καθώς και διαβουλεύσεων συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ιδέας επιχειρήσεων με σκοπό να βελτιώσει τις δυνατότητες της ΕΕ.

Το σενάριο της άσκησης προβλέπει μια επιχείρηση υπό την Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία απαιτεί την ανάπτυξη μιας πλήρους σειράς στρατιωτικών και πολιτικών δυνατοτήτων (π.χ. Στρατιωτικές Δυνάμεις, Αστυνομικά Στοιχεία, καθώς και νομικά και πολιτικής διοίκησης στοιχεία), ενώ αναγνωρίζεται η πρωταρχική αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διατήρηση της Διεθνούς Ειρήνης και ασφάλειας. Η άσκηση CME 04 θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες και στις εθνικές πρωτεύουσες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ