Παρασκευή 16 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Αθωράκιστοι στην ασυδοσία των μονοπωλίων

Η κυβέρνηση με μια Υπουργική Απόφαση που αφορά τους σπόρους, προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα

Η κυβέρνηση με μια Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι υφυπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Η. Ευθυμιόπουλος και Γεωργίας Ε. Αργύρης, προσπαθεί να περισώσει τα προσχήματα και να καθησυχάσει την έντονη ανησυχία των καταναλωτών και αγροτών μετά τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν πέρσι με τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους στο βαμβάκι.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση αυτή, επιχειρείται να τεθούν κάποιοι περιορισμοί στην εισαγωγή, εμπορία και καλλιέργεια σπόρων από έξι αγροτικά προϊόντα (τεύτλα, καλαμπόκι, ελαιοκράμβη, σόγια, βαμβάκι και βιομηχανική ντομάτα). Επίσης, όπως αναφέρθηκε σε χτεσινή συνέντευξη των δύο υφυπουργών, κάθε σπορομερίδα θα πρέπει να συνοδεύεται από επίσημο πιστοποιητικό στο οποίο θα βεβαιώνεται ότι είναι απαλλαγμένη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Τέλος, πέραν των πιστοποιητικών, καθιερώνεται και η δειγματοληψία, προκειμένου να διαπιστωθεί από διαπιστευμένα εργαστήρια, που αναφέρονται ρητά στην απόφαση, αν περιέχονται ύποπτες προσμείξεις από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Αν εξετάσει όμως κανείς προσεκτικότερα τα πράγματα, τότε εύκολα μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η απόφαση αυτή ελάχιστα μπορεί να διασφαλίσει τόσο το περιβάλλον από επιμολύνσεις με γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς, όσο και τους καταναλωτές και αγρότες. Κι αυτό γιατί:

  • Ευθύς εξαρχής η απόφαση αφορά μόνο έξι προϊόντα, τη στιγμή που κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν ή δε θα υπάρξουν στο μέλλον εισαγωγές γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων κι άλλων προϊόντων.
  • Η απόφαση - όπως ρητά αναφέρεται - δεν απαγορεύει την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων σπόρων των οποίων οι γενετικές τροποποιήσεις καλύπτονται από απόφαση της Επιτροπής της ΕΕ για τη διάθεσή τους στην αγορά.
  • Επίσης από την απαγόρευση εξαιρούνται κάποιες ποικιλίες σπόρων οι οποίοι θεωρούνται «καθαροί», αν και περιέχουν μέχρι και 0,5% γενετικά τροποποιημένα συστατικά (σ.σ. σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Γεωργίας στην κατηγορία αυτή ανήκουν 4 ποικιλίες καλαμποκιού).
  • Τέλος, κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι τα πιστοποιητικά που θα έρχονται από το εξωτερικό θα είναι αληθινά, ούτε το ότι οι εγχώριοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που περιγράφονται στην απόφαση θα λειτουργήσουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά.

Επιπλέον θα πρέπει να πούμε ότι συνολικά η απόφαση αυτή - η οποία κατά τα άλλα χαρακτηρίστηκε πρωτοπόρα σε επίπεδο ΕΕ - τελεί υπό την αίρεση ενδεχόμενης Κοινοτικής Οδηγίας η οποία δεν αποκλείεται τελικά - υπό την πίεση των ισχυρών μονοπωλίων - να μη δέχεται οποιονδήποτε περιορισμό στην εμπορία και καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.

  • Οπως ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) μέχρι σήμερα έκανε 250 δειγματοληπτικούς ελέγχους σε πρώτες ύλες τροφίμων και τελικά προϊόντα σε σούπερ μάρκετ και εστιατόρια και διαπιστώθηκε ότι στο 7% των δειγμάτων περιέχονταν γενετικά μεταλλαγμένα συστατικά σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1%, αλλά παρ' όλα αυτά αυτό δεν επισημαινόταν στη συσκευασία. Και μόνο το στοιχείο αυτό αρκεί για να αποδείξει πόσο αθωράκιστοι είμαστε όλοι μας...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ