Τρίτη 18 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Εχθρός τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα

Από την εισηγητική ομιλία του Γιάννη Νάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ

«Η κατάλυση του διεθνούς δικαίου και των αρχών του ΟΗΕ, η σωρεία νόμων και πρακτικών που παραβιάζουν κατάφωρα δημοκρατικές κατακτήσεις, είναι πια γεγονός. Εχει πια συγκεντρωθεί πολύτιμη πείρα που αποκαλύπτει και σε δύσπιστους το ποιος είναι ο στόχος του ιμπεριαλισμού, άρα και ποιος πρέπει να είναι ο στόχος της πάλης των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων», τόνισε εισηγούμενος στη χτεσινή ημερίδα ο Γιάννης Νάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συμπληρώνοντας πως το ΚΚΕ έγκαιρα είχε επισημάνει τους κινδύνους από την τρομοκρατική δράση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ακολούθως σημείωσε: «Σήμερα ο "αντιτρομοκρατικός πόλεμος" χαρακτηρίζεται ως ο διαρκής 3ος παγκόσμιος πόλεμος. Η μαζική καλλιέργεια φόβου, ο αόρατος εχθρός της τρομοκρατίας "δικαιολογεί" την πλήρη αγνόηση του διεθνούς δικαίου, που είχε κατοχυρωθεί, όταν ο συσχετισμός δυνάμεων διεθνώς ήταν διαφορετικός, λόγω ύπαρξης του σοσιαλιστικού συστήματος. "Δικαιολογεί" την κατάργηση κάθε έννοιας ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας. Με βάση τη ρήση "όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας", κάθε χώρα που αντιστέκεται, που δε συμβιβάζεται, κάθε λαός που θέλει να ακολουθήσει το δικό του δρόμο και αγωνίζεται ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και τις συνέπειές της, έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού».

Οι εξελίξεις, τόνισε εν συνεχεία, δρομολογήθηκαν πολλά χρόνια πριν την 11η Σεπτέμβρη 2001. Από το 1990 ήδη επεξεργαζόταν η νέα στρατηγική των ιμπεριαλιστών, μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών, για την επέκταση των ορίων δράσης του ΝΑΤΟ, για την ανάγκη προστασίας της συμμαχίας από τις πράξεις «τρομοκρατίας» σε όλα τα μήκη και πλάτη. Η νέα «στρατηγική αντίληψη» που διακηρύχτηκε επίσημα στη συνέλευση για τα 50 χρόνια του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, τον Απρίλη του 1999, παραμέρισε πλήρως τον ΟΗΕ και έλυσε τα χέρια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από κάθε έλεγχο. Ο εχθρός πλέον και επίσημα είναι τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα.

Για το ρόλο της ΕΕ

Αναφερόμενος στην ΕΕ τόνισε πως σ' αυτή την κατεύθυνση συμμετέχει ενεργά, αφού ήδη από τον Οκτώβρη του 1999 στο Τάμπερε αποφάσισε τη δημιουργία «ενιαίου χώρου ελευθερίας - ασφάλειας και δικαιοσύνης», με τη δημιουργία ευρωστρατού και αστυνομικού εκστρατευτικού σώματος.

«Παρά τις αντιθέσεις που υπάρχουν - επισήμανε ο Γ. Νάκης - στη διακήρυξη της Πράγας του ΝΑΤΟ, διακηρύσσεται ότι "ΝΑΤΟ και ΕΕ μοιράζονται κοινά στρατηγικά συμφέροντα", ενώ με κοινή τους δήλωση ανοίγει ο δρόμος για πιο στενή πολιτική και στρατιωτική συνεργασία μεταξύ τους.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης η ΕΕ έκανε παραπέρα βήματα στρατιωτικοποίησής της, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Υιοθέτησε το δόγμα του προληπτικού πολέμου. Η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ αποτυπώνεται και στο σχέδιο συνταγματικής συνθήκης. Διαφωνίες επ' αυτών δεν υπήρξαν».

Οπως τόνισε αμέσως μετά, ο «αντιτρομοκρατικός πόλεμος» διεξάγεται και στο εσωτερικό των χωρών. Στις ΗΠΑ μπορούν ανεξέλεγκτα να συλλαμβάνουν υπόπτους χωρίς να δίνουν λογαριασμό, χωρίς επικοινωνία με δικηγόρους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ίδιο προχωρά και στην Αγγλία. Στη Γερμανία μελετούν τη χρήση των βασανιστηρίων και επίσημα, ενώ στις ΗΠΑ με το ίδιο πρόσχημα αίρονται οι περιορισμοί της CIA και άλλων υπηρεσιών για τη δολοφονία ξένων ηγετών ή άλλων που κρίνονται επικίνδυνοι για τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Κύμα αυταρχισμού στην ΕΕ...

Αναφερόμενος στα μέτρα αυταρχισμού στην ΕΕ στάθηκε στους νόμους που νομιμοποιούν το φακέλωμα, στη συνθήκη Σένγκεν που ενσωματώθηκε στο κοινοτικό δίκαιο, στην ενίσχυση του περιεχομένου και των μεθόδων δράσης της Ευρωπόλ, στην ενίσχυση της δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας, στην ίδρυση και λειτουργία Ευρωεισαγγελίας, στο νέο ευρωτρομονόμο, που μαζί με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης αναμένονται να προωθηθούν για επικύρωση από την ελληνική Βουλή.

Ακόμα, στις συμφωνίες μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής και έκδοσης, ακόμα και πολιτών της ΕΕ στις ΗΠΑ, ως ύποπτων ακόμη και για αδίκημα που δε διώκεται στη χώρα από την οποία ζητάται.

Ο Γ. Νάκης αναφέρθηκε και στην ένταση της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών ΕΕ - ΗΠΑ: όπως ότι η αναγνώριση και στα διαβατήρια θα γίνεται με βιομετρικά δεδομένα πλέον, ενώ τα προσωπικά δεδομένα ταξιδιωτών προς τις ΗΠΑ θα «ταξιδεύουν» νωρίτερα απ' αυτούς για έλεγχο και τυχόν απαγόρευση εισόδου!

...και στην Ελλάδα

«Την πορεία "άνθησης" των δημοκρατικών ελευθεριών - σημείωσε - τη βιώνουν οι εργαζόμενοι με την άγρια τρομοκρατία και στους τόπους δουλιάς.

Στο υπάρχον συνολικό οπλοστάσιο προστίθεται και η σημερινή "αντιτρομοκρατική" νομοθεσία. Παράλληλα διαμορφώνεται αντίστοιχα ένα κλίμα συσταλτικής ερμηνείας των όποιων δικονομικών εγγυήσεων παραμένουν.

Επίσης στο όνομα αντιμετώπισης της εγκληματικότητας η χώρα μας έχει φτάσει σε νέο ρεκόρ τον αριθμό του προσωπικού και το είδος των κατασταλτικών μηχανισμών που ενισχύονται με τεράστια υλικά μέσα.

Η ΝΔ προσθέτει και νέα, αστυνομικού χαρακτήρα, υπηρεσία "αγροτικής ασφάλειας", καθώς και νέο σώμα Δικαστικής Αστυνομίας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στα πλαίσια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας έχει δυναμώσει ο αντιλαϊκός προσανατολισμός των Σωμάτων Ασφαλείας και έχει ενταθεί η παρακολούθηση των εργατικών και άλλων λαϊκών οργανώσεων και φορέων.

Η χώρα μας ενόψει και με τη δικαιολογία της ασφαλούς τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων έχει μετατραπεί σε πεδίο ασκήσεων στρατιωτικο-αστυνομικών υπηρεσιών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, ενώ οι πράκτορές τους αλωνίζουν. Η χώρα μας δαπανά περίπου 1 τρισ. δρχ. (!) για την ασφάλεια των Αγώνων, έχοντας στο όνομά τους απλώσει ένα δίχτυ μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής, που όμοιό του δεν υπήρχε σε άλλη χώρα!».

Με τη σφραγίδα όλων

Ακολούθως υπογράμμισε την ευθύνη των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κυβερνήσεων που έβαλαν τη σφραγίδα τους σε τέτοιες εξελίξεις, που είχαν τη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας, μαζί και του ΣΥΝ.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ο καθένας από το πόστο του, πρωτοστάτησε στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής. Στη δικαιολόγηση, προώθηση και ψήφιση του αντιδημοκρατικού νομοθετικού οπλοστασίου. Ο ΣΥΝ, παρότι εμφανίζεται αντίθετος με τις αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις, συμφώνησε με τη στρατιωτικοποίησή της ΕΕ, που εκφράζεται με τη δημιουργία Ευρωστρατού και ευρωπαϊκού αστυνομικού εκστρατευτικού σώματος. Στήριξε το σχέδιο συνταγματικής συνθήκης που περιλαμβάνει το δόγμα του προληπτικού πολέμου και των στρατιωτικο-αστυνομικών επεμβάσεων, όπως φάνηκε κατά την ψηφοφορία στην Ευρωβουλή.

Η γενικότερη ενίσχυση και στήριξη που παρέχει στο ευρωενωσιακό ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα καθιστά την ηγεσία του κόμματος αυτού όχι μόνο ανίκανη να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, αλλά και συνυπεύθυνη στην επιβολή των μέτρων κατάλυσης των δημοκρατικών κατακτήσεων που συντελείται».

Ποιος γεννά τον τρόμο;

«Αποτελεί απλοποίηση - επισήμανε ο ομιλητής - αλλά και προσπάθεια παραπλάνησης η άποψη που καλλιεργείται ότι για την τρομοκρατία φταίει η φτώχεια. Η φτώχεια γεννάει την ταξική πάλη όχι την τρομοκρατία και μάλιστα με τις διαστάσεις και δυνατότητες που ισχυρίζονται οι ιμπεριαλιστές.

Ο προληπτικός πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, τι απέδωσε; Τον πολλαπλασιασμό των τρομοκρατικών ενεργειών και απειλών, τη μαζική καλλιέργεια φόβου, την ένταση των μέτρων σ' ένα φαύλο κύκλο για την αποτροπή τους.

Η χρήση της ατομικής βίας και τρομοκρατίας που δείχνει αυταπάτες για την αποτελεσματικότητα αυτών των ενεργειών, μόνο σαν αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας μπορεί να θεωρηθεί. Ως μορφή που αντικαθιστά τη μαζική λαϊκή πάλη, τη θέληση και δράση της εργατικής τάξης, της οργανωμένης λαϊκής πλειοψηφίας, είναι ξένη προς το εργατικό κίνημα, ενώ αξιοποιείται πολύμορφα από τους μηχανισμούς του ιμπεριαλισμού.

Η οργάνωση ή η διείσδυση και χειραγώγηση από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ τρομοκρατικών ομάδων ή οργανώσεων για πρόκληση τρομοκρατικών ενεργειών, είναι μέθοδος που κατά κόρον έχει χρησιμοποιηθεί.

Οι ΗΠΑ μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στήριξαν πολιτικά και οικονομικά μια σειρά τέτοιες οργανώσεις σε χώρες της Ευρώπης και στη δική μας».

Υπ' αριθμόν ένας τρομοκράτης είναι ο ιμπεριαλισμός, τόνισε αμέσως μετά ο ομιλητής, θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα όπως ποιος τροφοδοτούσε τον Μπιν Λάντεν, όταν στόχος ήταν η ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης του Αφγανιστάν; Ποιος ενίσχυσε τα δίκτυα αυτά και τη δράση τους μετά στην Τσετσενία και στο Κόσσοβο; Ποιος αποχαρακτήρισε τον ΟΥΤΣΕΚΑ και από τρομοκρατική δύναμη τον αναγόρευσε σε μαχητή της ελευθερίας; Ποιος τον τροφοδοτούσε με οπλισμό και εκπαίδευση κ.ά.

Μέτωπο πάλης και υπεράσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών

Το τρομοκρατικό νομοθετικό οπλοστάσιο, η ιμπεριαλιστική βία και ο πόλεμος θέλει να βάλει στο γύψο την ιστορική εξέλιξη, υπογράμμισε ο Γ. Νάκης, συμπληρώνοντας πως στόχος της αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας είναι το χτύπημα των λαϊκών κινημάτων που αγωνίζονται για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

Πίσω από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας επιχειρείται η συγκάλυψη της όξυνσης του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών κέντρων και χωρών, τόνισε και συμπλήρωσε:

«Είναι φανερό ότι η καταιγίδα των μέτρων που περιορίζουν δραστικά και τις λαϊκές ελευθερίες, υπακούουν στις σημερινές ανάγκες του καπιταλισμού. Δεν αποτελούν μια ιδιοτροπία των πολιτικών διαχειριστών της κρίσης του, που άλλωστε είναι όλων των αποχρώσεων.

Ο μονοπωλιακός καπιταλισμός, δηλαδή ο ιμπεριαλισμός, δεν έχει δημοκρατικές ευαισθησίες. Η διεύρυνση των ελευθεριών του κεφαλαίου ταυτίζεται με τον περιορισμό των ελευθερίων του λαού.

Ενα ισχυρό μέτωπο υπεράσπισης των δημοκρατικών κατακτήσεων μπορεί να αποκρούσει μέτρα, να βάζει εμπόδια στην υλοποίησή τους και πρέπει να δημιουργηθεί. Δεν μπορεί όμως να ακυρώσει την τάση του καπιταλισμού στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο, τη στροφή του στην πλήρη αντίδραση.

Γι' αυτό η αποτελεσματικότητα του αγώνα αυτού στη χώρα μας συνδέεται με τη γενικότερη ενίσχυση της αντιιμπεριαλιστικής - αντιμονοπωλιακής πάλης με τη συγκρότηση και πρόοδο του λαϊκού μετώπου.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, του ταξικού συνδικαλιστικού ρεύματος στο εργατικό κίνημα και γενικότερα, θεωρούμε ότι είναι αναντικατάστατοι παράγοντες στον αγώνα για την ανατροπή του περιορισμού και της καταστολής των δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού.

Πιστεύουμε ότι η πάλη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ελευθεριών και δικαιωμάτων του λαού μπορεί να είναι νικηφόρα μόνο αν κατευθύνεται στον περιορισμό και στην κατάργηση της εξουσίας του κεφαλαίου, μόνο αν συντάσσεται με τις κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις που βάζουν στόχο την ανατροπή του.

Το ΚΚΕ στα πλαίσια της πολιτικής του για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού - μονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου απευθύνει για άλλη μια φορά κάλεσμα συσπείρωσης και πάλης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Το κίνημα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού πρέπει να δυναμώσει. Να συμβάλλει με το εύρος, τον προσανατολισμό και τις πρωτοβουλίες του στην οργάνωση της συστηματικής ενημέρωσης και κινητοποίησης του λαού. Ενάντια στους συγκεκριμένους διεθνείς και εγχώριους κρατικούς, παρακρατικούς, στρατιωτικούς και άλλους τρομοκρατικούς μηχανισμούς που έχουν στηθεί και αναπτύσσονται συνεχώς».

Τέλος, ο Γ. Νάκης τόνισε πως μπορεί τα βέλη του ιμπεριαλισμού να στρέφονται στα μαζικά αντιιμπεριαλιστικά - αντιμονοπωλιακά κινήματα, καθώς ο ιμπεριαλισμός τον ίδιο ταξικό στόχο είχε πάντα, αλλά απέναντί του θα έχει τους λαούς που συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την ανάγκη πάλης και ανατροπής της βάρβαρης εξουσίας του κεφαλαίου σε κάθε χώρα, την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ