Τρίτη 18 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις

Ανοίγοντας τη χτεσινή ημερίδα ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος θύμισε ότι είχε προηγηθεί αντίστοιχη του Κόμματος το Γενάρη του 2001. Είχαμε διαβλέψει την πολιτική απόφαση των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων για περιορισμό των συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων, σημείωσε. Τόνισε ότι οι εξελίξεις είναι δυσάρεστες και η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει σε ό,τι αφορά στις ελευθερίες, στις κατακτήσεις και στον περιορισμό τους. Η αγανάκτηση που βιώνουν πλατιά λαϊκά στρώματα - υπογράμμισε - πρέπει να μετουσιωθεί σε γνώση και ενεργοποίηση για ένα καλύτερο αύριο.

Ο Γ. Πανούσης, καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, επισήμανε ότι τα περισσότερα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα στην ουσία είναι ρήτρες περιοριστικές των ελευθεριών. Οτι η τρομοκρατία υπονομεύει μεν τη δημοκρατία, αλλά η υπερβολική αντιτρομοκρατία μπορεί να την καταλύσει. Ακόμα, ότι οι σχετικοί «αντιτρομοκρατικοί» νόμοι επιχειρούν να αποπολιτικοποιήσουν την τρομοκρατία και να την καταλύσουν, χωρίς να την ερμηνεύσουν. Τέλος, ότι το δικαίωμα άμυνας στην τρομοκρατία δε σημαίνει επιστροφή στη βαρβαρότητα.

Η Μ. Μπόση, διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων, υπογράμμισε ότι πολύ πριν το χτύπημα στους δίδυμους πύργους της Ν. Υόρκης, η ΕΕ - από τη δεκαετία του 1990 ακόμα - προχώρησε σε πολλές «αντιτρομοκρατικές» ρυθμίσεις (π.χ., το «Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης», λόγω πιέσεων που δέχτηκε από τις ΗΠΑ, με τις οποίες και συμμορφώθηκε). Οτι η συνεργασία των δύο κέντρων συνεχίστηκε, εξελίχθηκε και οι διαφορές που υπήρχαν παλαιότερα σταδιακά εκλείπουν. Οτι καταργείται η έννοια του πολιτικού εγκλήματος και αναδεικνύεται κυρίαρχη η αντίληψη πως όλα τα εγκλήματα είναι ποινικά. Θύμισε ότι επί ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ υπογράφτηκε η συμφωνία με τις ΗΠΑ για την παράδοση εκεί υπόπτων για «τρομοκρατία». Κατέληξε ότι η αναβάθμιση των «αντιτρομοκρατικών» μέτρων αυξάνει την καταστολή και περιορίζει τις ελευθερίες του πολίτη.

Ο Δ. Κώνστας, καθηγητής Πανεπιστημίου, υπογράμμισε ότι μετά το 1990 είχαμε και έχουμε δραστικές δυσμενείς αλλαγές στις διατάξεις του λεγόμενου διεθνούς δικαίου και του τρόπου εφαρμογής τους. Θύμισε ότι οι ΗΠΑ αντιδρούν στη λειτουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και σημείωσε ότι έχει διαταραχτεί η ισορροπία μεταξύ της προστασίας από τρομοκρατικά χτυπήματα και της κατάλυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Χριστίνα Αντωνοπούλου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου, τόνισε ότι και οι εξουσιαστικοί μηχανισμοί ασκούν τρομοκρατία με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Οτι από την άλλη, η παράνομη τρομοκρατία, η ασκούμενη από περιθωριοποιημένες ομάδες - όσο αναποτελεσματική και επικίνδυνη κι αν είναι - έχει αιτίες ύπαρξης και μάλιστα στην πολιτική και στη δράση των κυρίαρχων δυνάμεων. Οτι πίσω από τις τρομοκρατικές ομάδες βρίσκονται οργισμένοι και εξαθλιωμένοι πληθυσμοί. Κατέληξε ότι για να καταπολεμήσουν τα κράτη της ΕΕ την τρομοκρατία, πρώτα πρέπει να καταπολεμήσουν τις πολιτικές που εφαρμόζουν...

Ο Αγγ. Ρεμπής, τέως εφέτης, ανέλυσε τις αποφάσεις που έλαβε στις 25/3/2004 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι οποίες βασικά επιτάσσουν την επίσπευση υλοποίησης παλαιότερων σχεδιασμών. Τούτοι συνεπάγονται όχι απλά περιορισμό, αλλά μέχρι και αναίρεση ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων των λαών της Ευρώπης.

Ο Κ. Ζηλάκος, έγκριτος δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», επισήμανε ότι το σύστημα θωρακίζεται και οικοδομούνται μηχανισμοί που αργά ή γρήγορα θα στοχεύσουν στις λαϊκές ελευθερίες. «Μάλιστα, όταν όλα αυτά συντελούνται σε ένα περιβάλλον διαρκώς αυξανόμενης και οξυνόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, είναι προφανές πού θα οδηγήσουν».

«Το ζήτημα της τρομοκρατίας είναι καθαρά πολιτικό», δήλωσε η Λ. Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι ως λαός δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τις «νομοθετικές φάκες», στις οποίες μπαίνουμε με τη συμμετοχή μας στην ΕΕ. Ο,τι ζούμε σήμερα ως τρομοκρατία είναι ένας ιδιωτικός στρατός, που συγκρούεται με έναν άλλο μισθοφορικό στρατό, που φορά εθνικό μανδύα, ενώ και οι δύο αιμοδοτούνται από τον ίδιο χρηματοδότη, πολυεθνικές εταιρίες, όπως η «Καρλάιλ Γκρουπ», συνέχισε, τονίζοντας ότι μένοντας στην ΕΕ και υποκύπτοντας στους νόμους και στις επιταγές της, υπογράφουμε την καταδίκη μας. Καταλήγοντας, επισήμανε τις ευρωεκλογές «ως χρυσή ευκαιρία για να δούμε ποιος είναι στ' αλήθεια τρομοκράτης και πώς με την ψήφο και τη δράση μας μπορούμε να τον τρομοκρατήσουμε».

Ο Δ. Δήμου, αντιστράτηγος ε.α., στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι η τρομοκρατία χρησιμοποιείται προκειμένου να αναστείλει τις νοητικές λειτουργίες του ανθρώπου. Σήμερα, είπε, ζούμε την τρομοκρατία μέσω της τρομοκρατίας, ενώ προκειμένου να προστατευτούμε από το φόβο μιας τρομοκρατικής επίθεσης δεχόμαστε τα πάντα, ακόμα και φαλκίδευση της εθνικής μας ανεξαρτησίας.

«Ζούμε μια δεύτερη εποχή του δυτικού ιμπεριαλισμού, ή μάλλον μια νέα έκδοση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, όπου οι ΗΠΑ δεν εξαρτώνται πλέον από τους νέους συμμάχους, ή τους συνασπισμούς, που παραμένουν χρήσιμοι για να νομιμοποιήσουν τις ενέργειές τους και η ΕΕ ζητά μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια λεία», επισήμανε στην τοποθέτησή του ο Κρ. Κυριαζής, γραμματέας της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, υποψήφιος ευρωβουλευτής. Το κεφάλαιο στην Ευρώπη βρήκε ευκαιρία θωράκισης της εξουσίας του και βελτίωσης της θέσης του απέναντι στον διεθνή ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, συνέχισε, σημειώνοντας ότι προχώρησε βάσει ενός σχεδίου, που «αξιοποιεί, εκμεταλλεύεται αλλά και προσαρμόζεται στη συγκυρία, διατηρώντας σταθερό το στόχο αποδυνάμωσης, καταστολής και δίωξης του λαϊκού κινήματος».

Ο Λ. Βερυβάκης, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι ο ΟΗΕ - κατά την έκφραση και το σκεπτικό των ίδιων των στελεχών του - λειτουργεί όχι ως ένα όργανο απονομής δικαιοσύνης, αλλά ωσάν «συνεταιρισμός» που εντέλλεται να εκτελεί εντολές «εταίρων». Δε λειτουργεί ως ανεξάρτητο δικαστήριο ή περιορίζεται στο να παίρνει αποφάσεις δίχως πρακτικό αντίκρισμα, εφόσον δεν εφαρμόζονται.

Ο Π. Κρητικός, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, σε γραπτό μήνυμα που απέστειλε, υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία και απειλούνται από τη «νέα τάξη πραγμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ