Τρίτη 18 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΧΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
Εξακολουθούν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά

Με νέες κινήσεις - λάδι στη φωτιά συνεχίζεται και από τις δύο πλευρές η διαμάχη Εκκλησίας της Ελλάδας και Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση εμφανίζεται «αισιόδοξη» ότι η πρωτοβουλία της θα έχει αίσιο τέλος.

Το περασμένο Σάββατο, δημοσιοποιήθηκαν επιστολές του πατριάρχη Βαρθολομαίου προς προς τους προκαθήμενους των Ορθόδοξων Εκκλησιών, με τις οποίες τους ενημερώνει ότι επέβαλε στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο τη «διακοπή κοινωνίας», γιατί προσπάθησε να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την αυθαίρετη ενσωμάτωση των επαρχιών του Οικουμενικού θρόνου (σ.σ. οι λεγόμενες «νέες χώρες») στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο μητροπολίτης Γουμενίσσης, ο οποίος δε μετείχε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με χτεσινή γραπτή δήλωσή του διαμαρτύρεται για την απόφαση της ΔΙΣ που προειδοποιεί όσους απείχαν αδικαιολόγητα, ότι αν επιμείνουν θα εφαρμοστεί σχετική διάταξη του καταστατικού χάρτη που προβλέπει ως και αντικατάστασή τους. Ο μητροπολίτης, αφού δηλώνει ότι σέβεται το συνοδικό πολίτευμα λειτουργίας της Εκκλησίας, σημειώνει ότι οι μητροπολίτες δεν είναι υπάλληλοι της Συνόδου και ότι ο αρχιεπίσκοπος προβαίνει σε «αντιθεσμική συμπεριφορά», αφού κατά καιρούς φέρνει θέματα που δεν εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη και βρίσκει τους Συνοδικούς απροετοίμαστους. Αναφέρει επίσης ότι θεωρεί νόμιμες τις απουσίες των μητροπολιτών από τη ΔΙΣ, γιατί νομιμοποιούνται από τη διευρυμένη Σύνοδο του Πατριαρχείου που «εναπέθεσε τις Κανονικές (και τις εξ αυτών συνταγματικές και νομικές) συνέπειες της ομοφώνου πράξεώς της, εφόσον ανήκουμε στο δικό του Κανονικό κλίμα».

Αλλά και από το άλλο «στρατόπεδο» συνεχίστηκε ο «πόλεμος». Προχτές Κυριακή ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας συλλειτούργησαν στη μητρόπολη Αθηνών, όπου ο δεύτερος «μνημόνευσε» μεταξύ άλλων και τους αναγνωρισμένους από το Πατριαρχείο Μόσχας αρχηγούς αυτοκέφαλων Εκκλησιών της Αμερικής και της Ιαπωνίας, τους οποίους όμως δεν αναγνωρίζει ο Οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος. Πάντως, Χριστόδουλος και Ηλίας απηύθυναν «εγκάρδιο χαιρετισμό» στο Βαρθολομαίο.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη. Μετά το τέλος της χτεσινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου είπε ότι συνεχίζεται η κυβερνητική πρωτοβουλία και ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι αυτή θα έχει αίσιο τέλος. Οσο για τις επιστολές του κ. Βαρθολομαίου, τις τοποθέτησε «πολύ προ», όπως είπε, της κυβερνητικής κυβερνητικής. Ομως οι επιστολές φέρουν ημερομηνία 9 Μάη 2004, δηλαδή μετά την επίσκεψη της υπουργού στο Φανάρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ